Anasayfa Makale Starfield Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Starfield Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Bethesda’nın bir sonraki AAA RPG oyunu olan Starfield hala gizemini korumakta. Bu makalede oyuna dair bildiklerimizi ve söylentileri ele alıyor olacağız.

Yazıya başlamadan önce belirtmek isterim ki, makalede geçen çoğu bilgi kendi araştırmalarım ile edindiğim söylentilere dayanmakta. Dolayısı ile yazı içeriğinde yer alan bilgiler kesinliği kanıtlanmış ve doğrulanmış bilgiler değiller. Mümkün olduğunca detaylı bir araştırma yapmaya çalışsam da bazı konular gözümden kaçmış olabilir. Eğer Starfield hakkında gözümden kaçtığını düşündüğünüz bilgiler var ise yorum kısmında belirtirseniz mutlaka güncelleme geçerim.

Starfield Halen Kesin Çıkış Tarihine Sahip Değil

Çıkış tarihi halen açıklanmamış olan Starfield, 2018 yılında ilk kez oyunculara tanıtıldı. E3 2018’de ufak bir teaser gösteren Bethesda, oyunun uzun süredir yapım aşamasında olduğunu ve oyunun büyük bir kısmının hazır olduğunu ifade etmişti.

Bu bağlamda 2018 yılında büyük bir kısmı oynanmaya hazır olan bir oyun, sanıyorum ki 3 yıl içerisinde çıkmak için hazır hale gelmiş olmalı. Ancak 2021 yılına gelmiş olmamıza rağmen, Bethesda, Starfield için halen bir çıkış tarihi belirtmiş değil.

Starfield Gerçekten Hazır mı?

Öncelikle elimizde neler olduğuna bir bakmakta fayda var. Todd Howard kendisi ile yapılan bir röportajda Starfield’ın 10 yıldır geliştirme aşamasında olduğu yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Bir oyun geliştirmek için 10 yıl çok ciddi bir süre. Ancak bu uzun süre, beraberinde çok ciddi sorunları de getirmekte. Bu sorunların başında ise elbette oyun motorunun ve oyun teknolojilerinin geliştirilmeye başlandığı zamanki bulunduğu nokta ile günümüzdeki bulunduğu nokta yer alıyor.

Starfiled ile ilgili bildiğimiz bir diğer unsur ise oyunun 2015 yılından bu yana aktif bir şekilde geliştirildiği. Yine Todd Howard’ın dediklerine göre hatırı sayılır sayıdaki bir ekip, 2015 yılından bu yana belirli bir plan çerçevesinde bu oyunu geliştirmekte.

Bana kalırsa oyun 2019 yılı sonlarında hazır olmaya başlamış durumdaydı. Ancak pandeminin kendisini göstermesi, yeni nesil konsolların çıkışı, oyun motorunun eskimesi, galaksiler arası uzay uçuşlarının yapımındaki zorluklar, gerçekçi bir sürüş yapısı inşa etmek, Bethesda’nın Microsoft şirketine satılması, Fallout 76’nın pek çok fiyasko ile başa çıkmak zorunda kalması ve oyuncuların Skyrım VI için oluşturdukları baskı, oyunu bir hayli geriye atmış durumda. Dilerseniz belirttiğim konuları tek tek alt başlıklar halinde inceleyelim.

Covid-19’un oyun dünyasına vurduğu darbe

Covid 19, mevcut oyunların tüketilmesi ve yeni insanların video oyunculuğuna başlaması konusunda her ne kadar oyun endüstrisine katkı sağlasa da ne yazık ki oyun yapım süreçlerini bu zaman zarfı içerisinde sekteye uğramış durumda.

Cyberpunk 2077’nin altında yatan başarısızlık ufak ufak gün yüzüne çıkarken, gelen haberlere göre Covid 19, Cyberpunk 2077’nin yapımına ciddi derecede darbe vurmuş. CD Projekt Red’in görece Bethesda’ya kıyasla daha ufak bir stüdyo olduğunu düşünürsek, Bethesda gibi bir şirketin bu durumdan etkilenmesi çok daha büyük ölçüde olabilir.

