Anasayfa Video Huawei MateBook X Pro 2021 İncelemesi

Huawei MateBook X Pro 2021 İncelemesi

Huawei’nin MateBoox X serisinden yeni 2021 Pro modelini detaylı olarak inceledik.

2021 Model MateBook X Pro modeli sağlam ve sıkı, yoğunluğunu hissedebildiğiniz bir alüminyum gövdeye sahip. Laptopu taşırken ve kullanırken bu sağlamlık kendisini çok iyi hissettiriyor. Elinizde tek bir noktadan tuttuğunuzda esnemeyen bir bilgisayar var. Ultrabook sınıfındaki bu bilgisayar doğal olarak çok ince. Ancak ekran oranı ve yapısı alıştığımız çoğu Windows laptoptan farklı.

Huawei Shop Fiyatı İçin Tıklayınız

Amazon Fiyatı İçin Tıklayınız

Ekran Özellikleri

3000×2000 çözünürlüğü ve çok ince çerçeveli ekranı 3:2 oranlı bir alan sunuyor. Klasik 1080p laptoplardaki dikdörtgen yapıdan çok, kareye yaklaşan bir tasarımı var. Bu da genel tasarımı, kullanımı ve hissiyatı değiştiriyor.

Ekran renk testlerinde kalibrasyon olmadan 88.7 sRGB, %61.8 Adobe RGB ve 63.8 DCI P3 renk gamı kapsamı; %90 sRGB, %62 Adobe RGB ve %63.8 DCI P3 gamut hacmi ölçtük.

Çiçek Sepeti Fiyatı İçin Tıklayınız

Ekranın 1500:1 statik kontrastı ve 450 nite çıkabilen parlaklığı, özellikle farklı ışık koşullarında çalışırken çok yararlı. Güneş ışığı arkadan geldiğinde bile standart laptop ekranlarına göre çok daha rahat bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

Standart masaüstü çözünürlük ölçeği %200, ancak bunu değiştirip %100 ya da %150 yaptığınızda 3K ekranın ne kadar yüksek bir piksel yoğunluğu sunduğunu tam anlamıyla anlıyorsunuz. Excel tablolarını ve çok fazla pencereyi laptop ekranına sığdırmak isteyenler için bu büyük bir esneklik.

Yine masaüstüne sağ tıkladığınızda açılan renk ayarları kısayolundan renk sıcaklığını değiştirmeniz mümkün.

Huawei FreeTouch: Serbest Dokunuş

Bu tasarım farkı özellikle geniş ve kullanımı mükemmele yakın bir Touchpad sağlıyor. Burada 8 piezoelektrik algılayıcı kullanmışlar, bu da ofis işlerinde elinizin fare aramadan işi halletmesini sağlıyor. Daha da sabırsız olduğunuz anlarda ekran dokunmatik olduğu için ekranı da kullanabilirsiniz. Ekran dokunma hassasiyeti de çok iyi, Windows 10 dokunmatik kullanıcı deneyimi en son sürüm işletim sistemi ve yeni donanımda çok iyi hale geldi.

Ayrıca klavyesi de hem tuşların yumuşaklığı, hem basım hissiyatı açısından çok güzel. Tam tuş takımı alttan aydınlatmalı, burada RGB beklemeyin, en güçlü seviyede bile hafif bir aydınlatma ve gece tuşları görmenizi sağlıyor.

Laptopun ve genel olarak Huawei MateBook’ların bir güzel özelliği de kaliteli parmak izi okuyucu kullanmaları. Laptopun açma tuşu aynı zamanda okuyucu olduğu için hemen Windows ekranına girebiliyorsunuz. Çevrenizde meraklı gözler varken pin ya da şifre girmek zorunda değilsiniz.

Huawei Laptop Açma Tuşu

Tamamen Kapatılabilen Kamera

Ekran çerçeveleri çok ince, bu yüzden Webcam klavye içerisinde gizli, bastığınızda yukarı çıkıyor. Bu mekanizmayı videomuzda laptoptu açarak içeriden de gösterdik. Gizlilik için çok iyi bir özellik ancak masanız alçak, sandalyeniz yüksekse alt açıdan görünüyorsunuz. Tavsiyemiz toplantılarda bu laptopu mümkün mertebe yüksekte tutmanız.

İç Mühendislik, Pil ve Soğutma

Kasanın içerisinde ne kadar derli toplu bir tasarım olduğunu görebiliyoruz. Alanın çoğu 56 Wh bataryaya ayrılmış. Yaptığımız batarya testinde PCMark 10 ofis üretkenliğinde 8- 10 saatlik bir pil ömrü sundu. Bir iş gününü normal kullanım ile çıkartacaktır.

