Anasayfa Haber Madencilere Özel Ekran Kartları, NVIDIA’nın Stok Sorununu Çözebilir

Madencilere Özel Ekran Kartları, NVIDIA’nın Stok Sorununu Çözebilir

Kripto Para GPU

Kripto para madencileri tarafından yapılan toplu alımlar nedeniyle Nvidia’da yaşanan tedarik sorunu için yeni bir çözüm geliyor.

Şu anda tek bir Nvidia RTX 3060 Ti grafik kartı, kaliteli bir 1440p oyun deneyimi sunmaktan çok daha fazlasını yapabiliyor. En basitinden, Ethereum gibi kripto para madenciliğiyle günlük 4.22 dolar kâr elde ettirme kapasitesine sahip bir kart olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde WhatsApp’dan Telegram’a göç eder gibi kripto paralara fazlaca yöneliş var. Haliyle bu durum da ekran kartları stokunu etkilemekte. Bu noktada kripto para madencilerine yönelik üretilmesi planlanan yeni bir ekran kartı, Nvidia’nın yaşadığı tedarik sorununu ortadan kaldırabilir.

GPU destekli madencilikten elde edilen potansiyel kâr, Bitcoin’e olan ilginin artmasıyla birlikte rekor seviyelere ulaştığından beri ekran kartlarına yönelik talebi inanılmaz artırdı. Yaşanan bu durum, kripto madencilerinin yapmış olduğu toplu ekran kartı alımları ve stokun bitmesi sonucunda saçma bir şekilde şişirilmiş fiyatlandırmalar kullanıcıları mağdur etmiş durumda. Neyse ki, iki yeni kripto kazımına özgü ürün, yaşanılan tedarik sorunlarını hafifletmek için hazırlanıyor gibi.

Kripto Para GPU

Gelen bilgiler MSI’ın GeForce RTX 3060 Ti MINER 8G kartlarına işaret ediyor. Bu kartlar ile Nvidia tarafından tanıtılan tipik oyun kartları arasındaki en önemli fark ise madencilere yönelik olan kartlarının video çıkışlarının olmaması. Kripto madencileri, nadiren sistemlerine takılı ekranlara ihtiyaç duyuyor. Genellikle bir teçhizata birden fazla GPU bağlayıp, NiceHash OS veya HiveOS gibi özel bir Linux işletim sistemlerini önyükleme yapıyorlar ve her şeyi bir web panosu aracılığıyla yönetiyorlar.

Bunun yanında, kripto para madenciliği tamamen hesaplama performansı ile ilgili. Dolayısıyla, bir GPU’nun donanım video kodlayıcıları gibi belirli bileşenleri, binning işlemi sırasında kusurlu çıksa bile, bu üretici için pek kayıp sayılmaz. Buna benzer sorunları olan kartları çöpe atmak yerine madencilere satmak, günümüzde oldukça yapılan bir ticaret şekli diyebiliriz.

Kripto Para GPU

Ethereum’a olan küresel ilgi, Bitcoin’in değerindeki meteorik bir yükselişi takiben son 4 haftada muazzam bir şekilde arttı ve bu da diğer kripto para birimlerini yükseltmeye ortam hazırlayabilir. Eğer MSI, Asus, Gigabyte gibi diğer GPU üreticileri hızlı bir şekilde piyasaya kripto madenciliği kartlarını sürebilirlerse, bunların hepsinin evdeki kripto madencileri tarafından veya büyük kripto kazım tesisleri tarafından hevesle kullanılacağı kesin. Bu sayede belki de en yeni ve en iyi donanımı arayan PC oyuncuları nihayet nefes alabilir.