Anasayfa Haber Tesla Model S, Otopilot Modundayken Kaza Yaparak 2 Kişinin Ölümüne Yol Açtı

Tesla Model S, Otopilot Modundayken Kaza Yaparak 2 Kişinin Ölümüne Yol Açtı

Tesla Model S

Bir Tesla aracı otomatik pilotla seyir halindeyken ölümlü kazaya karıştı.

Elon Musk’ın şirketi Tesla, daha önce de yaşadığı otomatik pilot kazanlarından birini yaşadı. KHOU, Wall Street Journal ve Reuters, 2019 üretimi Model S’in, sürücü koltuğunda kimse yokken Houston’ın kuzeyindeki bir ağaca çarptığını ve kazada iki kişinin öldüğünü bildirdi. Kazanın ardından yapılan açıklamada, aracın içinde bulunan ve hayatını kaybeden iki kişiden birinin ön yolcu koltuğunda, diğerinin de arka koltukta olduğu belirtilmiş. Ayrıca, otopilotun çarpışma esnasında etkin olup olmadığı da henüz kesinleşmiş değil. Aracın içinde kazaya karışıp vefat edenlerin kimliği de henüz belirlenemedi ancak biri 59 diğeri ise 69 yaşındaydı.

Tesla Model S Otopilot Kaza
Kaynak: abc11.com

Tesla’nın raporuna göre kazaya karışan Model S gerçekten sürücüsüz bir şekilde ağaca çarptıysa, bu durum yolcuların Tam Otomatik Sürüş ve otopilot özelliklerini yanlış anladıklarını gösteriyor. Müşterilerin teknolojiye olduğundan fazla güvenmeleri bu kazaya neden olmuş diyebiliriz. Müşteriler, Tesla’nın otopilot özelliği aktifken direksiyondan ellerini tamamen çekebileceğini veya sürücü koltuğunu tamamen terk edebileceklerini sanıyorlar ancak gerçekte durum böyle değil. Tesla, otomatik sürüş deneyiminin henüz tam bir özerklik sunmadığını ve herhangi bir anda kontrolü ele almak için hazır olunması gerektiğini belirtiyor.

Yaşanan kaza aynı zamanda, acil durum ekiplerinin elektrikli arabalara ve büyük lityum pillerine de henüz tam olarak uyum sağlayamadıklarını gösteriyor. Kazayla ilgili konuşan Mark Herman, ilk müdahale ekiplerinin kazadan sonra Model S’te çıkan yangını söndürmek için dört saat uğraştıklarını ve en sonunda yardım için Tesla ile iletişime geçtiklerini söylüyor. Bu durum, acil durum ekiplerinin elektrikli araçlara müdahale etmek konusunda henüz yeteri kadar bilgi sahibi olmadıklarını kanıtlar nitelikte.

Güncelleme: Elon Musk, kaza yapan aracın kendilerine ulaştığını ve ilk incelemelerde kazanın otopilot özelliğinin devre dışı olduğu bir anda gerçekleştiğini açıkladı.