Anasayfa Haber Gigabyte, Mevcut CPU Soğutucularının Intel Alder Lake ile Uyumlu Olduğunu Doğruladı

Gigabyte, Mevcut CPU Soğutucularının Intel Alder Lake ile Uyumlu Olduğunu Doğruladı

AORUS Waterforce X

Gigabyte, sıvı soğutucularının Alder Lake işlemciler ve LGA 1700 soketi ile uyumlu olduğunu açıkladı.

Intel’in resmi açıklaması, Alder Lake tabanlı 12. Nesil işlemcilerin bu yılın ikinci yarısında geleceğini bildiriyor. Platformla ilgili henüz resmi detaylar verilmese de, AORUS Waterforce X CPU sıvı soğutucu kılavuzunda yapılan bir güncelleme ile bazı detaylar onaylanmış oldu.

Gigabyte, kılavuzun montaj bölümünde Intel’in henüz piyasaya sürülmemiş soketi LGA 1700 için talimatlar ekledi. Bu, Alder Lake’in kullanacağı üst düzey bir sokete işaret ediyor. Bunun yanında LGA 1700, yalnızca Gigabyte’ın çevrimiçi kılavuzunda yer almıyor. Sızıntılar ve söylentiler konusunda önce çıkan bir Twitter kullanıcısı olan @momomo_us, güncellenmiş bölümün eklendiği gerçek basılı kılavuzun bir fotoğrafını da yayınladı.

gigabyte soğutucu lga 1700 soket

Montaj braketinin fotoğrafında iki farklı yönlendirme bulunuyor. Fotoğrafın bir bölümü, mevcut LGA 115x (1156, 1155, 1150 ve 1151) ve 1200 soketler için, diğer bölümü ise yakında çıkacak LGA 1700 soketi için yapılandırılmış gözüküyor. LGA 1700, LGA 115x / 1200 için 75×75 milimetreye kıyasla, 78×78 milimetre olan montaj delikleri arasındaki yanal mesafe ile biraz daha geniş tasarlanmış. Kullanılması gereken ve soğutucuyla birlikte verilen ayrık vidalar, LGA 1700 için, 26,66 milimetreye karşı 25,86 milimetre ile biraz daha kısa. Bu da ilerleyen dönemlerde Alder Lake yükseltmesi yapılması durumunda herhangi bir sorun yaşanmayacağını gösteriyor.

Alder Lake’ın, uzun zamandır Intel’in en ilgi çekici işlemci ailelerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Yeni teknoloji, hibrit bir tasarıma geçişi temsil ediyor ve bu sayede Intel, Arm’nin big.LITTLE yaklaşımına benzer şekilde, yüksek performanslı çekirdekleri aynı kalıpta güç verimli çekirdeklerle eşleştirmiş oluyor. Intel’ın yeni nesil CPU’ları aynı zamanda, en yeni teknolojileri ve DDR5 bellekleri de destekleyecek. Ayrıca, PCI Express 5.0 için de destek sunuluyor.

Son olarak, Gigabyte’ın Alder Lake’in çıkış tarihini duyurmaya yakın olduğunu ve bu lansmanın beklenenden daha erken gerçekleşebileceğini belirtelim.