Anasayfa Haber Google Haritalar Çevre Dostu Rotalar Çizecek

Google Haritalar Çevre Dostu Rotalar Çizecek

Google Haritalar Çevre Dostu

Google Haritalar daha çevre dostu rotalar belirleyerek iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlamış olacak.

Google Haritalar uygulaması sürücüleri trafik, yokuş ve diğer faktörlere göre en düşük karbon emisyonunu oluşturduğu tahmin edilen çevre dostu rotalara yönlendirmeye başlayacak. Özelliğin ilk olarak bu yıl ABD’de sunulacağı ve daha sonra diğer ülkelere genişletileceği ifade ediliyor. Şirket böylece servis sayesinde iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlayacaklarını paylaşıyor.

Google, kullanıcılar devre dışı bırakmadıkça varsayılan rotayı çevre dostu olarak belirleyecek. Alternatifler önemli ölçüde daha hızlı olduğunda seçenekler sunulacak ve kullanıcıların tahmini emisyonları karşılaştırmalarına da izin verilecek. Google Ürün Direktörü Russell Dicker, rotaların yaklaşık yarısı için minimum zaman-maliyet ödünleşimi ile daha çevre dostu bir seçenek bulabildiklerini gördüklerini söylüyor.

Google, ABD hükümetinin Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL)‘ndan alınan bilgilerden yararlanarak, farklı araç türleri ve yol türleri üzerinde testlerle emisyonla ilgili tahminler elde ettiklerini söylüyor. Ek olarak yol sınıfı verileri, Street View arabalarının yanı sıra havadan ve uydu görüntülerinden de geliyor.

Bu özellikten kaynaklanan emisyonlar üzerindeki potansiyel etki ise belirsiz. Öte yandan, Kaliforniya Eyalet Üniversitesi, geçen yıl Long Beach’te 20 kişiyle yapılan bir çalışmada katılımcıların tahminleri gösteren bir uygulamayı test ettikten sonra rota seçiminde karbon emisyonlarını dikkate almaya daha meyilli olduklarını bulmuş.

Google duyurusunda iklim odaklı ek değişiklikler de sunmuş durumda. Buna göre, Haziran ayından itibaren Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya ve Birleşik Krallık’ta bazı araçların kısıtlandığı düşük emisyon bölgelerinde seyahat etmek konusunda sürücüler uyarılmaya başlanacak.

Önümüzdeki aylarda Haritalar uygulaması, kullanıcıların farklı bölümler arasında geçiş yapmaları yerine otomobil, bisiklet, toplu taşıma ve diğer seyahat seçeneklerini tek bir yerde karşılaştırabilmelerini sağlayacak.

Google’ın Earth için geçmişi gösterebilecek bir zaman makinesi özelliği üzerinde çalıştığını da hatırlatmak isteriz.