Anasayfa Haber Teyp Depolamanın Yerini DNA Depolama Alabilir

Teyp Depolamanın Yerini DNA Depolama Alabilir

DNA Depolama

DNA depolama daha yoğun, çabuk bozulmayan ve bakım gerektirmeyen yapısı ile öne çıkıyor.

Los Alamos Ulusal Laboratuvarı araştırmacıları tarafından dijital ikili dosyaların genetik alfabeye dönüştürülmesini sağlayan ve DNA depolamasını gerçeğe bir adım daha yaklaştıran yeni bir teknoloji geliştirildi. Araştırmacılar, moleküler depolamaya yazarken hata oranını en aza indiren ve olası sorunları düzeltmeyi kolaylaştıran yeni bir kodek oluşturmayı başarmış durumda.

Proje yöneticisi Latchesar Ionkov, “Yazılımımız, Adaptive DNA Storage Codec (ADS Kodeksi), bir bilgisayarın anladığı verileri biyolojinin anladığına çeviriyor.” diyor. Los Alamos ekibi, daha geniş Moleküler Bilgi Depolama (MIST) programının bir da parçası. Projenin acil hedefi, 1.000 dolardan daha düşük bir maliyetle 24 saat içinde 1 TB yazma ve 10 TB okuma kapasitesine sahip DNA depolama teknolojileri geliştirmek.

Tüm engeller aşıldığında DNA depolama büyük miktarda veriyi düşük maliyetle depolamanın bir yolunu sağlayabilecek. Ayrıca, üretilen veri miktarı artmaya devam ettikçe teknolojinin önümüzdeki yıllarda hayati önem taşıyacağı düşünülüyor. Günümüzde arşivleme amacıyla kullanılan teyp depolama ile karşılaştırıldığında DNA’nın çok daha yoğun, çabuk bozulmayan ve bakım gerektirmeyen yapısı öne çıkıyor.

Bir başka Los Alamos araştırmacısı Bradley Settlemyer ise, “DNA depolama, arşiv depolaması hakkındaki düşüncelerinizi bozabilir, çünkü veri saklama çok uzun ve veri yoğunluğu çok yüksek. Dönümler ve hektarlarca veri merkezi yerine tüm YouTube’u buzdolabınızda saklayabilirsiniz.” ifadelerini kullanıyor.

Los Alamos ekibi, ikili 0’ları ve 1’leri dört harfli (A, C, G ve T) genetik alfabesine çevirme ve kodlama ve kod çözme sürecine odaklanıyor. ADS Kodeksi, bir DNA dizisini oluşturan harf dizilerine ek değerler eklendiğinde veya yanlışlıkla silindiğinde ortaya çıkan doğal hatalarla mücadele etmek için tasarlanmış. Bu veriler tekrar ikiliye dönüştürüldüğünde, kodek anormallikleri kontrol ediyor ve eğer biri tespit edilirse, veriler doğrulanana kadar zincirden harfleri ekleniyor ve kaldırılıyor.

ADS Kodeksi 1.0 sürümü son halini almış durumda ve yakında MIST projesinin diğer üyeleri tarafından inşa edilen sistemlerin performansını değerlendirmek için kullanılacak.

Daha önce araştırmacılar bir DNA alternatifi olarak küçük moleküller üzerine veri depolamayı da başarmıştı.