Anasayfa Haber Samsung, 512 GB DDR5 RAM Üretecek

Samsung, 512 GB DDR5 RAM Üretecek

Samsung 512 GB DDR5 RAM

Samsung, sunucular için 512 GB DDR5 RAM üreteceğini duyurdu.

Samsung’un yeni bellekleri, AMD EPYC Genoa ve Intel Ölçeklenebilir Xeon Sapphire Rapids işlemcili olanlar da dahil olmak üzere DDR5 bellek kullanan yeni nesil sunucular için tasarlanıyor.

Samsung Shop İçin Tıklayınız

512 GB DDR5 DIMM bellek modülü, sekiz adet 16 GB DRAM birimi üstüne 32 adet 16 GB yığın kullanılarak tasarlanmış. Yani 8-Hi yığınları, düşük güç tüketimi ve kaliteli sinyal iletimi sağlamak amacıyla ara bağlantılar yoluyla silikon kullanılarak oluşturulmuş. Samsung, bazı nedenlerden dolayı RDIMM’nin (kayıtlı bellek) desteklediği maksimum veri aktarım hızını açıklamıyor. Şirketin, geçmişte de yeni nesil sunucu platformlarının özelliklerini açıklamadığını düşündüğümüzde, bu durum da beklenmedik bir şey değil.

Samsung 512 GB DDR5 RAM

Samsung, 512 GB RDIMM bellek ile HKMG teknolojisini ilk defa kullanmıyor. Şirket daha önce yüksek hızlı GDDR6 bellekler için bu teknoloji kullanılmaya başlanmıştı. Teorik olarak HKMG kullanımı, Samsung’un DDR5 cihazlarının da daha yüksek veri aktarım hızlarına ulaşmasına yardımcı olacak.

Şirket ayrıca DDR5’in düşük çalışma voltajları, HKMG yalıtım katmanı ve diğer geliştirmeler nedeniyle, DDR5 cihazlarının öncekilere göre %13 daha az güç tükettiğini ve bunun özellikle sunuculara yönelik olan 512 GB RDIMM için önemli bir gelişme olduğunu söylüyor. Ayrıca, Samsung’un yeni 512 GB bellek modülleri sekiz bellek kanalı ve kanal başına iki adet DIMM içeren sunucu işlemcileriyle birlikte kullanıldığında, her bir CPU’yu 4 TB’tan 8 TB’a kadar DDR5 bellekle donatmaya olanak tanıyor.

RDIMM bellek yapısı
RDIMM bellek yapısı

Samsung, bunun yanı sıra sunucu topluluğundan çeşitli ortaklarla çeşitli DDR5 modüllerini örneklemeye başladığını da duyurdu. Şirket, yeni nesil DIMM’lerin piyasaya sürülen DDR5 bellek kullanan zaman sunucuları tarafından tercih edilmesini ve onaylanmasını bekliyor.

Konu hakkında açıklama yapan Intel Başkan Yardımcısı ve GM Carolyn Duran, “Intel’in mühendislik ekipleri, performansı optimize edilmiş ve yakında çıkacak olan Sapphire Rapids kod adlı Ölçeklenebilir Intel Xeon işlemcilerimizle uyumlu, hızlı, güç açısından verimli DDR5 bellek tedariği için Samsung ile yakın işbirliği yapıyor.” diyerek, yeni teknolojiye önem verdiklerini duyurdu.

Son olarak, 512 GB DDR5 RAM’lerin ne zaman kullanılmaya başlanacağı ve yaygın hale geleceği ile ilgili henüz bir bilginin bulunmadığını belirtelim.