Anasayfa Haber Seagate 120 TB Sürücüler İçin Çalışıyor

Seagate 120 TB Sürücüler İçin Çalışıyor

Seagate 120 TB

Seagate, 2030 yılında 120 TB kapasiteli sabit disk sürücüler (HDD) sunmayı planlıyor.

Seagate, 10 yıldan daha kısa bir süre içinde günümüzün en büyük sabit disk sürücülerinin (HDD) kapasitesinden 5 kat fazla olan 100 TB‘lık bir sabit disk sürücüsü piyasaya sürmeyi planlıyor. Hatta Seagate, 2030 yılından bir süre sonra tek sürücülü depolama kapasitelerini 120 TB ve ötesine taşımak istiyor. Şirket, 2023’te 30 TB+, ardından 2025’te 40 TB+ ve 2026’da 50 TB HDD’leri piyasaya sürmeyi planlıyor.

Şirketin yakın zamanda güncellenen depolama yol haritasın HDD’lerin ölmediğini bir kez daha hatırlatıyor. Hatta HDD’lerin geçtiğimiz yıl bir zettabayttan (1.000.000.000.000.000.000.000 bayt) fazla sevk edilen depolama alanı oluşturduğu paylaşılmış.

Seagate’in depolama kapasitelerini büyük ölçüde artırma çabasında ısı destekli manyetik kayıt (HAMR) teknolojisi önemli bir rol oynuyor. HAMR, bir sabit sürücüde depolanabilecek veri miktarındaki bir sonraki büyük artışı sağlamak için tasarlanmış bir teknoloji. Bu yöntem, her diskte veri bitlerinin veya taneciklerinin daha küçük hale gelmesini ve manyetik olarak kararlı kalırken her zamankinden daha yoğun bir şekilde paketlenmesini sağlıyor. Her bir kayıt kafasına takılan küçük bir lazer diyot disk üzerindeki küçük bir noktayı ısıtırken, bu da kayıt kafasının her çok kararlı bitin manyetik polaritesini çevirmesini sağlayarak verilerin yazılmasının önünü açmış.

Seagate, kapasiteleri artırmaya devam etmek için dikey manyetik kayıttan (PMR) öteye geçme ihtiyacından bahsediyor. PMR teknolojisinin maksimum yararlı kapasitesine yaklaştıkça, birbirini izleyen her diskin bir seferde 1 TB veya 2 TB arttığı, HAMR teknolojisinin ise bir seferde 4 TB, 6 TB ve hatta 10 TB adımlar sağladığı belirtiliyor. Şirket giderek artan kapasitelere ulaşmak için tamamen bit desenli medyayı (BPM) benimsemekten de bahsetmiş. Bu sayede maksimum alan yoğunluğunun inç kare başına 2,6 terabitten inç kare başına 8 Tb’ın üzerine çıkarılmasının sağlayacağı vurgulanıyor.

Seagate’in Ocak ayı sonunda 20 TB HAMR HDD modellerini satışa sunduğunu da hatırlatalım.