Pandemi döneminde özellikle oyun yapım süreçlerinde koordinasyonların sekteye uğraması, geliştirilen oyunlarda çok yavaş ilerleme kaydedilmesine yol açıyor. Ayrıca her stüdyo evden çalışma programına tam olarak adapte olamayabiliyor. Bu bağlamda geliştirici stüdyo ya da ekip, Starfield’ın yapım aşamasında Covid engeline takılmış olabilir.

Bu durumlara ek olarak Bethesda oyunu geliştirmiş ancak test aşamasına sokamamış olabilir. Oyun dünyasında çoğu stüdyo “Game QA Test’” (Oyun kalite testi. Hata, glitch, optimizasyon ölçümü vb.) organizasyonunu kendi stüdyosu içerisinde halletmekte. Bunun en büyük sebebi ise takdir edebileceğiniz üzere meydana gelebilecek sağlık ve güvenlik problemleri. Özellikle büyük oyun yapım şirketleri, oyunlarının basına sızmaması adına çalışanlarını kontrol altında tutarak bu testleri gerçekleştirmekte. Ancak pandemi döneminde Bethesda evden çalışma yöntemi ile Game QA Test yapmayı uygun görmemiş olabilir.

Yeni nesil oyunculuğa geçiş Bethesda’nın beklediğinden erken gerçekleşmiş olabilir.

Starfield

Bu teori her ne kadar kulağa pek mümkün değilmiş gibi gelse de yine oldukça mümkün bir durum. Bunun sebebi ise Bethesda’nın Starfield’ı geliştirme sürecinin tahmin ettiğinden uzun sürmüş olması. Todd Howard yaptığı bir açıklamada, Starfield için yeni bir oyun motoru geliştirdiklerini ifade etmiş durumda. Yine daha önce ortaya çıkan söylentiler ise oyunun Fallout 4 motorunu kullanacağı yönündeydi. Bir noktada geliştirici ekip Fallout 4 oyun motorundan vazgeçmiş olabilir. Bunun ana sebebinin altında ise motorun eskimesi ve uçuş gibi mekanikler için motorun yetersiz kalmış olması olabilir.

Bir oyun için yeniden oyun motoru tasarlamak, planlamak ve bunu aynı zamanda çok da kestirilemeyen yeni nesil konsollara ve oyunculuğa adapte etmek oldukça zorlayıcı bir süreç olabilir. Üstelik bu noktada bir kez daha pandemi dönemini hatırlamakta fayda var.

Sonuç olarak Bethesda, belki de oyunu çok daha erken bir safhada oyuncular ile buluşturmayı planlıyordu. Ancak karşılaşılan çeşitli teknik sorunlar sonrasında oyunun çıkış tarihinin yeni nesil oyunculukla kesişmesi itibari ile oyunun yapım süreci bir kez daha uzamış olabilir.

Özellikle son dönemlerde oyun yapım stüdyolarının zaman çizelgelerini ve planlamalarını doğru bir şekilde yapamadıklarına pek çok kez şahit olmaktayız. Bethesda da ne yazık ki bu noktada yanlış planlama ve zaman çizelgesi oluşturmanın kurbanı olmuş olabilir.

Mevcut Oyun Motoru Beklentileri Karşılamadı

Starfield

Yukarıda da belirttiğim gibi oyun için, Fallout 4 oyununda da kullanılan oyun motorunun daha güncellenmiş bir versiyonun kullanıldığı iddia edilmekteydi. Ancak şu an bilinen o ki Bethesda oyun için yeni bir oyun motoru geliştirilmekte. Bu durum da söz konusu bu teorinin doğrulunu kesin olarak kanıtlar durumda. Peki ne oldu da Fallout oyun motoru Starfield için yetersiz kaldı? Bu konu hakkında düşününce aklıma gelen ilk şey ise gezegenler arası uçuş yapmak ve seyahat etmek Fallout 4 motoru için fazla gelmiş olabilir.

