Anasayfa Video BenQ GS2 Taşınabilir Projeksiyon Cihazı İncelemesi

BenQ GS2 Taşınabilir Projeksiyon Cihazı İncelemesi

BenQ tarafından çocuklu aileler ve sıkça seyahat edenler için tasarlanmış portatif bir projeksiyon cihazı olan GS2 modelini detaylı olarak inceledik.

Projeksiyon cihazları genelde hassas cihazlardır, özenle saklanması ve korunması gerekir. BenQ ise GS2 modelini yarım metre yüksekten düşmelere, mıknatısla yuvaya oturan güç kablosu sayesinde kabloya takılmaya ve IPX2 sertifikasıyla su sıçramasına karşı dayanıklı olacak şekilde tasarlamış. Bu sayede rahatça taşınabilecek ve başına bir kaza gelmesinden çekinmeden kullanılabilecek bir cihaz ortaya çıkarmışlar.

Amazon fiyatı için tıklayınız

Tasarım Özellikleri

Özellikle çocuklu ailelerde ev eşyalarının su dökülmesi, çarpma, düşürme ya da kabloya ayak takılması ve kopması gibi sebeplerle bozulması sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu sebeple BenQ GS2 çocuklu aileler için önerilebilecek bir projeksiyon cihazı.

Küçük çocukların projeksiyona doğrudan bakmaya çalışması durumunda ışığın otomatik kesilmesi gibi özellikler bu projeksiyonu kullanımda daha güvenli kılıyor. Göz koruması olarak geçen bu ayar varsayılan olarak kapalı geliyor ve elle açılması gerek.

Dahili pili ortalama 3 saat gibi bir süre dayanıyor. Dolayısıyla bu projeksiyonu priz olmayan bir mekana götürüp, tam şarjla bir filmi bitirebileceğiniz anlamına geliyor. Nispeten küçük boyutları taşınabilirliğe katkı sağlayan bir diğer unsur.

İçinde koruması bulunan şık çantası da taşıma esnasında gelebilecek darbelere karşı fazladan bir koruma görevi görüyor.

Giriş/Çıkış Yuvaları

Ana görüntü girişi HDMI portu üzerinden veriliyor. Ancak cihazdaki tip-C USB yuvasını kullanarak DisplayPort çıkışı olan cihazlardan da görüntü alabilirsiniz. Bunun haricinde tip-A USB yuvasına depolama cihazları takıp içindeki medya dosyalarınızı projeksiyonun Android tabanlı işletim sistemi aracılığıyla görüntüleyebiliyorsunuz.

Ürünün üzerinde, kutusundan çıkan wireless dongle’ı bağlamak için bir yuva da bulunuyor. Bu sayede cihazı yerel kablosuz ağa bağlayarak Netflix ve YouTube gibi yayınların içeriklerine de ulaşabilirsiniz. Tüm bu bağlantı portları yan taraftaki kauçuk kapağın altında dış etkenlere karşı korumaya alınmış.

Aydınlatma Ve Parlaklık

BenQ GS modelinde 500 lümen parlaklık verebilen LED aydınlatma kullanılıyor. Bu DLP lambanın normal modda kullanımda 20.000 saat ömrü var. Eko modda kullandığınızda bu sürenin 30.000 saate kadar çıkabileceği vaat ediliyor.

Bu değerler cihazı nispeten loş ışıkta kullanmaya daha müsait kılıyor diyebiliriz. Gündüz karartma perdeleri ile ışık kontrolü yapılan ortamlarda ya da akşam saatlerinde kullanmaya daha müsait.

GS2 sadece beyaz perdede değil doğrudan duvara yansıtılarak kullanmaya da uygun. Görüntü ayarlarında duvar rengini açık sarı, mavi gibi öntanımlı seçenekler arasından seçebiliyorsunuz ve beyaz dengesi buna göre ayarlanıyor.

LumiExpert özelliği sayesinde cihaz üzerindeki ışık sensörü ile ortam aydınlığını algılayıp ampul parlaklığını otomatik ayarlayabiliyor. Düşük ışıklı ortamlarda projeksiyonun fazla parlak olmasına gerek olmadığı için LED ampul ömründen tasarruf edebiliyorsunuz.

Soğutma Ve Fan Sesi

Cihazın soğutması hayli etkili ve normal kullanımda fan sesi de hayli düşük. Bunda nispeten düşük güçlü LED kullanılmasının ve düşük çözünürlük tercih edilmesinin de etkisi büyük.

Yüksek parlaklığa sahip projeksiyon cihazları gün ışığında bile kullanılabiliyor. Ancak bu ışıkları soğutmak için fan sesi rahatsız edici seviyelere çıkabiliyor. GS2 modelinde bu sorunla karşılaşmıyorsunuz.

