Anasayfa Mobil Huawei FreeBuds 4i İncelemesi

Huawei FreeBuds 4i İncelemesi

Huawei’nin yeni fiyat performans kulaklığı olan FreeBuds 4i modelini inceliyoruz.

FreeBuds 4i deneyimlerimden önce belirteyim: Ben Freebuds 3i modelini uzun süre kullandım. Aslında ofise inceleme için gelen Freebuds 3 gibi kulaklıklar olsa da, uzun süre tercihim 3i’den yana oldu. Çünkü fiyatına oranla sunduğu gürültü engelleme performansı ve ses kalitesi gerçekten de hoşuma gitmişti.

Amazon fiyatı için tıklayınız

Gürültü engelleme eğer benim gibi sürekli seyir halinde bir insansanız gerçekten de çok önemli bir özellik. Özellikle raylı sistemlerde yolculuk ediyorsanız kullandığınız kulaklığın gürültü engellemesi ilk aradığınız özellik olabiliyor.

FreeBuds 4i Gürültü Engelleme

Freebuds kulaklıklarda bir diğer sevdiğim özellik ise insan sesini ön plana çıkarıyor olması. Örnek olarak Freebuds 3’te müzik dinlerken vokal seslerinin netliğini çok beğenmiştim. Elbette gürültü engelleme tek taraflı çalışan bir sistem olduğunda sadece size faydalı olur. Freebuds 4i’de hem size gelen ses, hem de sizin sesininiz ortam gürültüsünden yalıtılabildiği için çok daha rahat bir görüşme deneyimi elde edebiliyorsunuz.

Huawei kulaklık modellerinde bir süredir rüzgar sesini kesen akıllı bir yapay zeka sistemi kullanıyor. Aslında bunun faydasını uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Özetle siz konuşurken karşınızdaki kişinin rahatsız edici rüzgar sesleri duymamasını sağlıyor.

Diğer taraftan dinamik gürültü engelleme dışında kullanabileceğiniz bir diğer mod ise farkındalık modu. Bu mod, gürültü engellemenin tam aksi olarak çalışıyor. Farkındalık modunu aktif hale getirdiğinizde, çevrenizdeki sesleri net bir şekilde duyabiliyorsunuz.

Gürültü engelleme modlarını ve diğer ayarları Huawei’nin kendi yazılımı olan Huawei AI Life uygulaması üzerinden kontrol edebileceğinizi de hatırlatayım. Elbette kulaklıkları iOS ve Android cihazlarınızda rahatlıkla kullanabilir ve kulaklığın kendi üzerindeki dokunmatik yüzeyi kullanarak gürültü modları arasında geçiş yapabilirsiniz. Yine de FreeBuds bir ekosistem ürünü ve gerçek yazılım potansiyelini Huawei cihazlarla gösteriyor.

Tasarım ve Yazılım Desteği

Aslında kulaklığın tasarımında en çok çok dikkatimi çeken detaydan daha en başta bahsettim. Oval kulak ucu tasarımı gerçekten çok beğendiğim bir özellik. Ama bu oval tasarım sadece kulaklığın ucuyla sınırlı değil. FreeBuds 4i’nin şarj olmasını sağlayan saklama kutusu da oval. Hatta uzaktan bakınca yumurtaya bile benziyor. Ama görünüş uzaktan sizi aldatmasın çünkü kutunun arka yüzü düz bir yapıda. Bu sayede hem elinizde, hem de masanın üzerinde sağlam duruyor.

Kapağı açtığınız anda da en yakın Huawei akıllı telefona bağlanmak için de can atıyor. Yine kapağı açtığımda fark ettiğim bir başka güzel detay ise mıknatıslar oldu. Kulaklıklar yuvalarına gayet sağlam oturuyor. Burada sağlam aslında doğru kelime olmayabilir. Çünkü mıknatısların siz kulaklıkları yuvadan çıkarırken de dengeyi bozmaması gerekiyor. Böyle bir durumda farkından olmadan aşırı güç uygularsanız kulaklıkların biri Mars’a diğeri Jüpiter’e doğru yola çıkabilir. Neyse ki FreeBuds 4i’de böyle bir durum söz konusu değil, bu yüzden doğru sözcük bence “dengeli”. Kulaklıklar yuvaya hem yeterince sağlam oturuyor hem de kolayca çekip yerlerinden çıkarabiliyorsunuz.

Kutunun tasarımına yeterince vakit ayırdığımızı düşünüyorum. O zaman biraz da asıl ilgilendiğiniz konuya, yani bataryaya değinelim. TWS kulaklık satın almak isteyen neredeyse herkesin ilk sorduğu sorulardan biri “Bataryası kaç saat gidiyor?” olacaktır. Güzel sesler duymak kadar bu sesleri ne kadar uzun süre duyduğunuz da önemlidir.

