Anasayfa Makale Starlink Hızı, Fiyatı ve Kapsama Alanı Hakkında Her Şey

Starlink Hızı, Fiyatı ve Kapsama Alanı Hakkında Her Şey

SpaceX Starlink İnternet Servisi

Elon Musk’ın Starlink uydu internet hizmeti ön sipariş için hazır. İşte hizmet hakkında şimdiye kadar bildiğimiz her şey!

Teknoloji milyarderi ve Tesla’nın kurucusu Elon Musk tarafından ortaya konan iddialı bir plan olan Starlink, bildiğimiz şekliyle interneti değiştirebilir. Bu yeni uydu internet hizmeti için ön siparişler çoktan başladı ve hizmet, nerede olurlarsa olsunlar dünyadaki herkese geniş bant hızları sunmayı vaat ediyor. İster Teksas’taki kırsal bir çiftlik ister küçük ada ülkesi Tuvalu olsun, müşterilere 210 Mbps’den 10 Gbps’ye kadar indirme hızlarına ulaşabilecekleri söyleniyor.

Peki Starlink nedir? Aşağıda, dünyadaki herkesi yüksek hızlı internete bağlamayı amaçlayan bu projenin bir özetini bulacaksınız.

Starlink için beta testi ve ön siparişler çoktan başladı. Ne yazık ki hizmet coğrafi konum bağlı ve ilk gelene ilk hizmet esasına göre sınırlı. Bunun nedeni, Starlink’teki mühendislerin yalnızca büyük şehirlerdeki kullanıcıları değil, ABD ve dünyanın daha kırsal bölgelerindeki kullanıcıları da test etmeyi amaçlaması.

Starlink, Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) yapılan bir dosyaya dayanarak, beta testinin bir parçası olarak 10.000’den fazla müşterisi olduğunu doğruladı. Elon Musk’ın ticari roket şirketi SpaceX, Starlink uydularını düşük Dünya yörüngesine (LEO) götüren araç olacak. SpaceX, kırsal Amerika’ya geniş bant erişiminin sağlanmasına yardımcı olmak için ABD hükümetinden 856 milyon dolarlık bir hibe aldı.

SpaceX şimdiden 1.000’den fazla Starlink uydusunu fırlatmış durumda. Bu büyük bir başarı olsa da, Starlink hizmetinin tamamen çalışır durumda olması için toplam 12.000 uyduya ihtiyaç var. Şu anda Starlink ayda 120 uydu üretiyor.

Bir başka FCC dosyalamasına göre, ön siparişler ve beta testlerinin yanı sıra, Starlink “mevcut lansman hızında, SpaceX 2020’nin sonundan önce kuzey Amerika Birleşik Devletleri ve güney Kanada’da ticari hizmet sunmaya başlayacağını ve ardından hızla genişleyeceğini tahmin ediyor. 2021’de dünyanın nüfus barındıran kısmının neredeyse tamamını kapsayacak.”

İşler planlandığı gibi gittiği sürece, Starlink bu yıl içinde tam anlamıyla faaliyete geçecek. Bununla birlikte, Starlink ön sipariş web sitesine göre, bazı adresler için kapsam 2021 ortasından sonuna kadar mevcut olmayacak.

Bulunabilirlik konusunda Starlink, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nin üst kısımları gibi Dünya’nın kuzey kesimindeki alanlar anlamına gelen “yüksek enlemlere” öncelik veriyor. Nihayetinde amaç, Starlink’i dünyanın tüm bölgelerine yaymak olacak. Bir tweet’te Musk, Starlink’in önce Seattle gibi şehirlere geleceğini ve “giderek ekvatora yaklaşacağını” açıklamıştı. 2021 başında ise hizmet Türkiye de dahil birçok bölgeden ön kayıt almaya başladı.

Starlink uydu internet olduğundan, kapsama alanı saniyesinde değişebilir. Yörüngedeki binden biraz fazla uydu ile dünyanın bazı bölgeleri, internet takımyıldızının ne zaman geçtiğine bağlı olarak daha iyi kapsama alanına sahip olacak. Uyduların yörüngede nerede döndüğünü görmek istyorsanız çevrimiçi birkaç kapsama haritası olduğunu da belirtelim.