Cihaz Kontrolü

Cihazın menüleri arasında gezinmek için birden çok yol var. Kutudan çıkan gümüş-siyah renkli plastik kumandayı kullanabilirsiniz. Ancak dahili kumandanın tuşlarına basmak biraz zor, bu kumanda daha kaliteli yapılabilirdi.

Alternatif olarak doğrudan cihaz üzerindeki tuşları da kullanabilirsiniz. Son yöntem ise akıllı telefonunuza yükleyebileceğiniz Benq Akıllı Kontrol isimli uygulamayı kullanmak.

Bizim önerdiğimiz de bu sonuncu yöntem, çünkü bu sayede çok daha rahat bir kullanım mümkün oluyor. Ayrıca telefonunuzun ekranını bir touchpad olarak kullanıp projeksiyon ekranında imleç ile özgürce gezinebiliyorsunuz.

İşletim Sistemi

BenQ GS2 içinde Android işletim sistemi barındıran akıllı bir cihaz sınıfına giriyor. Cihaz üzerindeki Android menü gezinti tuşlarından da bu anlaşılıyor zaten.

Cihazın Wi-Fi ve Bluetooth bağlantı özelliklerini kullanarak yerel ağınıza bağlanıp uygulamalar indirebilir, sisteminizi güncelleyebilirsiniz. Ayrıca diğer cihazlar, mesela cep telefonunuzda bulunan içerikleri rahatça projeksiyondan yansıtabiliyorsunuz.

Cihaz Aptoide Android uygulama mağazasını kullanıyor. Bu uygulamayı kullanarak YouTube, Netflix, Spotify, Disney+, Plex, VLC medya oynatıcı gibi popüler uygulamaları kurabiliyorsunuz.

Üzerindeki HDMI yuvası sayesinde varsa harici oynatıcı ya da bilgisayarla da kullanabilmek mümkün oluyor.

Akıllı telefonunuzdan bu cihaza bağlanıp dahili 2 Watt gücündeki stereo hoparlörlerini Bluetooth hoparlör olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca eğer elinizde daha güçlü Bluetooth hoparlörler varsa, GS2’nin onlara bağlanmasını da sağlayabiliyorsunuz.

Montaj Ve Yerleşim

Cihazı bir masa ya da sehpa üzerine koyup duvara yansıtmak için dahili ayağın 15 derece ayarlanabilir olması hoş bir özellik. Bunun yanı sıra projeksiyonu yansıttığınız yüzeye olan uzaklığın değişmesi durumunda lens otomatik olarak netliği düzeltebiliyor. Bu da projeksiyonu sabit kullanmak yerine odadan odaya taşıyanlar için çok güzel bir özellik. Bunun için menüden otomatik odaklanmayı seçmeniz gerekiyor.

Yine benzer şekilde cihazda otomatik keystone düzeltmesi de bulunuyor. Yani duvara yansıtma açınız değişirse, cihaz elinden geldiğince düzeltme yapmaya ve size en iyi görüntüyü sunmaya çalışıyor. Cihazın altında standart tripod montajı için bir delik de bulunuyor.

Sonuç Değerlendirmesi

BenQ GS2 modelinin sunduğu 720p çözünürlük ve 500 lümen parlaklık, çok daha pahalı modellerle yarışamıyor, ancak zaten cihazın amacı da bu değil. Taşınabilir, dayanıklı, kendi kendine yeten akıllı bir Android cihaz olarak, ebeveynler ve çok sık seyahat edenlerin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen bir projeksiyon cihazı olarak tasarlanmış.

Tatile, kampa ya da iş seyahatine çıkarken yanınıza büyük bir televizyon almak yerine, tüm gerekli donanımıyla birlikte kendi çantasına sığan bu cihazı götürmeyi tercih edebilirsiniz.

Artılar:

  • Akıllı kontrol uygulaması ile telefon üzerinden menülerde gezinebilmek mümkün.
  • Düşme ve su sıçramalarına karşı dayanıklı.
  • PC ve akıllı telefonlardan görüntü yansıtabilmek mümkün.
  • Otomatik netlik ayarı yapabiliyor.
  • Bluetooth hoparlör olarak kullanabilmek veya sesi dış Bluetooth hoparlörlere verebilmek mümkün.

Eksiler:

  • Kumandanın tuşları biraz daha kaliteli olabilirdi, tuşlara basması zor.
  • Çözünürlük 2021 için biraz düşük kalıyor. En azından 1080p olabilirdi.

BenQ GS Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayınız