Anasayfa Haber SpaceX Starship Prototipi SN11 Fırlatılıyor

SpaceX Starship Prototipi SN11 Fırlatılıyor

SpaceX Prototipi SN11

SpaceX, Starhip prototipi SN11’in yüksek irtifa test uçuşunu bugün gerçekleştireceğini açıkladı.

Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX bildiğiniz gibi bir süredir Mars yolcuğunda kullanılacak olan Starship roketlerini test ediyor. Bu doğrultudaysa Starship prototipi SN11’in yüksek irtifa test uçuşu için hazırlanan şirket, bildiğiniz üzere bu test uçuşunu normalde 29 Mart Pazartesi günü gerçekleştirecekti.

Ancak, ticari uzay fırlatmalarını denetleyen Federal Havacılık İdaresi’nden bir müfettişin fırlatma alanına zamanında yetişememesinden dolayı bu test uçuşu ileri bir tarihe ertelenmişti. Tüm bu yaşananların ardından şirket test uçuşunun gerçekleşeceği yeni tarihi açıkladı. Bu doğrultuda fırlatmanın 30 Mart Salı günü yani bugün yapılacağını belirten şirket, Texas’a bağlı Boca Chica kasabasında olan fırlatma testinin saat 16:00’da yapılacağını duyurdu.

Bildiğiniz üzere SpaceX daha önceden de SN8, SN9 ve SN10 prototipleriyle beraber yüksek irtifa testini düzenlemişti. Bugün ise bu testlere bir yenisi daha ekleyecek olan firma, daha önceki testlerde olduğu gibi bugünkü testte de üç adet Raptor motorunu ateşleyecek. Daha sonrasındaysa SN11 yaklaşık 10 metre yüksekliğe ulaştığında bu roketler kademeli bir şekilde kapatılacak ve 50 metrelik devasa uzay aracı bünyesinde barındırdığı sistem sayesinde yere güvenlik bir şekilde iniş yapmaya çalışacak.

Hatırlarsanız, SpaceX son olarak 3 Mart tarihinde SN10 prototipini fırlatmıştı. Ancak, söz konusu SN10 her ne kadar yüksek irtifa testini başarıyla tamamlamış olsa da, inişten kısa bir süre sonra görkemli bir şekilde infilak etmişti.

Söz konusu canlı yayını hemen aşağıdan izleyebilirsiniz;