Anasayfa Haber Popüler Gizlilik Uzantısı ClearURL, Chrome Web Mağazasından Kaldırıldı

Popüler Gizlilik Uzantısı ClearURL, Chrome Web Mağazasından Kaldırıldı

google chrome

Geliştirici Kevin Roebert, ClearURL’nin Google’ın iş modeline zarar vermesi sebebiyle Chrome Web Mağazasından kaldırıldığını açıkladı.

Google Chrome tarayıcısında oldukça geniş bir kullanıcı kitlesine sahip ClearURL uzantısı, bazı nedenlerden dolayı Chrome Web Mağazasından kaldırıldı. Bu uzantının işlevi, internette gezinirken gizliliğinizi korumaya yardımcı olmak için URL’lerdeki izleme ve takip etme ögelerini otomatik olarak silmek. Peki Google, neden bu uzantıyı Chrome tarayıcısından kaldırmış olabilir?

Google’ın Chrome ekibi, dört gün önce ClearURL geliştiricisi Kevin Roebert‘a e-posta göndererek ona şu açıklamalarda bulunmuş: “Öğenizin Chrome Web Mağazası’ndan kaldırılmasının ana sebebi uzantınızın tuttuğu kayıtlar, bağış toplama şekli ve bazı özellikleri hakkında kullanıcılara yeterli bilgi paylaşmıyor oluşunuz.”

Bu açıklama sonrasında hızlı bir şekilde Chrome Web Mağazası içerisinden tamamen silinen uzantının geri getirilmesi için itirazda bulunan Kevin Roebert, Google’ın bahsettiği ihlallerin saçmalıktan ibaret olduğunu ve senelerdir mağazada yer alan uzantının birden bire farklı nedenler üretilerek Chrome’dan uzaklaştırılmasını manidar bulduğunu söyledi. Kevin Roebert konuyla alakalı “ClearURL’nin, Google iş modeline zarar verdiğinden eminim çünkü bu uzantı, Google’ın kazancını sekteye uğratıyor.” şeklinde bir paylaşımda da bulundu.

Popüler Gizlilik Uzantısı ClearURL, Chrome Web Mağazasından Kaldırıldı
URL içerisinde yer alan izleme ve takip etmeye yönelik kodlardan bir örnek

URL’ler, bünyesinde izleme ve takip etme kodlarını barındırdığında bazı analitik verilerin oluşmasına neden oluyor. Bu veriler de özellikle reklam veren ile reklam yayıncısı arasında belli bir maddi akış sağladığından oldukça önemli. ClearURL de tam olarak izleme ve takip etme kodlarının çalışmasını engellemek ve kullanıcı gizliliğini ön planda tutmak için tasarlanmış. Uzantı şu aşamada Edge ve Firefox gibi tarayıcılarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Chrome’da ise gerekli dosyaları harici olarak Github’tan indirip kurduğunuzda çalışıyor. Google’a yapılan itirazın kabul olup olmayacağı ise ilerleyen süreçte belli olacak.