Anasayfa Video TP-Link Archer T3U Plus İncelemesi

TP-Link Archer T3U Plus İncelemesi

TP-Link Archer T3U Plus adaptörüyle masaüstü ve dizüstü bilgisayarları yeni nesil AC standardına terfi ettirmek çok kolay.

Bilgisayarınızı Wi-Fi ağlara bağlamak için seçebileceğiniz inanılmaz çeşitlilikte ürün var. Örneğin USB klavye fare alıcısı kadar küçük olan Archer T2U’dan tutun da, kasanızın içine takabileceğiniz ve bir PCI-Express yuvası kullanan harici antenli modellere kadar piyasada seçenek bol.

Amazon fiyatı için tıklayınız

Bununla yanı sıra bilgisayarında 802.11n gibi artık eskimeye başlayan ağ standartlarını destekleyen ağ bağdaştırıcıları olan kullanıcılar için de bu tür daha modern standartlar sunan harici ağ adaptörleri gerekli olabiliyor.

Genel Özellikler

Bu tip ürünlerde fiziksel boyutlar genellikle elde edeceğiniz ağ performansıyla doğru orantılı oluyor. Küçük ağ adaptörleri daha düşük hızlar sunabilirken, daha büyük antene sahip adaptörler daha geniş menzile ve daha gelişmiş ağ yongalarına sahip olabiliyor.

TP-Link T3U Plus kablosuz ağ adaptörü bu anlamda ortalarda bir yerde diyebiliriz. Bu adaptör boyutları sebebiyle dizüstünden çok masaüstü bilgisayarlarda kullanılmaya daha müsait.

T3U Plus Laptopa Takılı

Markanın diğer taşınabilir ağ adaptörlerine baktığımızda T2U, T3U ve T4U gibi basitten gelişmişe doğru sıralanan modeller görüyoruz. Bir de burada incelediğimiz gibi sonunda Plus ibaresinin olduğu modeller var. Plus terimi bu serideki antenli ve yüksek performanslı modelleri diğerlerinden ayırmak için kullanılıyor.

T3U Plus’ı daha basit ve küçük modellerden ayıran en önemli unsur yüksek kazançlı anteni. Bu güçlü anten sayesinde bilgisayarınızı routerınızdan daha uzağa konumlandırabiliyorsunuz. Bu anten dört yöne 180 derece dönebiliyor. Kasanızın arkasındaki bir USB yuvaya taktığınızda açısını ayarlayabiliyorsunuz. Cihazın üzerinde bir de ağ kullanımına bağlı yanıp sönen, düşük parlaklıkta yeşil bir LED var.

T3U Plus LED

Archer T3U Plus Bağlantı Standartları

USB 3.0 arabirimini kullanarak bilgisayarınızla haberleşmesi ürünün bir diğer avantajı. USB 2.0’ın ülkemizdeki ortalama internet hızlarında darboğaz oluşturması düşük ihtimal. Ancak yerel ağınızdaki cihazlar arasında dosya paylaşmak istediğinizde USB 3.0’ın avantajı ortaya çıkacaktır.

Bu adaptör Wi-Fi 5 olarak da anılan 802.11ac standardına kadar destek veriyor. 5 GHz kanalda 867 Mbps, 2.4 GHz kanalda ise 400 Mbps hızlarına kadar çıkabiliyor. Yani toplamda 1300 Mbps kadar bir hızdan söz ediyoruz.

Ancak bu hızlar en iyi koşullar altında ve yönlendiricinize yakın iken elde edebileceğiniz değerler. Testlerimizde de görebileceğiniz gibi oda değiştirdiğinizde bu değerler de düşmeye başlıyor.

Archer T3U Plus

MU-MIMO Farkı

Eğer yönlendiriciniz de destekliyorsa, MU-MIMO teknolojisi sayesinde bu adaptör aynı anda birden çok cihaza veri akışı yapabiliyor. Eski yönlendiriciler SU-MIMO olarak bilinen teknolojiyi kullanır.

Bu da yönlendiricilerin tek seferde sadece bir cihaza bağlanabileceği anlamına geliyor. Yani ağa ne kadar çok cihaz bağlanırsa ağın performansı o kadar düşüyor. Yönlendirici ve ağ adaptörünüz MU-MIMO desteklerse bu uzun ağ kuyruğu ortadan kalkmış oluyor.

T3U Plus Kasaya Takılı

Archer T3U Plus Testleri

Menzili ve ağ performansını ofisimizdeki 5 GHz bandını kullanan Wi-Fi 6 ağımıza bağlanarak test ettik. Test için Windows 10 yüklü bir dizüstü bilgisayar kullandık. Çünkü ofisin farklı noktalarında çekim testleri gerçekleştirebilmemiz için mobil olmamız gerekti.

100Mbps download, 10Mbps upload hızlarında internet tarifemizin maksimum hızlarını yönlendiriciyle aynı odadayken görebildik. Ayrıca kablosuz ağ özelliklerine girdiğimizde gerçekten de TP-Link’in vadettiği 867 Mbps Wi-Fi bağlantı hızını da görebildik.

T3U Plus Hız Testi

Ofis içinde yönlendiriciden uzaklaşabileceğimiz kadar uzaklaştığımızda ise, hızlar 35 Mbps indirme ve 6 Mbps göndermeye kadar düştü.

Ofis dışına çıkıp yönlendirici ile aramıza 2 kalın duvar koyduğumuzda Wi-Fi sadece 1 diş çekiyordu. Bu durumda yaklaşık 9 Mbps indirme, 2.5 Mbps gönderme hızlarına ulaşabildik. Açıkçası ofis dışından bağlantı kurabildiğimize bile şaşırdım.

Sonuç Değerlendirmesi

TP-Link Archer T3U Plus ortalama 220 TL fiyatla satılan bir adaptör ve dahili kablosuz ağ bağdaştırıcısı olmayan masaüstü bilgisayarlara düşük maliyetle yüksek performanslı kablosuz ağ kazandırmak isteyenler için kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir ürün.

TP-Link Archer T3U Plus hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.