Anasayfa Haber AMD Zen 4 İşlemciler Yüzde 40 Daha Hızlı Olabilir

AMD Zen 4 İşlemciler Yüzde 40 Daha Hızlı Olabilir

AMD Zen 4 Mimarisi

AMD’nin Ryzen ve EPYC işlemciler için geliştirdiği yeni nesil Zen 4 mimarisi, mevcut işlemcilere göre yüzde 40 hız artışı ile gelebilir.

Teknoloji bloğu ChipsandCheese’den gelen yeni bir rapor, Zen 4 işlemcilerin mevcut işlemcilere göre %40’lık bir performans artışı yanında %25’lik IPC artışı sunacağını öne sürüyor.

Sızan bilgiler, AMD‘nin yeni nesil sunucu ailesi olan EPYC Genoa mühendislik örneklerinin, çekirdek sayısı ve frekans değerleri bakımından aynı olmasına rağmen mevcut EPYC Milan işlemcilerden %29’a kadar daha hızlı olduğunu öne sürüyor.

AMD EPYC Yol Haritası

Bu noktada 2022’de piyasaya sürülmesi beklenen Zen 4 mimarili işlemciler, TSMC’nin 5nm süreci ile üretilecek. Ayrıca işlemcilerin tüm çekirdeklerde 5GHz‘e kadar hızlara çıkabileceği belirtiliyor. Ancak tüm bunların bir söylentiden ibaret olduğunu, resmi bir duyuru veya doğrudan testleri yapana kadar gerçek sonuçları kesin olarak bilmediğimizi belirtelim.

Küçük nanometre, yüksek güç

AMD’nin 5nm Zen 4 işlemciler üretmek için çalıştığını biliyoruz, söz konusu rapor sayesinde ne tür bir performans artışı göreceğimizi de kestirebiliyoruz.

Rapora göre %40’lık performans artışı (AMD’nin Roma’dan Milan CPU’larına geçişteki artıştan daha da büyük bir artış), üretim sürecindeki transistör boyutundan kaynaklanıyor. Teorik olarak boyut küçüldükçe, bir yonga içerisine daha fazla transistör yerleştirebilirsiniz. Bu nedenle de işlem kapasitesi oldukça artıyor. Yani Zen 4’ün temel performans artışını transistör boyutlarına borçluyuz diyebiliriz.

AMD Zen 4 Mimarisi

Intel‘in 14nm sürecinde takılıp kalması ve AMD’nin Zen 2 ile birlikte 7nm sürecine atlaması rekabeti oldukça artırmıştı. Intel’in yakın zamanda 10nm sürecine odaklanması ve AMD’nin de bu süreçte 5nm sürecine geçişi yine Intel’in aleyhine olacaktır. Ancak Intel’in işlemcilerini kendi tesislerinde ürettiğini, AMD’nin de TSMC‘ye ürettirdiğini hatırlatmadan geçmeyelim.