Anasayfa Haber Güneş Sistemindeki Bilinen En Uzak Nesne Keşfedildi

Güneş Sistemindeki Bilinen En Uzak Nesne Keşfedildi

Farfarout

Güneşe 132 Astronomik Birim uzaklıkta keşfedilen nesneye “Farfarout” adı verildi.

Farfarout ilk olarak Ocak 2018’de Hawaii’de hareketsiz bir volkanın tepesinde bulunan 8 metrelik bir dürbün olan Subaru Teleskopu kullanılarak keşfedilmişti. Scott Sheppard ve meslektaşları, önümüzdeki birkaç yıl boyunca nesnenin yörüngesini anlayabilmek için dünyanın dört bir yanındaki çeşitli teleskopları kullanarak nesneyi izledi. Bu gözlemlerin sonucunda da bilim adamları, Farfarout’un Güneş sistemindeki bulunan en uzak nesne olduğunu doğrulamış oldu.

Farfarout, ölçtükleri mesafeye göre Güneş’ten tam 132 AU (Astronomik Birim) uzakta yer alıyor. Bir AU, Dünya’nın merkezinden Güneş’in merkezine olan uzaklığı temsil eder ve bu da yaklaşık 91.757 milyon mildir. Böylelikle basit bir hesap ile Farfarout’un Güneş’ten ne kadar uzak olduğunu görebiliyoruz. Ufak bir karşılaştırma yapmak istersek de, Güneş’e en uzak konumda bulunan cüce gezegen Pluton’u düşünebiliriz. Pluton, Güneş’ten yaklaşık 34 AU uzaklıkta.

güneşe en uzak nesne

Farfarout, uzun bir yörünge mesafesine sahip. Bu nedenle çok yavaş hareket ediyor. Güneş’in etrafındaki bir tam tur dönüşünü tamamlaması için 1000 yıl gerekiyor. Bu sebeple de nesnenin yörüngesini doğru bir şekilde haritalandırmak oldukça meşakkatli bir işti. Uzun süren çalışmalar sonucunda araştırma ekibi yörüngeyi de net bir şekilde haritalandırmayı başardı. Ayrıca Sheppard ve ekibi, 2018 yılında bir başka nesneyi daha keşfetmişti. Keşfedildiği zaman Güneş sistemindeki en uzak nesne unvanına sahipti. Şimdi ise tam olarak haritalandırılan ve uzaklığı belirlenen Farfarout, bu tahta oturmuş oldu.