Anasayfa Haber PCIe 5.0 SSD Denetleyicisi Gelecek Yıl Tanıtılacak

PCIe 5.0 SSD Denetleyicisi Gelecek Yıl Tanıtılacak

PCIe 5.0 SSD

Silicon Motion PCIe 5.0 denetleyicisi için hazırlıklarını sürdürürken örnek kurumsal SSD kontrolcüsü gelecek yıl sunulacak.

Silicon Motion, kurumsal sınıf SSD denetleyicilerini gelecek yılın ikinci yarısında bir PCIe Gen 5.0 arabirimiyle örneklemeye başlayacağını açıkladı. Yani denetleyiciler 2022 yılında ticari olarak piyasaya sürülecek. Bu anlamda bir denetleyici üreticisi ilk kez PCIe 5.0 arabirimine sahip bir yongadan bahsetmiş oldu. Ayrıca denetleyici sunucu alanında piyasaya çıkacak olsa da, bunu tüketiciler için üretilecek modeller de takip edecek.

PCIe 5.0 arabirimi, veri aktarım hızlarını yol başına 32 GT/sn‘ye yükseltecek. Bu da bir PCIe x16 yuvası tarafından sağlanan toplam bant genişliğini yaklaşık 64 GB/sn‘ye çıkarırken, bir PCIe x4 yuvası yaklaşık 16 GB/sn‘ye kadar aktarım yapabiliyor.

Artan aktarım hızları, özellikle sunucularda ileri teknoloji depolama alt sistemleri ve hızlandırıcılar gibi bant genişliğine ihtiyaç duyan çeşitli uygulamalar için faydalı olacak. PCIe Gen 5 fiziksel katmanını kullanan çeşitli yeni nesil platformlar, işlemcileri çeşitli hızlandırıcılarla bağlamak ve düşük gecikmelerde bellek ve önbellek tutarlılığını korumak için özel olarak tasarlanmış CXL ve Gen-Z protokollerini de destekleyecek.

Şimdiye kadar birçok şirket PCIe 5.0 denetleyicileri ve PHY IP‘nin mevcut olduğunu duyurdu. Bazıları CXL özellikli PCIe 5.0 çözümlerinin Intel Sapphire Rapids veya doğrulama ekipmanıyla birlikte çalışabilirliğini de kanıtladı. Microchip ise PCIe 5.0 retimerlerini ve anahtarlarını bile duyurdu. Bununla birlikte geçen yılın ikinci yarısında Kioxia, Microchip, Silicon Motion, SK Hynix dahil olmak üzere, çok sayıda SSD denetleyici ve platform geliştiricisi sunucular için PCIe 4.0 platformlarını tanıttığından, herhangi bir yeni girişim başlatacak gibi de görünmüyorlar. Yani önümüzdeki yıl çok fazla PCIe 5.0 destekli kurumsal sürücü olacak gibi görünmüyor. Bu nedenle SMI, PCIe Gen 5 denetleyicisi için doğru bir zaman seçmiş durumda diyebiliriz.

Silicon Motion, yakında çıkacak olan PCIe 5.0 kurumsal SSD denetleyicisinin teknik özelliklerine değinmiyor. Öte yandan, en yeni SM8266 çipset NVMe 1.4, üç çift çekirdekli ARM Cortex-R5 kompleksi, 16 NAND kanalını ve yapılandırılabilir LDPC ECC destekliyor.

PCIe Gen 5 spesifikasyonu 2019 yılının ortasında, ilk PCIe 4.0 destekli platformların, SSD’lerin ve GPU’ların piyasaya sürülmesiyle yaklaşık olarak aynı zamanda tamamlanmıştı.