Anasayfa Haber 2021 İlk Çeyreğinde PC Sevkiyatları Yüzde 55 Arttı

2021 İlk Çeyreğinde PC Sevkiyatları Yüzde 55 Arttı

2021 PC Sevkiyatları

Yaşanan sıkıntılara rağmen 2021 yılının birinci çeyreğinde PC sevkiyatları önemli bir artış kaydetti.

Covid-19 salgını ve kripto para madenciliğinin artması sebebiyle yaşanan çip kıtlığına rağmen PC sevkiyatlarının yüzde 55 artış gösterdiği ortaya çıktı. Araştırma şirketi Canalys tarafından yayınlanan rapora göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde 82.7 milyon adet PC sevk edildi. Bunun 2012 yılından bu zamana kadarki en yüksek ilk çeyrek sevkiyat rakamı olduğu ifade ediliyor. Çeyrekte Apple yüzde 105 yıllık büyüme kaydederken, onu yüzde 82 ile Acer ve yüzde 64 ile HP takip ediyor.

Canalys araştırma direktörü Rushabh Doshi, dahili donanımın kıtlığı nedeniyle ortalama fiyatlar yükselirken, tasarımdaki yeniliğin PC satıcılarının arz ve talebe yaklaşım biçimlerinde uzun vadeli değişiklikleri tetiklediğini söylüyor. Doshi, çip üreticilerinin de artık kişisel bilgi işlem konusunda iyimser ve uzun vadeli fırsattan yararlanmak için planladıkları gelecek yatırımlarını artırdığına dikkat çekerken salgının henüz bitmemesine rağmen, tünelin sonunda ışık olduğunu ifade ediyor. Sürecin aynı zamanda 2020’de aniden durmuş olan KOBİ’lerin bilgi işlem yatırımlarını da teşvik ettiği bilgiler arasında.

Pazar payı açısından Lenovo, pazarın yüzde 25’iyle yine listelerin başında gelirken yüzde 23 ile HP onu yakından takip ediyor. Dell birinci çeyrekte pazar payını kaybetmiş durumda ancak pazarın yüzde 15’i ile üçüncü sırayı elde etmeyi başardı. Apple ve Acer ise pazarın geri kalanını sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 6 ile kontrol ediyor.

Canalys, çip kıtlığı devam ederken PC pazarının bu yılın büyük bölümünde “arz kısıtlı” olmasını bekliyor. Ek olarak, pandemiden kaynaklanan belirsizliklerin ve ekonomik iyileşme ihtiyacının, hükümetlerin çip kıtlığını gidermek için yarı iletken endüstrisine yatırım yapmaya başlaması üzere bir uyandırma çağrısı olması gerektiği vurgulanıyor.