Anasayfa Haber Apple İşlemciler İçin İlk Kötü Amaçlı Yazılım Keşfedildi

Apple İşlemciler İçin İlk Kötü Amaçlı Yazılım Keşfedildi

Apple İşlemciler Kötü Amaçlı Yazılım

Bir güvenlik araştırmacısı, Apple işlemciler için hazırlanmış ilk kötü amaçlı yazılımı fark etti.

Bağımsız güvenlik araştırmacısı Patrick Wardle tarafından ilk Apple işlemci kötü amaçlı yazılımı keşfedildi. 5 nm üretilen Apple M1 işlemcinin güvenliğinden bahsedilirken, böyle bir kötü amaçlı yazılımın ortaya çıkması tabii ki biraz can sıkıcı bir gelişme.

Öncelikle Wardle’ın eski bir NSA güvenlik araştırmacısı olduğunu da belirtelim. Kendisi bilgisayar korsanlarının GoSearch22.app adlı kötü amaçlı yazılımı yeniden derlediğini ifade ediyor. Bu yazılım M1 Mac modelleri için ilk yerel kötü amaçlı yazılım olarak da öne çıkıyor. Mevcut sürümse reklamlar görüntülenmesini ve aynı zamanda kullanıcının tarayıcı verilerinin toplanmasını amaçlıyor. Zararlı kodun Apple özel silikonunu ve yazılımını geliştirmeye devam ettikçe evrim geçireceği de bilgiler arasında. Bu anlamda kötü amaçlı yazılım, 2021 yılının ikinci çeyreğinde çıkması beklenilen yeniden tasarlanmış MacBook Pro modelleri için de olabilir.

Wardle ayrıca, Intel tabanlı Mac’lerde kötü amaçlı yazılımları tespit etmek için kullanılan anti-virüs araçlarının M1 modellerinde GoSearch22.app’ı tespit edemediğini paylaşıyor. Öte yandan, anti-virüs araçlarının yeni kötü amaçlı yazılımları tespit etmek için veritabanlarını yükseltmeleri ile belki de bu sorun ortadan kalkabilir. Wardle ayrıca, Apple’ın geliştiricinin sertifikasını iptal etmesi nedeniyle artık çalışamayacağını da belirtiyor. Apple’ın bu kodu onaylayıp onaylamadığı da geliştirici sertifikasının iptal edilmesi sebebiyle bilinmiyor.

Apple işlemcili Mac kullananlar olağandışı reklamlar gördüklerine dair bir durumu da henüz bildirmiş değil. Bakalım önümüzdeki dönemde kullanıcılar tarafından böyle bir durum bildirilecek mi?