Aktif Gürültü Engelleme

Elimizdeki ANC yani Active Noise Cancelling yani Aktif Gürültü Engelleme yani… yok bu kadar. FreeBuds 4i ANC sunan bir kulaklık olduğu için aldığımız süreler de doğal olarak değişkenlik gösteriyor. ANC aktif değilken 10 saat müzik dinleme ve 6.5 saat konuşma süresi alabiliyorsunuz. Kutuyu da kattığınızda bu süre 22 saate kadar çıkıyor. ANC aktif olduğunda alacağınız süreler ise şu şekilde: 7.5 saat müzik dinleme ve 5.5 saat konuşma.

Ayrıca Huawei batarya optimizasyonu konusunda ciddi yatırımlar yapan bir firma olduğu için de bekleme süreleri cidden çok iyi. Kulaklıklar kutudayken 200 gün bekleyebiliyor. Kulaklıklar kutu dışında bir cihaza bağlı şekilde durduğunda da 2 gün bekleme süresi alabiliyorsunuz. Ayrıca acil durumlarda 10 dakika şarj edip, 4 saat yetecek kadar kulaklıkları şarj edebiliyorsunuz.

Kulaklıklar 0’dan yüzde 100’e 1 saatte doluyor bu arada. Kutu Freebuds 4i’yi 5W 1A ile şarj ediyor. Akım değeri düşük görünebilir ama unutmayın ki kutunun şarj ettiği kulaklardan her birinin batarya değeri 55 mAh.

Rüzgar sesini azaltma, dinamik gürültü engelleme, vokal seslerini ön plana çıkarma ve batarya performansı… Aslında bahsettiğim tüm bu özellikler Huawei’nin yazılım yatırımlarının bir sonucu. İlk olarak Huawei akıllı telefonlardaki fotoğraf kalitesinde gördüğümüz yapay zeka özellikleri, kısa süre içerisinde firmanın kulaklık modellerine de sıçradı. Bahsettiğim bu 3 özellik genel olarak Huawei Freebuds 4i’nin erişilebilirlik tarafında öne çıkan yönleri. Ama yapay zeka kulaklığın asıl amaçlarından biri olan müzik dinleme tarafında da çok etkili.

Ses Deneyimi

Kulaklıkta 10mm dinamik ses sürücüleri kullanılıyor. Huawei Audio Lab tarafından ayarlamaları yapılan bu ses sürücüleri son derece iyi bir ses deneyimi elde etmenizi sağlıyor. Elbette bu noktada çok daha büyük ve güçlü ses sürücülerine sahip olan Freebuds Studio gibi kulaklıklarla Freebuds 4i’yi bir tutmamanız gerekiyor. Huawei ekosistemindeki her ürün farklı fiyat segmentlerinde farklı özellikler sunuyor. Ekosistemin sağladığı birçok özelliğe 4i ile çok daha uygun bir fiyatla sahip olabiliyorsunuz.

Beni tanıyanlarınız elbette video oyunlarına büyük tutkum olduğunu bilir. Hatta akıllı telefon incelemelerinde de video oyunlarıyla yaptığım testlere geniş yer veriyorum. Çünkü PUBG gibi bazı mobil oyunlar telefon işlemcilerinin performansını daha doğru ve detaylı bir şekilde test etmeme imkan sağlıyor. Ayrıca yine PUBG örneğinden gidersek, video oyunları artık mobil platformlarda da rekabetçi konuma yükseliyor. Rekabetçi oyunlarda TWS kulaklık kullanmak istiyorsanız merak edeceğiniz noktalardan biri de gecikme süresi olacaktır. Bluetooth 5.2 ile telefonunuza bağlanan Huawei Freebuds 4i size 190 ms gecikme sunabiliyor. Özellikle kendi fiyat segmentinde gecikme sürelerinin 200 ms’den çok daha yüksek olduğunu düşündüğümüzde, FreeBuds 4i oyun oynamak veya senkronizasyon sorunu yaşamadan dizi/film izlemek için uygun bir ürün olmuş.

Özetle Huawei FreeBuds 4i 749 TL’lik fiyatıyla dikkat çeken bir ürün. Uzun süre kullandığım FreeBuds 3i’ye göre son derece yerinde geliştirmeler yapıldığını söyleyebilirim. İyileştirilmiş batarya performansı, daha etkili gürültü engelleme ve vokal seslerinin netliği kulaklığın güçlü yönleri arasında yer alıyor. Özellikle Huawei akıllı telefon kullanan takipçilerimize önerebileceğim güzel bir ürün olmuş.