Starlink ön siparişleri şu anda ayda 99 dolara mal oluyor. Ancak hizmet, 499 ABD doları tutarında bir donanım paketi gerektirmekte. Pakete evde veya işyerinde kurulabilen küçük bir uydu çanağı, bir yönlendirici ve güç kaynağı da dahil. Ayrıca 50 ABD doları tutarında bir nakliye ve işlem ücreti de ödemeniz gerekebilir.

Ön sipariş vermek isteyen herkes için gereken tek şey iade edilebilir 99$ depozito. Tabi siparişin tamamlanması altı ay veya daha uzun sürebilir.

Diğer uydu internet sağlayıcılarının aksine, Starlink’in LEO uyduları, nerede olursanız olun düşük gecikmeli geniş bant hızları sunmayı vaat ediyor. Starlink ilk olarak 1 Gbps hıza sahipken, o zamandan beri bu hedefi 10 Gbps’ye yükseltti. Bunu bağlama oturtmak için, kullanıcıların bir 4K filmi 30 saniyeden daha kısa sürede indirebileceklerini belirtelim. Starlink’in dünyanın kırsal kesimlerinde yaşayan insanlar için büyük bir nimet olacağı kesin.

Starlink’teki gecikme, uydu interneti göz önüne alındığında şaşırtıcı derecede düşük. Erken beta testleri, Starlink’in ortalama 34 milisaniye olduğunu gösteriyor. Bu, fiber kadar hızlı olmasa da, uzun vadede 17 ms’ye kadar düşebilir. 40 ms’nin altındaki herhangi bir gecikme çoğu uygulama için gayet iyi bir değer diyebiliriz. Bazı çevrimiçi oyun türleri, özellikle FPS ve dövüş oyunları, düşük gecikmeden en çok yararlananlar arasında. Öte yandan spor oyunları veya MOBA’ların da Starlink’te iyi çalışacağını söyleyebiliriz.

Yine de, bu büyüklükte bir projeyi tam anlamıyla sıfırdan karlılığa dönüştürmek muazzam bir görev. Rus ve Çin hükümetleri maliyetin yükünü üstlenebilirken, Starlink ve Amazon gibi şirketler önemli riskler alıyor. Geçmişteki uydu internet projelerinin iflas ettiğini belirtelim.

Starlink IPO’nun ne zaman yayınlanacağı da çok ilgi görüyor. Musk, bir tweet’te halka arzın planlandığını ancak SpaceX’in daha öngörülebilir bir nakit akışına sahip olduktan sonra geleceğini söyledi. Musk ve Starlink için şu anda tek amaç iflas etmemek.

Türk Telekom gibi geniş bant şirketlerinin pandeminin ortasına dahi yüksek upload hızları sunamaması göz önüne alındığında, Starlink ve diğer uydu internet hizmetlerinin gelmesi, rekabet için güzel bir gelişme. Çoğu geniş bant sağlayıcılar, doğal tekel olarak adlandırılan konumlarından gayet memenun. Kablo döşemek çok pahalı olduğu için, bir şirket bir bölgeye internet sağlama maliyetini üstlendiğinde, hatlar zaten varken diğer şirketler için gelip kablo döşemek pek mantıklı gelmiyor.

Starlink’in kablosuz yapısı, kablo ihtiyacını ortadan kaldırarak dünyanın herhangi bir yerine girmesine izin veriyor. Bunu yaparak, ihmal edilen kırsal alanlar artık geniş bant hızlarında bağlanabilecek. 99$ maliyet dünyanın birçok bölgesi için hala çok yüksek, ancak Starlink’in diğer şirketlerle rekabet edeceği göz önüne alındığında, fiyatlar muhtemelen zamanla düşecektir ki Elon Musk’ın açıklaması da bu yönde.

Kaynak

Bilgisayarla tanışması 2000'li yıllara dayanan yazar, 2007'de CHIP ve LEVEL dergilerinin yanında CHIP Online için de makaleler yazdı ve 2010'da Türkiye'nin en çok satan teknoloji dergisi CHIP'in Donanım Editörü oldu. Bu süre zarfında 1000'den fazla ürün incelemesi yapan Recep Baltaş, 2011 sonunda bu görevinden ayrılıp ASUS Türkiye'de Pazarlama Uzmanı olarak çalışmaya başladı. Tam bir Technopat olan Baltaş'ın son durağı ise Technopat.net.