Anasayfa Haber Çinli Bir Şirket, Ülkenin İlk 7nm GPGPU Çipini Geliştirdi

Çinli Bir Şirket, Ülkenin İlk 7nm GPGPU Çipini Geliştirdi

7nm GPGPU

Çin merkezli şirket Tianshu Zhixin, Big Island (BI) adı ile ilk yerli 7nm GPGPU çipini piyasaya sürdü.

Çin merkezli Shanghai Tianshu Zhixin Semiconductor Co. adlı şirket ülkenin Big Island (BI) adlı ilk yerli 7nm GPGPU çipini piyasaya sürdüklerini duyurdu. Ülke bu anlamda ABD’li NVIDIA ve AMD gibi küresel endüstri liderlerinin ürünlerine rakip olabilecek son teknoloji 7nm bilgi işlem çiplerinde büyük bir atılım yapmış oldu.

GPGPU’nun Genel Amaçlı Grafik İşleme Birimi‘nin kısaltması olduğunu belirtelim. Bu birim tipik olarak, Merkezi İşlem Birimi (CPU) tarafından işlenen hesaplamalar gibi bilgisayar grafikleri için geleneksel hesaplama amacına ek olarak, uzmanlaşmamış hesaplamalar gerçekleştirebilen bir Grafik İşleme Birimini (GPU) ifade ediyor. Ek olarak GPGPU; CPU ve GPU işlem gücünü birleştiren genel olarak daha hızlı, yüksek performanslı bir işlemci. Bu yongalar yalnızca paralel işleme yeteneklerine sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda yüksek bellek bant genişliğine de sahip olabiliyor. Bu nedenle, veritabanlarından yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) ve yapay zekaya (AI) kadar her şeyi güçlendirmek için kullanılabiliyorlar.

Şangay Belediye Ekonomi ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu Müdür Yardımcısı Zhang Ying, BI’nin piyasaya sürülmesinin Çin’in GPU yongalarının tasarımı ve geliştirilmesi için büyük bir adım olduğunu ve teknolojinin yabancı şirketlerin hakimiyetini kırmasının beklendiğini söylüyor. Yani bu alanda uzun süredir hakim durumda olan NVIDIA ve AMD’ye bir mesaj gönderiliyor diyebiliriz.

Tianshu Zhixin, GPGPU yongalarının ve HPC sisteminin ilk Çinli tedarikçisi olacak. Şirket, BI çipinin “saniyede yüzlerce kamera video kanalının yapay zeka işlemesini tamamlayabileceğini ve performansın piyasadaki ana akım ürünlerin 2 katı olduğunu” paylaşıyor. Ülkedeki bolca kamera ile sürekli olarak vatandaşların gözlendiğini de not olarak düşelim.

7nm GPGPU yongasının geliştirilmesine ise 2018 yılında başlanmış. Şirket, yakında yerli rakiplerinden bir ila iki yıl önce ürünün seri üretimine ve ticari teslimatına başlayacağını söylüyor.

Şimdiye kadar Çinli şirketler, GPGPU yongaları tarafından temsil edilen yapay zeka yongaları alanında hala oldukça geride kalıyor. Öte yandan, bunun Şangay’ın yetişme çabalarını artırdığı çekirdek bir teknoloji olduğunun altı çiziliyor.