Anasayfa Haber Hackerlar Su Arıtma Tesisine Sızıp Suyun Kimyasal Miktarını Değiştirdi

Hackerlar Su Arıtma Tesisine Sızıp Suyun Kimyasal Miktarını Değiştirdi

Hackerlar Florida kasabasının su kaynağına bilgisayar  yoluyla sızarak suyu kirletmeye çalıştı.

Reuters’in aktardığı habere göre Pinellas İlçesi Şerifi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hackerların Tampa, Florida yakınlarındaki yaklaşık 15.000 kişi için su artıması yapan bir tesisin bilgisayar sistemine girdiğini ve su kaynağına tehlikeli bir katkı maddesi eklenmeye çalıştığını belirtti.

Cuma günü gerçekleşen girişim engellendi. Şerif Bob Gualtieri bir röportajda, bilgisayar korsanlarının Oldsmar kasabası tesisteki bir çalışanın bilgisayarındaki TeamViewer programına uzaktan erişim kazandıklarını söyledi.

Gualtieri, “Adam orada oturması gerektiği gibi bilgisayarı izliyordu ve aniden bilgisayara erişildiğini belirten bir pencere açıldı” dedi. “Gördüğümüz bir sonraki şey, fareyi sürükleyip etrafa tıklayarak programları açıp sistemi manipüle etmeye çalışmasıydı.”

Bilgisayar korsanları daha sonra su kaynağına dağıtılan sodalı su olarak da bilinen sodyum hidroksit miktarını artırdı. Kimyasal tipik olarak suyun asitliğini kontrol etmek için küçük miktarlarda kullanılır, ancak daha yüksek seviyelerde tüketilmesi tehlikelidir.

Fabrika çalışanı, şerifi arayan işverenini uyardı. Su arıtma tesisi, komutu çabucak tersine çevirerek minimum etkiye yol açtı.

Oldsmar Belediye Başkanı Eric Seidel, Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, etkilenen su arıtma tesisinde, tehlikeli miktarda kostiğin fark edilmeden su kaynağına girmesini önleyecek başka kontroller de olduğunu söyledi.

Gualtieri, “İçeri giren sodyum hidroksit miktarı minimum düzeydeydi ve hızla tersine döndü” dedi. Etkilenen su arıtma tesisi, kendi dahili BT ekibi olan kasabanın sahibi olduğu bir kamu hizmeti. Oldsmar, Tampa’nın yaklaşık 27 km kuzeybatısında ve yaklaşık 15.000 sakini var.

Web sitesinde, yazılımının dünya çapında 2,5 milyar cihaza yüklendiğini belirten TeamViewer, diğer uygulamalar arasında uzaktan teknik destek sağlıyor.

FBI ve Gizli Servis soruşturmaya yardımcı olmaları için çağrıldı. Gualtieri, siber saldırıdan kimin sorumlu olduğunu bilmediğini söyledi.

“Önemli olan herkesi haberdar etmek” dedi. “Bu bir uyandırma çağrısı olmalı.”