Anasayfa Video Çok Uzun Pil Ömrü: Acer Swift 5 İncelemesi

Çok Uzun Pil Ömrü: Acer Swift 5 İncelemesi

Batarya testinde 16 saat 22 dakika iş süresi sunan Acer Swift 5 SF514-55T-71SX  modelini inceledik. Ultrabook sınıfında ince ve hafif bir bilgisayar arayanlar için artı ve eksilerine yakından bakıyoruz.

Acer Swift 5 aslında bir ana model ismi, her yıl farklı kodlarla, yeni işlemciler ve konfigürasyonlar karşımıza çıkıyor. 2021 Model Swift 5 için bize incelemeye SF514-55T-71SX sürümü geldi. Bu 11. nesil Intel işlemci ve Iris Xe grafik yongasına sahip bir model. Intel EVO programının bir parçası olarak verimliliğe odaklanıyor.

Acer modellerinin Amazon fiyatları için tıklayınız

Magnezyum, Lityum, Alüminyum

Öncelikle kasa özelliklerine bakalım zira tercih için anahtar bir nokta. 1 kilogramdan hafif ve 1.5 cm’den ince olan kasası oldukça sert ve sağlam, ancak kenarları yumuşatılmış hatlara sahip. Tek elde ekran açıkken taşıması dengeli ve kolay.

Magnezyum lityum ve magnezyum alüminyum alaşımlardan üretiliyor. Bu materyaller oldukça pahalı ve işlemesi de maliyetli, ancak sonuçta kasanın hem sağlam, hem hafif olması sağlanıyor. Dokunduğunuzda bu alaşımın hissiyatı düz alüminyum kadar soğuk değil, daha hafif. Kasa pek leke de tutmuyor, üzerinde parmak izi kalmıyor. Etrafta temiz bir bilgisayar ile gezmek için güzel bir seçenek.

Ekran üzerinde ufak bir Webcam var ancak yine de çerçeveler çok ince. Webcam’in görüntü kalitesi bu derece ince bir kasadan beklenmeyecek derecede iyi. Bu yüzden bu laptopu iş görüşmeleri, video dersler ve kendinizi kısa videolarda kaydetmek için de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kamera konumu da ideal ancak fiziksel bir kapak bulunmuyor, ancak ekranı kapatabilirsiniz.

Antimikrobiyal Dokunmatik Ekran ve Ergonomi

Cihazın dokunmatik ekranı Corning Gorilla Glass kaplı, üstelik bu ekranda antimikrobiyal özellik de var. Gümüş iyonları katarak bu özelliği sağlıyorlar. Acer’ın bazı modelleri bütün kasa kaplanarak satılıyor. Bu antimikrobiyal özellik her modelde yok bu yüzden alırken satın aldığınız sayfada kontrol etmeniz gerekiyor. Bağımsız testler bu tür bilgisayarlarda dokunmatik ekranlarda ve farklı yüzeylerde bu tarz koruyucu kaplamaların yararlı olduğunu söylüyor.

Pratikte bizim deneyimimiz işin bakteriyal kısmında değil elbette. Parmak rahatça üzerinde kayıyor ve kontrol etmesi rahat. Ancak Acer Spin modellerinde olduğu gibi tablet moduna alamıyoruz. Ekran en fazla 120 derece civarında açılıyor.

Masada kullanırken, ekranın altındaki kısım laptopu eğimli olacak şekilde yükseltiyor. Bu yazı yazmayı kolaylaştırdığı gibi alttan hava almasını yani soğumasını da kolaylaştırıyor.

Performans Testleri Pil Ömrü ve İşlemci

PCMark 10 testinde 5049 puan aldı. PCMark 10 iş batarya testinde ise yüzde 50 ekran parlaklığı, yüzde 20 ses, Wi-Fi açık ve klavye aydınlatması kısık seviyede 16 saat 22 dakika ile çok etkileyici bir pil ömrüne sahip olduğunu gösterdi. Ofiste bir değil iki tam mesai boyunca çalışacak kadar gidiyor. Bu eski nesil laptoplar ile karşılaştığında teknolojinin en çok geliştiği alanlardan birisi oldu. İçerisine 56 Wh batarya sığdırmaları da, kullanım oranı da başarılı.

