Anasayfa Haber Radeon Software 21.4.1 Çıktı! İşte Yeni Özellikler

Radeon Software 21.4.1 Çıktı! İşte Yeni Özellikler

AMD, ekran kartı sürücüsü Radeon Software’i geliştirmeye devam ediyor. Yeni 21.4.1 sürümü de epey özellik sunuyor.

2019 yılında RX 5700 XT‘nin çıkışıyla birlikte AMD Radeon Software içine Anti-Lag, Image Sharpening ve FidelityFX CAS gibi özellikler eklenmişti. 2019 sonunda ise yazılımın arayüzü değişmiş ve Radeon Boost gibi performansı artıran özellikler gelmişti. AMD bu süre zarfında sürücüde iyileştirmeler yapmaya devam etti ve  5700 XT’nin performansını Wolfenstein: Youngblood’da %23 oranında artırmayı başardı. Firma burada her ne kadar NVIDIA’nın RTX 2060 SUPER modelinde sadece %6 kazanım elde ettiğini belirtse de olayın bir de optimizasyon boyutu var. Her ne kadar artan performans kullanıcıları sevindirse de çoğu kişi için satın aldıkları andan itibaren optimize edilmiş bir sürücü daha çok tercih sebebi.

Daha Stabil Sürücüler

AMD ile ilgili en çok eleştirdiğimiz noktalardan birisi de kartlarının yeterince kararlı olmaması. Burada şirketin en büyük iş ortaklarından biri olan Sapphire’in de payı büyük fakat genel olarak AMD GPU’ya sahip ekran kartlarında siyah ekran olasılığı çok daha yüksek. AMD de bu sorunun farkında olduğundan hata raporlama ve çökme tespiti için yeni araçlar geliştirmiş. AMD Bug Report Tool, herhangi bir hata olduğunda otomatik olarak açılıyor ve mümkün olduğunca fazla veri toplayıp sorunun geliştirici ekibe iletilmesinde yardımcı oluyor.

Bir başka özellik de AMD Crash Defender. Bu özellik sayesinde sistem olası bir çökme tespit ettiğinde yeniden başlamanın önüne geçerek veri kaybını önlemeyi amaçlıyor. Şirket buna ek olarak yeni sürücülerde artık kararlılığa daha önem verdiklerini ve RX 6000 serisinin de şimdiye kadarki en kararlı ekran kartı lansmanı olduğunu belirtiyor. Yeni topluluk forumlarının da kullanıcılara hizmet verdiğini ekliyorlar.

  • Crash Defender özelliği sadece Windows 10’da çalışmakta

Tepkisel Oyun

Daha tepkisel bir oyun deneyimi için giriş gecikmesinin azaltılması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Daha düşük gecikme, oyunu çok daha akıcı hissetmemizi sağlıyor. AMD de bunun için Radeon Anti-Lag, Radeon Boost ve FreeSync gibi teknolojiler sunuyor. Şirket burada Anti-Lag özelliğini DirectX 12 ile endüstride ilk kez kendilerinin sunduğunu belirtiyor. Radeon Boost ise artık Variable Rate Shading ile birlikte çalışabiliyor.

Keskin Görüntüler

AMD, oyunlarda daha keskin görüntü sunmak için Radeon Image Sharpening özelliğini tanıtmıştı. World of Warcraft Shadowlands’te gösterilen bu özellik sayesinde keskin görüntüler elde etmek mümkün. Teknoloji, DirectX 9, 11, 12 ve Vulkan API desteği sunuyor.

Buraya kadar bahsettiğimiz özellikler halihazırda olanlardı. Şimdi de Radeon Software 21.4.1 sürümüyle gelenlere göz atalım!

Radeon Software 21.4.1 Özellikleri

AMD Link 4.0

AMD, Link yazılımını tanıtalı epey olmuştu. Hatta bu yazılımı nasıl kullanacağınızı gösteren bir rehber dahi hazırlamıştık. 2018 yılında şirket Link’e oyun yayınlama özeliği eklemişti. Link 4.0 ise olayı artık yeni bir boyuta taşıyarak telefon, tablet veya TV’ye aktardığınız oyun yayınındaki gecikmeyi azaltıp FPS’yi artırıyor.

Şirket, Link 4.0 ile gecikmeyi %60 oranında azaltmış. Kurulumu da kolaylaştıran AMD, yeni özelliğin hıza göre dinamik olarak kendini ayarladığını belirtiyor. 144 FPS ve 5.1 ses destekli yayın da sunulan yeniliklerden biri. Link 4.0 buna ek olarak telefon veya tabletinizdeki fotoğrafları PC’deki galerinize taşıma imkânı da sunuyor artık.

Bu yıl gelen en büyük yenilik ise Linke Game. Bu özellik sayesinde arkadaşınızı, bilgisayarınıza bağlanmaya davet edebilirsiniz. Böylece birlikte oyun oynayabilir ya da bilgisayarınızdaki sorunları çözmesini sağlayabilirsiniz.

