Anasayfa Haber Çinliler Apple M1 Çipini Kırdı, RAM ve SSD Yükseltmesi Yaptı

Çinliler Apple M1 Çipini Kırdı, RAM ve SSD Yükseltmesi Yaptı

RAM ve SSD modülleri lehimli gelen Apple M1 çipi Çinli mühendisler tarafından kırıldı, Macbook’un depolama ve belleği yükseltildi.

Apple, 2020 sonbahar konferansında yeni iPhone 12 serisini piyasaya sürmüş ve eşzamanlı olarak gelecekte kendi geliştirdiği çip ile donatılmış Mac bilgisayarı da piyasaya süreceğini duyurmuştu. Tam da 11.11.2020’de şirket yeni M1 çipi ile donatılmış MacBook Pro, MacBook Air ve Mac mini‘yi piyasaya sürdü.

Pek çok kullanıcı yeni M1 modelini zaten kullanıyor ve incelememizde de görüleceği üzere M1 çığır açıyor. Apple, M1 ile işlemciyi, grafik kartını ve belleği tek bir çipte birleştirmişti. Bu, düşük güç tüketimine ve 20 saate kadar pil ömrüne sahip yeni bir Mac yarattı. Öte yandan bilgisayarın belleğini veya depolamasını yalnızca satın alırken yükseltebileceğiniz bir durum ortaya koydu. SSD’yi daha sonra yükseltmek isterseniz, yeni bir Macbook satın almanız gerekiyor. Apple’ın resmi web sitesinde ise belleği yükseltmek için 2200 TL’ye ihtiyacınız olduğunu görebilirsiniz ki aynısı katı hal sürücüler için de geçerli.

 

Bu, M1 yonga, 8 GB RAM ve 256 GB katı hal sürücü yapılandırmasına sahip MacBook Air’in temel modeli. Depolama alanını yükseltmek istiyorsanız, harici bir katı hal sürücü de kullanabilirsiniz. Ancak hafızayı yükseltmek istiyorsanız, sadece bilgisayarı değiştirme seçeneğiniz var. Öte yandan Çin’in Guangzhou kentinden bir bakım eğitim mühendisi olan Yang Changshun bu durumu ortadan kaldırdı.

M1 Crack’lendi

Eskiden bellek ve depolama alanının yükseltilmesi yalnızca Apple’ın resmi web sitesi üzerinden yapılabiliyordu ve en az 2200 TL gerekiyordu. Tüketiciler şikayet etse de, yükseltmenin başka yolu yoktu. Ancak nihayet M1 çipi başarıyla kırıldı. Artık resmi olmayan kanallar aracılığıyla bellek ve SSD yükseltmek mümkün ve bu sonuç Çin, Guangzhou’daki Yang Changshun bakım eğitim mühendisinin bir eseri.

Apple M1 Çip

Resimdeki kırmızı kutu, Apple’ın masaüstü M1 çipi. Sağda iki bellek yongası var. Tamamen entegre olduklarını görebilirsiniz. Kendiniz yükseltmek istiyorsanız, başarı olasılığı neredeyse sıfır.

Ama artık M1 çipi kırıldı ki bu da artık Apple’ın yolunu tutmadan da hafızayı yükseltebileceğiniz anlamına geliyor. 8 GB belleğin resmi olarak 16 GB’a yükseltilmesini düşünün, 2200 TL’yi cebinizden çıkarmak zorundasınız. Artık aynı bellek yapılandırmasını daha az parayla yükseltebilirsiniz.

Apple her zaman teknolojinin ön saflarında yer aldı ve ürünleri trende öncülük etti. Daha önce, birçok Windows bilgisayar, kullanıcıların kendi başlarına yükseltmeleri için bellek yuvaları ayırmıştı, ancak Apple’ın MacBook bilgisayarları on yıldan fazla bir süredir bu yolu kaldırıyor. MacBook bilgisayarlar gittikçe güçlenirken gövdeler gittikçe inceliyor ve hafifliyor. Aynı zamanda, dahili bileşenler adım adım son derece entegre oluyor. Özellikle M1’in piyasaya sürülmesiyle hafızayı veya depolamayı kendi başınıza değiştirmek neredeyse imkansızdı ama şimdi durum farklı.

M1 SSD Yükseltmesi

Belleğe ek olarak, M1 yongasına sahip MacBook’ta SSD kapasitesi de 256 GB’tan 1 TB’a yükseltebilir. Yine bu da küçük bir çip üzerinde gerçekleştirilen bir işlem.

MacBook bilgisayarın bu makine hakkında kısmına bakıldığında önceden 256 GB olan cihazın saklama alanının artık 4 katına çıktığını görüyoruz.

M1 çipli MacBook bilgisayarın piyasaya sürülmesinden sonra çok fazla görüş ortaya atıldı: Gelecekte bellek ve depolama alanını kendi başınıza yükseltmeniz imkansız olacak. Her şey bir arada toplanıyor, yükseltme zorluğu artıyor ve başarı oranı büyük ölçüde azaltılıyor. Ama artık M1 çipi çözüldüğüne göre, herkesin coşkusu da yeniden alevlenecek gibi.

Her şeyi bir kenara bırakırsak, yalnızca bir bakım eğitimi mühendisi olan Yang Changshun’un böylesine yüksek düzeyde entegre edilmiş bir M1 yongasını kırararak bellek ve depolama alanını başarıyla yükseltmesi büyük bir adım. En azından artık M1 cihazlarda bellek ve depolamayı değiştirememe durumu bozuldu. Bu durumun gelecekte nasıl gelişeceğini bekleyip göreceğiz.