Anasayfa Video NZXT Kraken Z63 İncelemesi

NZXT Kraken Z63 İncelemesi

Üzerindeki ekranda GIF’ler ya da sistem istatistiklerini gösterebileceğiniz bir sıvı soğutucu olan NZXT Kraken Z63’ü ayrıntılı inceliyoruz.

NZXT Z63 soğutucunun GIF’ler sayesinde bizi ofiste bir süre eğlendirdiği kesin. Bu videomuzda soğutucunun özellikleriyle performansına da ayrıntılı değineceğiz.

Z serisi NXZT’nin şu an için alabileceğiniz en yüksek fiyatlı ve en premium hazır sıvı soğutma çözümü. Bu serinin Z53, 63 ve 73 modelleri mevcut. Z53 modeli çift 12 cm fanlara, Z63 modeli çift 14 cm fanlara, Z73 modeli de üç 12 cm fana sahip.

Amazon fiyatı için tıklayınız

Biz Z63 modelini incelesek de değindiğimiz birçok nokta alt ve üst modeller için de geçerli. Elbette artan ya da azalan radyatör yüzeyi ve fan sayısı sebebiyle bir miktar değişen soğutma performansı söz konusu.

RGB Fanların Eksikliği

Önce NZXT’ye bu soğutucuları RGB fanla satmadığı için eksi vererek başlamak istiyorum. Bu ürün ülkemizde 2300 TL civarı bir fiyata satılıyorsa bence üzerinde RGB fanlarla da gelmeliydi.

İsteyen aydınlatmayı kapatabilir tabii ki ama bu opsiyonun olması önemli. Fiyatı Corsair ve Gigabyte gibi markaların en üst seviye 280’lik hazır sıvı soğutucularından daha yüksek. Bugün satın alabileceğiniz en pahalı hazır sıvı soğutma çözümlerinden biri olan ASUS ROG Ryujin 360 soğutucusuna denk bir fiyat.

NZXT Kraken Z63

Kraken Z63 Ekranı

Yüksek fiyatın en önemli sebebi üzerindeki özelleştirilebilir ekran. Bugüne kadar benim gördüğüm en estetik kasa içi aksesuar olabilir bu. Çünkü neredeyse sınırsız özelleştirme imkanı tanıyor. Bu ekran 2.63 inçlik, 320×320 çözünürlükte oldukça parlak olabilen ve parlaklığı ayarlanabilen bir model.

Kraken Z63 Ekran

Pompa üzerine ekran koyma fikri yeni değil. Bunu ilk yapan NZXT de değil ama sanırım doğru yapan NZXT diyebiliriz. Farkı yaratan ekranı koymak değil aslında, farkı yaratan bu ekrandan tam anlamıyla verim alabilmek için kullanımı kolay ve becerikli bir yazılım ile bu ekranın özelleştirilebilmesi. Bu noktada NZXT çok çok iyi bir iş çıkarmış. Tamam ekrana GIF koyup gülüp eğlendik ama şahsen ben bu soğutucuyu alsaydım GIF yerine işlemci ve ekran kartımın sıcaklık, performans ve yüzdelik bazda kullanımlarını bana söyleyen bilgi ekranlarını göstertirdim.

Kraken Z63 Kasaya Monteli

NZXT Cam Uygulaması

Cam uygulaması altında bu modları tek tek seçebildiğiniz gibi Carousel modu sayesinde bu ekranlardan istediklerinizin bir döngü halinde belirli süre ekranda gözükmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu hem çok estetik duruyor, hem de çok kullanışlı.

Ayrıca bu bilgi ekranlarının arka plan rengini, barları ve yazı rengini de değiştirebiliyorsunuz. NZXT burada kullanıcıya topladığı kasanın renk teması ile uyumlu tasarımlar yaratması için tam özgürlük sunuyor.

NZXT Cam

Kraken Z63 Fan Ve Pompa Gürültü Seviyesi

Kullanılan fanlar NZXT’nin AER P140 modeli, 500-1800RPM devir hızlı ve PWM destekli. Fan kabloları kılıflanmış ve soğutucu Asetek’in 7. nesil pompasıyla geliyor.

