Anasayfa Haber Tim Cook, Epic Games’in Açtığı Davada 7 Saat İfade Verecek

Tim Cook, Epic Games’in Açtığı Davada 7 Saat İfade Verecek

Apple CEO’su Tim Cook, video oyun yapımcısı Epic Games ile yaşanılan sorunlar nedeniyle mahkemede ifade verecek.

Apple’ın video oyun yapımcısı Epic Games ile olan yasal savaşı, bu on yıl için teknoloji alanındaki en farklı olaylardan biri olabilir. Epic Games’in Apple’a rekabeti engellemek için işletim sistemleri üzerindeki hakimiyetin kötü kullanılması iddiası ile dava açmıştı. Konu ile alakalı dava süreci devam ederken Apple’ın CEO’su Tim Cook mahkemeye çağrıldı.

Tim Cook

Bu olayların başlangıcı, Apple’ın Fortnite’ı App Store’dan kaldırmasıyla başladı. Apple’ın bunu yapmasının sebebi, Epic Games’in uygulama içi satın alımlar için Apple’ın yerleşik ödeme yöntemlerini kullanmak yerine kendi ödeme sistemlerini kullanması. Bu durum Apple’ın politikalarına göre tamamen aykırı olarak nitelendiriliyor. Fortnite ayrıca Google tarafından da aynı sebeple Play Store’dan kaldırıldı ve Epic Games, Apple’a yaptığı gibi Google ile de dava yoluyla mücadele etmeye çalışıyor.

Apple’ın CEO’su Epic Games İle Karşı Karşıya

Apple ile Epic Games arasındaki sorunların çözümü için çalışmalar devam ederken, şirketin icra kurulu başkanı (CEO) Tim Cook’tan dava için 7 saatlik bir ifade vermesi istendi. Ancak Apple, Tim Cook gibi üst düzey yetkililerin hiçbir şekilde ifade veremeyeceğini söyleyen doktrinini gerekçe göstererek itirazda bulundu ve sadece 4 saatlik bir ifade vermeyi kabul etti.

Tim Cook

Epic Games’in açtığı bu davanın hakimi olan Thomas S. Hixon ise Apple’ın bahsettiği bu doktirinin sadece verilen ifadenin süresini kısalttığını, bunun yanında istenirse bir daha ifade vermesini engelleyecek bir kural olmadığını belirtti. Ayrıca Apple ile Epic Games arasında yaşanan bu dava için 4 saatlik ifade süresinin çok az olduğunu açıkladı. Thomas S. Hixon, Apple’ın gerekçe olarak gösterdiği doktrinin “davanın gerçekleri hakkında benzersiz, tekrarlayıcı olmayan bilgilere” sahip tanıklarla sınırlı olduğunu da bildirdi. Hakim, şirketin App Store politikaları hakkında konuşabilecek kişinin Tim Cook olarak belirlenmesi ve Apple’ın teklif ettiği 4 saatlik ifade süresinin az olması sebebiyle doktrini reddetti. Yani Tim Cook tamı tamına 7 saat boyunca konuyla alakalı ifade verecek.

Apple’ın bu mücadelesinin temelinde, uygulama geliştiricilerden yerleşik ödeme sistemlerini kullanmaları konusundaki ısrarı ve Epic Games’in bunu haksız bulması yatıyor. Apple, eğer App Store’dan uygulama yayınlanıp buradan hizmet satmak isteniyorsa, geliştiricilerin %30’luk bir kesintinin ödemesi gerektiğini açıkça söylüyor. Öte yandan Epic Games bunu son derece gereksiz buluyor ve yapılan %30’luk kesintinin çok yüksek olduğunu savunuyor.