Todd Howard oyunun uçuş mekanikleri hakkında konuşurken, oyunda yer alan uçma deneyimini şu şekilde açıklıyor: ‘’Starfeield’da uçmak 1940lı yılların sonunda uçak kullanmaya benziyor. Oldukça tehlikeli ve cesaret istiyor. Elbette Starfield bir video oyunu ve uçuş mekanikleri tamamen gerçekçi olmamalı. Bu konuda uçuş dinamiklerini oyunlaştırılmış hale getirebilmek için çalışıyoruz.’’

Todd Howard, Starfield için Elon Musk ile birlikte bazı konularda birlikte çalıştıklarını ve fikir alışverişlerinde bulunduklarını daha önce dile getirmişti. Sanıyorum ki oyunun yapımının erken ve orta safhalarında, geliştirici ekip, oyunun sahip olduğu uçuş ve seyahat misyonunu karşılayamayacağını fark etti ve değişikliğe gitmeye karar verdi.

Oyun motorunun beklentileri karşılamamış olabilmesinin bir diğer sebebi ise görsel kalite yeterli düzeyde olmamış olabilir. Bilindiği üzere Fallout oyun motoru, uzun yıllardır üzerine eklemeler yapılarak kullanılan bir oyun motoru. Ancak bu motor, yaş olarak eskimiş durumda. Günümüz oyunculuğunda dolgun ve canlı renklerin yanı sıra, yüksek çözünürlüklü doku paketleri ve iyi ışıklandırma oyuncuların tercih ettiği grafik özelliklerinin başında geliyor. Bethesda, özellikle RTX özellikli grafik kartlarının piyasaya çıkmasının ardından, değişen oyuncu beklentilerini karşılayabilmek adına sahip oldukları oyun motorunu yetersiz bulmuş olabilir.

Bethesda’nın Microsoft’a satılışı pek çok şeyi değiştirmiş olabilir.

Microsoft

20 Eylül 2020 tarihinde Microsoft, içerisinde Bethesda’nın da bulunduğu ZeniMax’i 7.5 milyar dolara satın aldı. Söz konusu bu durum da Starfield oyunun çıkışına doğrudan etki etmiş olabilir. Tahmin edebileceğiniz üzere Bethesda gibi büyük şirketlerin satışı hızlı bir şekilde gerçekleşmiyor. Bu satış ciddi bir sürecin sonunda gerçekleşmiş olmalı.

Bu noktada oyun stüdyosu bir anda kendini farklı mali planların içerinde bulmuş olabilir. Bu durum da oyun geliştirme sürecine zarar vermiş olabilir. En nihayetinde sizi satın alan yeni şirketin mevcut planlarınızı destekleyip desteklemeyeceğini bilmiyorsunuz. Dolayısı ile daha fazla emeğin boşa gitmesini istemeyen Starfield geliştiricileri ve projenin başında olan kişiler, oyunun geliştirme sürecine satış gerçekleşene kadar ara vermiş olabilirler.

Bethesda’nın Microsoft şirketine satılması, Xbox için her ne kadar sevindirici bir haber olsa da Microsoft yetkilileri Bethesda’nın mevcut oyun planları ile ilgilenmiyor olabilir.

Eğer Microsoft oyuncuların taleplerini dikkate alır ve Bethesda’ya ona göre yön vermeye karar verirse stüdyonun önceliği bir anda The Elder Scrolls 6’ya kayabilir. Bu noktada Stafield’ı bekleyen oyuncular daha çok uzun yıllar bu oyunu beklemeye devam etmek zorunda kalabilirler.

Todd Howard vermiş olduğu bir röportajda Starfield’ın kendilerinin geliştirme tutkusuna sahip oldukları özel bir oyun olduğu vurgusunu yapmakla beraber, ne yazık ki oyuncuların Fallout ve Skyrim serilerini daha çok görmek istediklerini ve bu durumun oyunun geliştirme sürecindeki hızını baltaladığını dile getirmiş durumda.