AMD Link yazılımının Windows’ta olmaması en büyük eksikliklerden biriydi. Şirket nihayet bu sorunu da çözmüş: Artık bir AMD Link Windows yazılımı mevcut. AMD, yazılımın Gamepad ile dahi kontrol edilebildiğini belirtiyor. Bu özellik sayesinde evdeki diğer bilgisayarınıza rahatlıkla oyun yayını yapabileceksiniz. Sadece 10 MB boyutundaki yazılım ile bilgisayarınızda sadece oyun oynamakla kalmayıp uzaktan da çalışabilmeniz mümkün.

  • Bu özellik için en az Android 7.0 veya iOS 12 gerekmekte.
  • TV için tvOS 12.x üstünü çalıştıran Apple TV 4. veya 5. nesil gerekmekte.
  • Android TV için en az 7.0 sürümüne sahip olmalı.

Sadece Sürücü, Minimal veya Tam Yükleme

Ekran kartı sürücü paketleri 500 MB’ı aşalı çok oldu. Benzer durum NVIDIA’da da olduğundan -her ne kadar tavsiye etmesek de- sürücü paketinden gereksiz bileşenleri çıkartan NVSlimmer gibi araçlar çıktı. AMD de bu durumu fark etmiş olacak ki artık üç farklı yükleme seçeneği sunuyor:

  • Driver only
  • Minimal
  • Full

Radeon Software 21.4.1 Yükleme Seçenekleri

Radeon Ayarları uygulamasını kurmak istemiyor musunuz? Artık sadece sürücü yükleme seçeneğini seçebilirsiniz. Eğer temel ayarlar lazımsa Minimal Install seçeneğini seçebilirsiniz. Bütün özellikle olsun istiyorsanız da Full Install ile devam edebilirsiniz. Minimal sürümün de yeni sürümlerden haberdar edeceğini belirtelim.

AMD, yeni sürümde arama kutucuğunu da geliştirdiğini, bu sayede ayarları kolayca bulabileceğinizi belirtiyor. Buna ek olarak dahili tarayıcı veya tavsiye aracı gibi bileşenleri de kapatarak yazılımı daha da fazla kişiselleştirebilirsiniz.

Ren Körleri için Ayarlar

AMD, Radeon Software 21.4.1 ile artık üç farklı renk körlüğü tipi için ince ayar seçenekleri sunuyor. Bu yeni arayüz sayesinde Protanopi, Döteranopi ve Tritanopi seviyesi ayarlanabilecek.

AMD, buna ek olarak oyunlarda daha canlı ve dolgun renkler elde etmek isteyenler için yeni bir renk profilini de yazılıma dahil etmiş ve şirket bunu özellikle denemeniz gerektiğini belirtiyor. Bu özelliğin performansa hiçbir etkisi olmadığını da belirtelim.

Canlı Renk özelliği için gereksinimler:

  • RX 5000, RX 6000 veya üstü ekran kartı
  • Ryzen 4000 veya üstü işlemci
  • Windows 10

Yayın Sihirbazı

Yeni sürücü ile birlikte yayıncılık konusunda tecrübesiz kullanıcılar için bir yayın sihirbazı da yapılmış. Adaptive Quality ayarı ile Radeon Software yayınınız devam ederken kontrol ediyor ve performans ve bant genişliğine göre ayarlamalar yapıyor. Ek olarak birden çok ekranınız varsa artık hangisinden yayın yapılacağını seçebiliyorsunuz.

  • Bu özellik sadece Windows 10’da mevcut.

Radeon Software 21.4.1 Yayın Sihirbazı

AV1 DRM Desteği

AV1 ücretsiz bir lisansa sahip olduğundan yakın zamanda endüstri standardı olması bekleniyor. Donanımsal AV1 kod çözme desteği bir süre önce RX 6900 XT gibi RX 6000 serisi AMD ekran kartlarıyla gelmişti. Yeni güncelleme ile birlikte DRM korumalı AV1 içeriklerin çözümlenmesi için de destek ekleniyor.

  • Bu özellik sadece KB5000842 güncellemesini almış Windows 10 ve üstü sürümlerde çalışmakta.

Radeon Software 21.4.1 ile Ryzen İşlemcileri İzleme

AMD, uzun süredir Radeon Ayarları içinden ekran kartı özelliklerini izleme olanağı sağlıyor fakat yeni güncelleme ile artık Ryzen işlemcileri de izleyebileceksiniz. CPU kullanımı, saat frekansı, sıcaklık, voltaj ve güç tüketimi gibi değerleri doğrudan ekran kartı kontrol paneli altında görebileceksiniz.

Radeon Software 21.4.1 Ryzen İzleme
Radeon Software 21.4.1 ile artık Ryzen işlemcileri de izleyebileceksiniz.

Buna ek olarak bu kısımdaki grafikler de daha seçilebilir ve kullanışlı olacak şekilde güncellenmiş. Aynı iyileştirmeler oyun içi üst katmanda gerçekleştirilmiş.

İndirin: Radeon Software 21.4.1  – Alternatif Link