İçerisinde Intel Core i7 1165G7 işlemci var. 4 Çekirdek, 8 Thread, taban 2.8 GHz frekansa sahip. Cinebench R20 testinde tek çekirdekte 4.3 GHz civarında stabil frekanslarla çalışabiliyor. Çok çekirdekte devamlı test ederken 2.66 – 2.77 GHz arsında seyrediyor. Ağır yük altında fan yüksek devirlere çıkıyor ve duyulur hale geliyor. Ancak normal gündelik ofis işlerince çok sessiz bir bilgisayar.

Hem CPU render, hem GPU render aynı anda yaptığımızda ve maksimum sıcaklık, güç tüketimi zorladığımızda CPU frekanslarını yine ancak 2.2 GHz seviyelerine indirebildik. Bunun az altında ve üstünde seyretse de sistem kendisini CPU/GPU sıcaklığında 60 derecede tutuyor.

Uygulamaları kapatınca iki dakika içerisinde sıcaklık 35 dereceye iniyor. Ayrıca kasanın altında sol üst kısım hariç hiçbir yerde sıcaklık artışı hissedilmiyor. Özellikle klavyede sıcaklığın rahatsız edici şekilde artmaması çok iyi. Bu tarz incecik bir bilgisayar için bunlar iyi değerler ve sonuçlar.

Bağlantı Seçenekleri

Wi-Fi 6 bu sınıfta bir laptopta olmazsa olmaz bir özellik. Bluetooth aygıtlar için BT 5.1 var. USB Type-C, Thunderbolt 4, USB 3.2 Gen 2 bağlantıları var.

Acer Swift 5’in incelediğimiz sürümünde 500 GB bir SSD bulunuyor, bu çoğu kullanıcı için fazlasıyla yeterli. 2261 MB/s okuma ve 1039 MB/s yazma hızı gördük. Mekanik disk olmaması hem hafifletiyor, hem sarsıntılarda ya da düşmelerde veri kaybını engelliyor. Hassas bir iş yapanın artık SSD’ye geçmesi ve kaliteli SSD tercih etmesi şart.

16 GB LPDDR4X bellek bulunuyor, 4267 MHz frekansında hızlı RAM kullanılması güzel. Ancak bu lehimli yani yükseltme seçeneği yok. Bir de 8 GB RAM’li sürümü satılıyor.

Acer Swift 5 Kimin İçin?

Gördüğümüz tek eksisi kutudan Type-C bir şarj cihazı yerine klasik bir laptop şarjıyla gelmesi diyebiliriz. 65 Watt’lık adaptör kolaylıkla bu şekilde sunulabilirdi. Neyse ki Thunderbolt portu üzerinden klasik USB Type-C cihazlarla şarj edebildik, özetle denedik çalışıyor.

Intel Xe grafik çözümü de daha önceki nesillere göre çok daha güçlü ve eskiden bir dönem sevdiğimiz ucuz çözüm olan APU’lar gibi yetenekli. Intel Grafik Sürücüsü de iyi güncelleniyor. Ancak elbette turnuvalarda yarışacağınız bir oyun bilgisayarı değil.

Bu pil ömrü ve taşınabilirlik ile yoğun çalışanlara yönelik bir sistem. Başka laptop incelemelerinde de demiştik ancak bu cihaz tipi zaten çantası evrak ile dolu olan, hukuki işler için USB imza sistemi kullanan avukatlara çok uygun.

Aslında çantasını hafifletmek isteyen ve şarja bilgisayarı takacak zaman bulamadan çalışan her insana hitap ediyor. Rakip olarak yorumlarda sık sık anılan MacBook Air gibi bilgisayarlar Swift 5’in yanında oldukça iri, ağır ve hantal kalıyor diyebiliriz. Her sistemin kendisine göre artıları ve eksileri var elbette, ancak Swift 5 hafiflik ve ufak boyutlar konusunda öne çıkan bir bilgisayar.

Acer Swift 5 Fiyat Bilgisi İçin Tıklayınız