Bu noktada özellikle exclusive oyun konusunda halen aradığı kanı bulamamış olan Xbox, yeni bir Fallout oyununa ya da Skyrim VI’ya ağırlık vererek Starfield projesini iptal edebilir ya da daha ileri bir tarihe bu projeyi erteleyebilir.

Fallout 76 Starfield’ın yapım sürecini uzatmış olabilir

Fallout 76

Bethesda yıllar boyunca her ne kadar tartışmaya açık bir şirket olsa da bana göre oldukça başarılı oyunları biz oyuncular ile buluşturmayı başarmış bir stüdyo. Ancak Bethesda ne yazık ki daha önce hiç yapmadığı bir şey yaparak, çevrimiçi çok oyunculu oyun furyasına kapılarak tamamen online bir yapıya sahip Fallout 76’yı oyuncuların beğenisine sundu. Ancak oyun ne yazık ki oyuncular tarafından tepki çekti ve markanın imajına yakışmayan bir oyun oyuncular ile buluştu.

Çevrimiçi oyun sürecini yönetmeyi başaramayan Bethesda, çıkardığı kötü oyun ve aldığı yanlış kararlar sebebi ile her geçen gün daha fazla eleştiriye maruz kaldı. Stüdyo şimdilerde oyunu her ne kadar toparlamış olsa da oyun, çıktığı günden bu yana Bethesda’ya adeta bela olmuş durumda. Bethesda için Fallout 76’yı toparlama süreci oldukça yorucu ve beklenenden uzun geçmiş olabilir. Bu süre zarfı içerisinde stüdyo ellerindeki gücün ciddi bir kısmını oyunu telafi etmeye harcamış ve dolayısı ile Starfield’ın geliştirme sürecinin sekteye uğramasına neden olmuş olabilir. Sevgili Enis Kirazoğlu, Bethesdanın, Fallout 76 isimli oyunları ile alakalı yaşadıkları sorunu ve söz konusu süreci oldukça başarılı bir şekilde kendi Youtube kanalında ele almış durumda. Bethesda ve Fallout 76 süreci ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz Enis Kirazoğlu’nun söz konusu videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Starfield hakkında ne biliyoruz?

Starfield

İlk olarak bir RPG sever olarak söylemeliyim ki benim bu oyundan beklentim oldukça yüksek. Eğer yazılarımı da takip ediyorsanız uzaya, bilime ve roketlere karşı ilgi duyduğumu da fark etmiş olmalısınız. Günümüzde ne yazık ki modern anlamda uzayda geçen başarılı bir RPG oyunu bulunmuyor. Burada RPG türünden kastım silah ve skill ağacından daha derin bir sistem. Oyunun gidişatına yön verebildiğimiz ve sonuçlara etki edebildiğimiz bir RPG oyunundan söz ediyorum. İşte tam bu noktada Starfield benim beklentilerimi karşılayan bir oyun olabilir.

Bazı mali sebeplerden ötürü oyun firmaları hatalı kararlar alabiliyor. Ne yazık ki alınan bu hatalı kararların faturası genelde stüdyolara kesiliyor. Ancak oyun stüdyolarını bu hatalı işleri yapmaya, çoğunlukla şirkete milyonlarca dolar yatırım yapmış yatırımcılar sürüklüyor. Demem o ki bana göre Bethesda belirli bir ruha sahip bir stüdyo.

Bethesda’nın bugüne kadarki ortaya koyduğu işlere baktığımda aradığım o ışığı görebiliyorum. Bethesda, RPG türünde oyun geliştirmeyi seven ve kendi lore’unu yaratmaya hevesli bir stüdyo. Starfield işte tam da bu yüzden stüdyonun yıllardır yapmak istediği oyun olabilir: Tüm sınırlarından kurtuldukları ve kendi tutkularını isteklerini oyunculara yansıtabildikleri bir oyun.