Fanlar ve pompayı testlerimizde Cam uygulaması altında Performans profilinde kullandık. Bu ayarlarda işlemciye %100 yük bindirdiğimizde en yüksek 40 desibel ses seviyesi gördük. Test sırasında kasanın kapakları kapalıydı ve gürültü ölçüm cihazımız kasaya 60 cm uzaklıktaydı. Bu uzaklığı kasasını masa üzerinde kullanan bir kullanıcıyı düşünerek seçtik.

%100 devirde pompa da, fanlar da gürültüyü çalışıyor ancak %50’de her ikisi de oldukça sessiz. Cam uygulaması altında performans ve sessiz gibi farklı modlar bulunuyor, bunlarla önceliğinize göre ayarlamalar yapabiliyorsunuz.

Aslında pompa üzerindeki ekran hariç soğutucunun diğer özellikleri daha önce incelediğim X serisi NZXT sıvı soğutucuya oldukça benziyor. 40 santim uzunluktaki borular örgülü kaplamaya sahip, oldukça esnek yapıdalar ve pompa ünitesine bağlandığı noktalarda geniş açılarda dönebilen dirsek rakorlara bağlılar.

Uyumluluk

Test için kullandığımız ASUS Maximus XI Formula anakartında bu dirsekler belleklere dönük olacak şekilde taktığımızda hem X, hem de Z serisinde ilk slota bir bellek modülü takamadık. Bu pek de büyük bir sıkıntı değil çünkü istersek montaj oryantasyonunu rahatça değiştirebiliyoruz.

Belki kablo karmaşasını azaltmak isteyenler için bir problem oluşturabilir. Onun sebebi de pompa ünitesinden çıkan 1 USB kablosu ve geniş, çok uçlu kablo demeti. Bu kabloları gizlemek için en uygun oryantasyon, boruları bellek yuvalarının yanında olacak şekilde takmayı gerektiriyor.

Kraken Z63 Test Sonuçları

Performans testimizi 25 derece ortam sıcaklığında gerçekleştirdik. 127W TDP kilidini BIOS altından kaldırdığınızda oldukça yüksek güç çekip ısınmasıyla bilinen Intel 9900KS işlemcisini Cinebench R20 çoklu çekirdek render testine sokup, çekirdeklerin ulaştığı maksimum sıcaklığı Libre Hardware Monitör uygulamasıyla ölçtük.

Render boyunca çekirdek frekansları 4.80 Ghz’de sabitlendi ki bu da tüm çekirdeklere yük bindiğinde görmeyi beklediğimiz frekanstı. Yani ısınma ya güç yetersizliği sebebiyle bir  frenleme gözlemlemedik. Gördüğümüz en yüksek çekirdek sıcaklığı 71 derece oldu ve diğer çekirdekler de 64 ile 71 derece arasında seyrettiler.

Bu sonuçlara hem pompa, hem de fanların Cam uygulaması altından Performans profilini seçerek ulaştığımızı hatırlatmak isterim. Ortam sıcaklığını çekirdek sıcaklıklardan çıkardığımızda 46 derece Delta T birimine ulaşıyoruz.

Sonuç Değerlendirmesi

NZXT Kraken Z63 soğutucu, Intel 9900KS ve ondan sonra çıkan 10900K gibi yüksek ısı üreten işlemciler için önerdiğimiz minimum gereksinimleri karşılıyor. Yaptığımız testler sentetik bir iş yükü yaratıyor ve tüm çekirdeklere aynı anda %100 yükleniyor. Oysa oyunlarda daha düşük ortalama sıcaklıklar görmeniz mümkün.

Fiyat performans noktasında daha uygun fiyata aynı soğutma performansını  elde edebileceğiniz ürünler mevcut. Ama videomuzun başında da belirttiğimiz gibi, asıl farkı yaratan NZXT Kraken Z63 modelinin barındırdığı dahili yüksek çözünürlüklü ekranı ve bunlarla yapabilecekleriniz. Buradan sistem bilgilerini anlık takip etme fikri bizim hoşumuza gitti. Performansın yanı sıra estetiği de ön planda tutanlardansanız, Kraken Z serisi Technopat olarak önerdiğimiz bir soğutucu serisi.