Anasayfa Haber Google Earth Zaman Makinesi Haline Dönüştü

Google Earth Zaman Makinesi Haline Dönüştü

Google Earth Zaman Makinesi

Google Earth için gelen büyük güncelleme platformu adeta zaman makinesi yaptı.

Google, Google Earth için 2017 yılından bu yana en büyük güncellemesini yayınladı. Google Earth için sunulan yeni Timelapse modu ile uygulama size son 37 yılın uydu görüntülerini gösteren bir zaman makinesi sağlıyor. Daha önce sadece 2 boyutlu olarak mevcut olan Timeplapse özelliği artık tüm verileri, inşa edilen şehirleri, kesilen ormanları ve gerileyen buzulları izleyebileceğiniz 3 boyutlu Google Earth küresi boyunca haritalamış durumda.

Google Earth’e animasyonlu Timelapse görüntüleri eklemek için, 1984 ile 2020 yılları arasında katrilyonlarca pikseli temsil eden 24 milyondan fazla uydu görüntüsü toplanmış. 20 petabayt uydu görüntüsünü tek bir 4.4 terapiksel boyutlu video mozaiğinde derlemek ise Google Cloud’daki binlerce makinenin 2 milyondan fazla işlem saatini almış. Bunun, 4K çözünürlükte 530.000 videoya eşdeğer olduğu ifade ediliyor.

Zaman çizelgesine erişmek için web’de Google Earth’ü açmanız ve navigasyondan Google Earth’te Timelapse düğmesine basmanız ya da sadece g.co/timelapse adresine gitmeniz yeterli. Timelapse açıkken, sağ tarafta 1984’ten bugüne bir zaman çizelgesi olan büyük bir panel ve Google’ın özellikle ilginç olduğunu söylediği yerlerde birkaç kısayol görmeniz mümkün. Timelapse özelliğinin henüz tüm dünyada iyi çalışmadığını da belirtelim. Bazı yerler, zamanlayıcıyı 2020’ye ayarlasanız bile bulanık görünebiliyor.

Google, Earth’te eğlenceli ve yeni bir özellik sunmanın yanı sıra, Timelapse’i iklim değişikliği için bir öğretim aracı olarak öneriyor. Bu bilgileri Earth’ten daha iyi bir biçimde istiyorsanız, Google kentsel genişleme, madencilik etkileri, nehir dolambaçlılığı, mega kentlerin büyümesi, ormansızlaşma ve tarımsal genişlemeyi vurgulayan büyük bir Earth zaman atlamalı video dizisi de oluşturdu. Videolar Creative Commons Attribution 4.0 altında lisanslanmış. Bu nedenle Google’a kredi verdiğiniz sürece bunları istediğiniz gibi kullanmakta da özgürsünüz.

Google, Google Earth’ü önümüzdeki 10 yıl boyunca yeni Timelapse görüntülerle yıllık olarak güncelleyeceğini vurguluyor.

Google Earth mobil için de zaman makinesi özelliğinin geleceğini belirtelim.