Anasayfa Haber Ryzen 5000 İşlemci Destekli ClockTuner 2.0 Çıktı

Ryzen 5000 İşlemci Destekli ClockTuner 2.0 Çıktı

ClockTuner 2.0

ClockTuner 2.0 hız aşırtma aracı, Ryzen 5000 serisi işlemciler için destek sağlıyor.

ClockTuner adlı 3. parti Ryzen hız aşırtma aracı, Zen 3 tabanlı Ryzen işlemciler (Ryzen 5000 serisi) için destek ve Zen 2 veya Zen 3 CPU’ların performansını optimize etmek için birkaç yeni özellik ekleyen 2.0 sürümüne güncellendi. ClockTuner 2.0, Ryzen kullanıcıları için hız aşırtmayı kolaylaştırırken çekirdek sayısı ne olursa olsun Ryzen işlemcinizden mümkün olan en yüksek verimliliği elde etmenizi sağlıyor.

ClockTuner, Ryzen çipinizdeki her bir CCX’in tam olarak neler yapabileceğini otomatik olarak algılayabiliyor. Hangi frekans ve voltaj hedeflerine ulaşmak istediğinizi uygulamayla tam olarak kontrol edebiliyorsunuz. Daha sonra uygulama, hedeflenen girdilerinize tüm CCX’lerde olabildiğince iyi ulaşmaya çalışıyor.

ClockTuner 2.0 sürümünün Ryzen 5000 desteğinin yanı sıra önemli bir yeni özelliği de turbo güçlendirme algoritması gibi çalışan CTR Hybrid OC adlı modu eklemesi. ClockTuner, işlemcinin farklı frekanslarda ve voltajlarda çalıştırılmasından sorumlu olan birkaç profil üretiyor. Turbo Boost’a benzer şekilde uygulama, rölanti koşullarında voltajları ve frekansları çok düşük tutuyor. Daha sonra normal yüklerde orta bir konfigürasyonda çalışıyor ve sonra çok yüksek yüklerde, voltajı ve çekirdek frekanslarını olabildiğince yükseltiyor.

Uygulamanın AMD ile garantinizi geçersiz kılacak bir 3. taraf uygulaması olduğunun özellikle altını çizmek isteriz. Ayrıca, bu yazılımın her zaman %100 çalışacağına dair hiçbir garanti de yok. ClockTuner gibi bir uygulamayla her zaman statik bir çekirdek frekansı ve çekirdek voltajı elde etmeniz mümkün. Öte yandan, bunu günümüzün yüksek çekirdekli işlemcileri ile yapmak, yüksek güç tüketimi ve azaltılmış tek çekirdekli turbo frekansları gibi olumsuz sonuçlar da verebilir.

Ryzen 5000 işlemciler ve Zen 3 mimarisi hakkında her şey için makalemizi okuyabilirsiniz.