Anasayfa Haber NVIDIA: “Ekran Kartı Stok Sorunu 2021 Boyunca Devam Edecek”

NVIDIA: “Ekran Kartı Stok Sorunu 2021 Boyunca Devam Edecek”

RTX 30 serisi stok sorunu

NVIDIA, geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile oyuncuların 2021 boyunca ekran kartı stok sorunu ile boğuşacağını duyurdu.

NVIDIA, GPU tedariği ve üretimi konusundaki sorunları ele alan bir açıklama yayınladı. Şirketin CFO’su Colette Kress, NVIDIA’nın bu hafta başlarında olan yıllık yatırımcı gününde yaptığı açıklamayla, ekran kartı stok sorununun 2021 yılı boyunca devam edeceğini duyurdu.

Şirketin CEO’su Jensen Huang, GeForce RTX 30 serisinin piyasaya sürülmesinden bu yana devam eden GPU kıtlığı ile ilgili birçok açıklama yapmıştı. Şirket, nakliye ve lojistiğin yanı sıra, bileşen eksikliğinin de yeni nesil grafik kartları için yetersiz tedarikle sonuçlandığını ve bunun da çeşitli perakendeciler tarafından fiyat artışlarına neden olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda, kripto paralara olan ilginin patlaması da kripto para madenciliği yapanların büyük miktarlarda oyun grafik kartlarını satın alması ve gerçek PC oyuncuları için satın alınabilecek olan ekran kartlarının sayısının azalması, bu fiyat artışlarına gösterilebilecek bir başka sebep olarak belirtilebilir.

RTX 30

Düşük üretime neden olan en büyük faktörler hammadde eksikliği, dış kaynak kullanımı, salgının oluşturduğu şartlar ve kripto para madenciliğinin yeniden canlanması olarak sıralanıyor. Aynı zamanda üretimi etkilemeyen ancak fiyatı etkileyen bir başka faktörün de tarife muafiyetlerinin olmayışı olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum, donanım üreticilerinin bileşenlerinin fiyatlarını artırmasına bile yol açıyor.

Kaynaklar ve dış kaynak kullanımı el ele ilerlediği için ilk üç faktör birleştirilebilir. Ancak bunun yanında, pandemi sürecinin üretim sürecini sınırladığını da görebiliyoruz. NVIDIA, fabrikasız bir yarı iletken geliştirici olarak nitelendiriliyor. Bu durum şirketin kitlesel ölçekte üretim kapasitesine sahip olmadığı anlamına geliyor. Şirket, GPU’ları üretebilmek için TSMC ve Samsung’a muhtaç. Pandeminin oluşturduğu şartlar neticesinde bu şirketlerin de yaşadığı üretim sıkıntısı, NVIDIA’ya hammadde eksikliği olarak geri dönüyor.

NVIDIA GeForce RTX 3090

Şirket, yeni oyun grafik kartlarında kripto hash oranını sınırlandırmak ve kripto madenciliğe odaklanan CMP serisi GPU’ları piyasaya sürmek gibi çeşitli önlemler alarak, üretimin bir kısmını PC oyuncularının eline geri döndürmeye çalışıyor. Ancak bu durum da NVIDIA’nın işine pek yaramış gibi gözükmüyor çünkü CMP kartlarının satış fiyatlarının çok uçuk seviyelerde olması, kripto madencilik yapacak olanların pek işine gelen bir durum değil. Aynı zamanda CMP kartları, bir oyun grafik kartıyla aynı faydaları da sağlayamıyor. NVIDIA’nın eski nesil GeForce kartları bile CMP kartlara kıyasla daha düşük bir fiyata çok daha yüksek bir hash oranı sağlıyor.

Son olarak, NVIDIA’nın durumu oyuncular lehine değiştirmek için çalışmalar yürüttüğünü ancak mevcut durumun 2022 yılına kadar değişecek gibi görünmediğini belirtelim.