Anasayfa Haber Chrome Gizli Mod, Google’a 5 Milyar Dolara Mal Olabilir

Chrome Gizli Mod, Google’a 5 Milyar Dolara Mal Olabilir

Gizli Mod Google

Google, Chrome içerisindeki Gizli Mod özelliği sebebiyle büyük bir dava ile karşı karşıya.

Google, Chrome internet tarayıcısındaki Gizli Mod (Incognito Mode) özelliğine rağmen kullanıcıları izlemesi sebebiyle bir dava ile karşı karşıya kaldı. Bloomberg’in haberine göre, davada şirketin sunucu taraflı izlemeyi de durdurması gerektiği ve bu tür izlemeyi durdurmamasının federal gizlice dinleme yasalarını ihlal ettiği ileri sürülüyor. Dava, Google için 5 milyar dolar veya milyonlarca kullanıcı için ihlal başına en az 5.000 dolar anlamına geliyor.

Google, Chrome’un Gizli Mod açıklamasına dayanarak davadan paçayı kurtarmaya çalıştı. Burada modu her başlattığınızda gösterilen ve “etkinliğinizin ziyaret ettiğiniz web siteleri tarafından hala görülebilir” şeklindeki mesaj dikkatinizi çekmiştir. Öte yandan, ABD Kaliforniya Bölge Yargıcı Lucy Koh bunun yeterli olmadığının altını çiziyor. Yargıç Koh, mahkemenin Google’ın kullanıcı gizli tarama modundayken iddia edilen veri toplama işlemi konusunda kullanıcıları bilgilendirmediği sonucuna vardığı ifade ediyor.

Google ise bu iddialara şiddetle itiraz ettiklerini ve kendilerini şiddetle savunacaklarını açıkladı. Chrome’daki Gizli Mod’un kullanıcılara etkinliklerini tarayıcılarına veya cihazlarına kaydedilmeden internette gezinme seçeneği sunduğu vurgulanıyor. Her yeni gizli sekme açıldığında da açıklamada belirtildiği gibi web sitelerinin oturum sırasında göz atma etkinliği hakkında bilgi toplayabileceği paylaşılıyor.

Şirket, Gizli Mod’un mevcut çerez deponuzu kullanmadığını, sadece oturum sonunda oluşturulan çerezleri, geçmişi ve otomatik doldurma verilerini ortadan kaldırdığını belirtirken web sitelerinin çalışma şeklini değiştirerek “yenilmezlik” sağlamadığını söylüyor.

Davanın nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyoruz.