Anasayfa Video Mini ITX Sistem Toplama | QP Z11

Mini ITX Sistem Toplama | QP Z11

ASUS’un yakın zamanda duyurduğu ROG Z11 kasası ile yeni bir Mini ITX sistem toplama rehberi yapıyoruz.

En son bir Mini-ITX sistem toplayışımızın üstünden 6 seneden fazla zaman geçmiş, inanabiliyor musunuz? Cooler Master Elite 110 kasaya topladığımız bu sistemi şu andaki editörümüz, eski Technopat Sosyal moderatörümüz İbrahim Özdemir’e hediye etmiştim. Muhtemelen halen kullanıyordur. Uzun zaman arada sonra tekrar bir Mini ITX sistem toplama girişimi heyecanlandırmıyor değil!

ROG Z11 Mini-ITX Kasa

ASUS’yeni kasası tasarım ödüllü fakat fuarlarda verilen bu ödüllere biraz şüphe ile yaklaşıyoruz açıkçası. Bu kasa da aslında fuar ödüllerini tekrar sorgulamamıza sebep oldu açıkçası. Öncelikle eğri otrup doğu konuşalım: Kasanın tasarımı muhteşem lakin aynı şeyi işlevsellik için söylemek mümkün değil. Mini-ITX kasalara montaj yapmak diğer kasalara göre zor ama bu kasa seviyeyei başka bir boyuta taşıdı! Sistemin montajına saat 10:30 gibi başladık ve montaj o gün saat 17:00 gibi bitti. Neredeyse ilk defa bir sistemin montajının bu kadar sürdüğünü hatırlıyorum. Tabii ki tek sorun burada değildi. Gelin adım adım başımıza gelenlere bakalım:

  • Kasa gelir gelmez anakartın arka portları nereye denk gelecek diye baktık ama bulamadık. İlk afallama burada başladı. Anakartı kasanın içine monte ettikten sonra portlar da içeride kalıyor. Hayatımda ilk defa böyle bir kasa tasarımı görüyorum. İyi bir başlangıç olmadı!
  • Kasa Mini ITX olarak tasarlanmış lakin boyutlarına bakan buna ATX anakart sığar der. ROG Z11, Mini ITX’in ruhuna aykırı. Gayet tabi Micro ATX, hatta ATX kasa dahil sığabilirmiş bu tasarıma.
  • Kasa ASUS fakat kasaya ASUS ekran kartı takmak gerçekten zor. Özellikle de son dönemde soğutması 2.7 slot kaplayan RTX 3060 Ti gibi bir kartı takmak bizi epey zorladı. Sökmek ise ayrı bir dert.
  • Kartı bir şekilde takmayı başardınız. İş burada bitmiyor. Vida yuvası ile kartın I/O plakası arasında boşluk oluştuğunu fark edeceksiniz. Bu boşluğun sebebi, plakanın iki çentiğinden birinin yuvaya oturmaması (zaten tek çentik yuvası var). Bir tornavidayı fan yaprakları arasından sokarak plakayı yerine oturtabilirsiniz.

Okurken bile yorulduğunuzu fark eder gibiyim. Ama sabırlı olun, montaj henüz bitmedi. Devam edelim…

  • Anakart, kasanın içinde yer aldığından dolayı Wi-Fi antenini takmak bile ayrı bir uğraş. Anakart anten yuvalarından birinin pulu gevşemiş. Bu pulu normalde kargaburnu ile sıkabilirsiniz ama bu kasada kargaburnu kullanılamıyor alan dar olduğu için. Ancak şapkalı bir tornavidayı yine fanlar arasından sokarak Wi-Fi anten girişini sıkılaştırabildik.
  • Anakart tepsisi hafif yan yapılmış. Buna rağmen arkada kablolama için yeterli boşluk yok. Montaj sonrası kasa kapağını kapatmak zorlayabiliyor. Neyse ki kasa kapakları kalın ve sağlam da pek esnemiyorlar.
  • Kapakları sökmek için tornavida gerekmesi de beni şaşırtan bir başka nokta oldu. Çin malı kasalar dahi parmak vidaya geçmişken ASUS’un tornavida ısrarını garip bulduğumu belirtmeliyim.

Buraya kadar gelebildiyseniz tebrikler. Montajı tamamladık, sırada portları kasanın içinde olan anakartımıza kabloları bağlama vakti.

  • Öncelikle DisplayPort kablosunu takalım. İlk zorluk burada başlıyor.
  • DP kablosu, portların önünde yer alan fana sürttüğünden ilk açılışta “ne oluyor yahu” dedik. Aslında demedik, çünkü böyle bir şeyi zaten bekliyorduk…
  • Ön USB 2.0 portları tam randımanlı çalışmıyor. Eğer anakarttan gelen kabloyu HUB’da sağdaki yuvaya takarsanız sadece alt portta her şey çalışıyor. Soldakine takarsanız iki portta da USB alıcı çalışıyor lakin USB 3.0 bellek çalışmıyor.
  • Fan RGB LED’leri bazı modlarda titriyor.

Ve son kısım: Kasayı konumlandırma.

  • Normal şartlarda ROG Z11 yatay ve dikey konumlandırılabiliyor. Fakat kasaya sıvı soğutma takarsanız kasayı ancak dik konumlandırabilirsiniz. Aksi takdirde pompa yukarı denk gelir ve AIO’deki hava pompa bölgesine sıkışıp hem ses yapar hem de pompanın ömrünü yer. Bu yüzden sıvı soğutma kullandığınızda kasayı yan yatırmayı unutun.

Evet. Nihayet bitti. 6 sene sonra ilerlemesini beklediğimiz teknolojinin geriye gitmesi bizi şaşırttı açıkçası. Tabii ki siz bütün bu montaj zorlukları ile uğraşmak zorunda değilsiniz. Eğer ROG Z11’e hayran kaldıysanız QP Z11’i monte edilmiş bir şekilde satın alabilirsiniz.

QP Z11 fiyat bilgisi için tıklayın.

QP Z11 Teknik Özellikler

Tür Kod İsim
Kasa 210216326 Asus ROG Z11 mini-ITX Temperli Cam Bilgisayar Kasası
İşlemci 100-100000065MPK AMD Ryzen 5 5600X 3.7-4.6 GHz 6 Çekirdek 7nm AM4 İşlemci – Multipack
Anakart ROG-STRIX-B550-I-GAMING Asus ROG Strix B550-I Gaming AM4 mini-ITX Anakart
Ekran Kartı ROG-STRIX-RTX3060TI-O8G-GAMING Asus ROG Strix GeForce RTX 3060 Ti OC Edition 8GB 256Bit Ekran Kartı
RAM CMW16GX4M2Z3200C16 Corsair Vengeance RGB Pro 16 GB (2×8) DDR4 3200MHz CL16-18-18-36 Siyah RGB RAM
SSD CSSD-F480GBMP510B Corsair Force MP510 CSSD-F480GBMP510B 480GB NVME M.2 SSD (3000MB/s Okuma – 2000 MB/s Yazma)
Power 210194510 Asus ROG Strix 650W 80+ Gold Tam Modüler Güç Kaynağı
HDD 210200992 Asus ROG Strix LC 240 RGB İşlemci Sıvı Soğutma