Anasayfa Haber Facebook, Apple ile Davalık Olabilir

Facebook, Apple ile Davalık Olabilir

Facebook Apple Dava

Apple’ın gizliliğe önem verdiği yeni iOS 14 işletim sistemi nedeniyle Facebook’un Apple ile alakalı olan şikayetlerini mahkemeye taşıması bekleniyor.

Facebook, geçen yılın sonlarında Apple’ı tekel olarak eleştirdikten sonra, firma şimdi bir antitröst davası açmaya hazırlıyor. Şirket, kaynaklara göre Apple’ın kendi uygulamalarında App Store kurallarına uymadığını belirterek haksızlık yaptığını iddia ediyor.

iOS 14.4, iPadOS 14.4

İki şirket arasındaki çekişme, Apple’ın iOS 14 güncellemesinde bazı gizlilik değişikliklerini açıklamasının ardından başladı. Değişiklikler, Facebook ve Google gibi büyük firmaların kullanıcılarını takip etmesini zorlaştırıyor. Bu da haliyle teknoloji devlerinin kazançlarını sekteye uğratabilir. Bununla birlikte Apple, bazı iPhone’ları ve iPad’leri etkileyen güvenlik açıklarını gerekçe göstererek, kullanıcılarına yazılımı “mümkün olan en kısa sürede” iOS 14.4‘e güncellemelerini bildirdi. Ancak, kusurların ne olduğunu belirtmedi. Anlaşılan Apple yeni gizlilik özelliklerini barındıran iOS sürümünü her kullanıcıya ulaştırmak için ısrarcı davranıyor.

Apple’ın yazılımında yapılan değişiklikler, bir iPhone veya iPad sahibinin hangi bilgilerini uygulamalarla paylaşılacağını şeffaf bi şekilde anlamasını sağlayan yeniliği kapsıyor. Facebook, Apple tarafının bu güncellemesini, uygulamaların akıllı cihazlardan veri toplama ve bunları daha kesin bir şekilde reklamcılık için kullanma yeteneğini sınırlayacağı için yoğun şekilde eleştirdi. Apple, geçen yıl Haziran ayında güncellemeyle iOS kullanıcılarına “başka şirketlerin sahip olduğu uygulamalar ve web siteleri aracılığıyla verileri izleme izni” isteyen bir açılır bildirim göstereceğini söylemişti.

Facebook Apple Dava

Bu olaylardan sonra sızıntılara göre Facebook dava ekibi yeni bir duruşmaya hazırlanıyor. Facebook, Apple’ın uygulama kurallarının geliştirici şirketler arasındaki rekabeti haksız bir şekilde zorlaştırdığını iddia ederek Apple’a dava açacak. Ayrıca Facebook, iMessage’ın iPhone’lara ve iPad’lere önceden yüklenmiş olduğunu ve ona rekabet avantajı sağladığını açıkça belirtiyor. Bu durumun, Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok kullanılan mesajlaşma servisi haline gelmesine neden olduğu da duruşma esnasında da anlatılabilir.

Google ise konuyla alakalı yaptığı açıklamada “Google reklam teknolojilerini kullanan iOS geliştiricilerinin, iOS 14 gizlilik güncellemesinden sonra kazançlarında düşüş yaşanabileceği” söylendi. Ayrıca Google Ads grup ürün müdürü Christophe Combette şirketin blogunda Apple tarafından uygulanan şeffaflık ve izleme politikalarında yapılan değişikliklerin reklamverenleri de etkileyeceğini anlattı.

Önümüzdeki günlerde Apple’ı zor bir süreç beklediği aşikar. İtirazlar arttıkça teknoloji devi nasıl bir yol izleyecek hep birlikte göreceğiz.