Anasayfa Haber Google, Uygulamaların Diğer Uygulamalarınızı Taramasını Sınırlayacak

Google, Uygulamaların Diğer Uygulamalarınızı Taramasını Sınırlayacak

Google uygulamalar

Google, telefonunuzda yüklü olan diğer uygulamalar listesini hangi uygulamaların görebileceğini kısıtlayacak.

Yazılım devi, Geliştirici Program Politikası‘nda bazı değişikler yapmışa benziyor. Buna göre, çoğu uygulamanın cihazınızda başka hangi uygulamaların yüklü olduğunu görmesi artık daha zor olacak. Google, uygulamalar tam listesini bir kullanıcının cihazındaki hassas bilgiler olarak kabul ediyor. Bundan dolayı da bu bilgilere hangi uygulamaların erişebileceği sınırlandırılacak.

XDA Developers’ın haberine göre, Google bunu şu anda Android 11 ve sonraki sürümlerde API seviyesi 30’u hedefleyen uygulamalar için gerekli olan QUERY_ALL_PACKAGES iznini hangi uygulamaların isteyebileceğini kısıtlayarak yapacak. QUERY_ALL_PACKAGES izninin kullanımına yalnızca uygulamanın temel işlevi yüklü uygulamaları sorgulamaya bağlı olduğunda izin verilecek. Bu anlamda geliştiricilerin “neden daha az müdahaleci bir uygulama görünürlüğü yönteminin uygulamanın politikayla uyumlu, kullanıcıya dönük temel işlevini yeterince etkinleştiremeyeceğini yeterince gerekçelendirmesi” gerekeceği ifade ediliyor.

Google, izin verilen kullanımın farkındalık veya birlikte çalışabilirlik amacıyla cihazda yüklü olan tüm uygulamaları keşfetmesi gereken uygulamaları içereceğinin altını çiziyor. İzin verilen kullanım cihaz araması, antivirüs uygulamaları, dosya yöneticileri ve tarayıcılar olduğu da bilgiler arasında.

Gereksinimleri karşılamayanların Google Play Politikası ile uyumlu olabilmesi için geliştiricinin beyannamelerinden izni kaldırması gerekecek. Ayrıca, gereksinimleri karşılasa bile uygulama geliştiricisinin Play Console‘da bir beyan formu göndermesi gerekiyor.

Yeni değişiklik, 5 Mayıs tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Ek olarak, Kasım 2021 itibarıyla Google Play‘e gönderilen tüm yeni uygulamaların ve uygulama güncellemelerinin Android 11 veya üzerini hedeflemesi gerekiyor.

Google’ın reklamlar için kullanıcıları izlemeyi bırakacağını iddia ettiğini de hatırlatalım.