Benim Starfield için beklentilerim ne yazık ki oldukça yüksek. Beklediğim çoğu şeyin gerçekleşmeyeceğini bilsem de umut etmeyi seviyorum. Umarım ki oyunda solucan deliklerini kullanarak farklı galaksiler arasında yolculuk edebiliriz. Umarım oyunda sadece kendimizin değil tüm galaksinin kaderini tayin edebiliriz.

Açıkçası Starfield için başarılı bir görsel kalite beklemiyorum. Zaten oyunun sızan ve onaylanan ekran görüntüleri de bu söylediğimi kanıtlar nitelikte. Ancak benim beklentim kaliteli sinematik sunumlarla bezenmiş, oldukça başarılı oynanış öğelerine sahip, derin RPG öğelerine sahip bir oyun. Tüm bu RPG deneyiminin yanında elbette ki bilim kurgu ile gerçek arasında gidip geldiğimiz bir çizgide olmak ve bu temayı yaşamak da oldukça hoşuma gidecek bir unsur olacaktır.

Elon Musk Starfield İlişkisi

Yazımın sonlarına gelirken Elon Musk ile Starfield arasındaki bağa da mutlaka değinmek istiyorum. Yazımda da belirttiğim gibi Bethesda uzay uçuşu noktasında Elon Musk’dan destek almakta. Bunun karşılığında ise Elon Musk oyunda geleceğin teknolojilerinin çalışıp çalışmayacağını test ediyor olacak. Bu birkaç sebepten dolayı oldukça heyecan verici.

Bunlardan ilki, oyunda Elon Musk’ın aklından geçen ve geleceğin dünyasında görebileceğimiz bazı çılgın projeleri görebiliriz demek anlamına geliyor. Bu durum, bilim ile kurgunun arasındaki çizginin oldukça inceldiği bir nokta demek ve bu da oldukça heyecan verici.

Heyecan verici bir diğer konu ise artık video oyunlarının bilime katkı sağlayabilecek olması. Yarının bilim kurgusu bugünün oyunlarında gerçek olabiliyor. Bu pek çok insan için şimdilik kulağa heyecan verici gelmiyor olabilir. Ancak gelecekte pek çok deney ve test için gerçek şartları oluşturmak yerine, bu oyun sayesinde bilim, oyunları keşfedebilir. Bu durum da video oyunlara bir anda farklı bir anlam ve misyon daha yükleyebilir.

Sonuç

Son olarak Starfield ne yazık ki henüz bir çıkış tarihine sahip değil. Görünen o ki yakın zamanda da böyle bir tarihe kavuşamayacağız. Ancak Starfield halen bir yerlerde bir stüdyo tarafından büyük bir tutku ile geliştirilmeye devam ediyor. Starfield kuşkusuz ki Bethesda DNA’sını içerisinde sonuna kadar taşıyan bir oyun olacak. Umuyorum ki Starfield, üzerindeki olumsuzluklardan bir önce kurtulur ve oyuncular ile bir araya gelebilir. Starfield için benim beklentilerim her ne kadar yüksek olsa da oyunun çıkışının hiç gerçekleşemeyebilecek olması ihtimalini de unutmamak gerek. Bir oyun geliştirtirirken, eğer oyun geliştirme süresi normal sürelerin çok üzerine çıkmaya başladıysa ve halen oyun ile alakalı ortada net şeyler yoksa genellikle o oyun projesi iptal edilir.

Bu durum oyun geliştirme sürecinin doğasında var. Hiçbir proje yıllarca bir somutluğa ulaşmadan ve yatırımcısına para kazandırmadan uzun süre boyunca çalışmalarına devam edemez.

Tahmin ediyorum ki Bethesda’da içeride bir yerlerde birileri artık bu oyunun geliştirilmesinden ciddi anlamda rahatsızlık duymakta ve projenin fişini çekmek için sabırsızlanmakta. Bunu söylemek her ne kadar hoşuma gitmese de eğer Starfield hakkında yakın zamanda somut bilgiler hatta bir oynanış göremez isek, oyunu bir daha hiç göremeyebiliriz.