İşlemci ve bileşenlerin olduğu alanda güzelce parlayan bakır bir soğutma sistemi var. Çok ufak ve ince fanlara sahip iki fanlı bir hava tüneli, havayı ekrana doğru olan kısımdan alıyor. Bu hava soğutucu sistemin içerisinden geçip laptopun sağ ortasından atılıyor.

Huawei burada çok şık ve ilginç bir mühendislik yapmış, laptopun alt kapağındaki sol ve sağ açıklıklar hem havalandırma görevi görüyor, hem de 4 parçalı hoparlör sisteminden ses çıkışı sağlıyor. Üst seviye oyuncu laptopları gibi çok sesli bir soğutması olmadığı için, bu tasarım, bu modelde işe yaramış görünüyor.

MateBook X Pro 2021 Pil

İşlemci ve Termaller

İncelediğimiz modeldeki işlemcide Intel’in en son üretim teknolojisi olan 10 nm SuperFin kullanılıyor. Bu işlemci Intel Core i7 1165G7 modeli 4 çekirdekli ve 8 Thread’li. 2.8 GHz ila 4.7 GHz arasında çalışabiliyor, gerektiğinde güç tasarrufu için düşük frekanslara inebiliyor. 12 Watt ve 1.2 GHz ya da 28 Watt ve 2.8 GHz olarak üreticiler yapılandırabiliyor.

Laptopun soğuk ve sessiz çalışması için işlemci 18 Watt civarında çalışıyor. Üreticiler işlemcileri uzun süredir modellere göre konfigüre ediyor. Burada Intel XTU kurup müdahale edemiyorsunuz. Pil ayarında güç tasarrufu ya da performans modu dışında bir fan ve güç kontrolünüz bulunmuyor. Bu laptopun hitap ettiği kitlenin büyük kısmı da zaten bu tür özelliklerle ilgilenmiyor.

MateBook X Pro 2021 Ekran

MateBook X Pro 2021 Performans Testleri

19 Dakika 25 Saniyede HandBrake ile Tears of Steel 4K dosyasını 1080p olarak kodlayabildi. Bu işlem esnasında çok çekirdekli çalışmada CPU frekansı 2 GHz seviyesine kadar indi.

İçerisinde yeni nesil dahili Intel Iris Xe grafik yongası bulunuyor. Dinamik olarak 1.3 GHz’de çalışabilen bu yonga 96 işlem birimine sahip, DirectX 12.1 ve OpenGL 4.6 destekliyor.

Intel Quick Sync video özelliği de zaten standart. Bu dahili yonga rahatlıkla 720p oyun oynatabiliyor, hatta düşük ayarlarda 1080p bile mümkün. Ancak ekran çözünürlüğü 3000×2000 olduğu için doğal çözünürlükte oyun açmanız pek iyi bir tercih değil. 3:2 çözünürlükte 1080p altını hedefleyerek ve ayarları düşürerek Valheim ya da World of Tanks Encore testi yaptığımızda oyun oynatabildiğini gördük.

MateBook X Pro 2021 Oyun Performansı

Ancak Ultrabook cihaz sınıfında ve bu modelde TDP sessizlik ve pil ömrü için sınırlı. Bu yüzden aslına bakarsanız Core i7 için bütçenizi zorlamadan rahatlıkla Core i5 seçimi de yapabilir ve dev bir performans farkı hissetmezsiniz.

Cinebench R23 Single Core puanı 1404 ile aynı işlemcinin maksimum TDP konfigürasyonunun altında, minimum TDP konfigürasyonunun ise üzerinde, ortada yer alıyor. Çok çekirdekte ise 4050 puan alıyor. Yani maksimum performans potansiyeline göre sessizlik ve pil ömrü için yüzde 10 ila yüzde 0 daha aşağıda çalışıyor. Aslında işlemci 4.2 GHz gibi frekansları tek çekirdek testlerinde rahatlıkla görebiliyor, ancak daha da yukarı çıkabilir.

MateBook X Pro 2021 Portlar

SSD ve Disk Yapılandırması

İçerisindeki 1 TB SSD sağladığı 3373MB/s okuma ve 3030 MB/s yazma hızı ile çok başarılı. Piyasada 500 GB ve 1 TB depolama sürümleri olacak, aralarında hız farkı olabilir. Bu diski bölerek yapılandırmışlar, şahsen 1 TB alanı birleştirip kullanmayı tercih ettim. İsterseniz siz de disk genişletme yapabilirsiniz.

MateBook X Pro 2021 RAM Yükseltme

RAM’ler sabit kaynaklı geliyor, bu yüzden ileride Huawei Matebook X Pro modelinde ve aslında pek çok diğer ultrabookta RAM yükseltme seçeneğiniz bulunmuyor. Baştan 16 GB modelleri tercih etmek uzun vade için yararlı. Gündelik kullanımda 8 GB da yeterli olsa da uzun vadeli baktığımızda 16 GB verilen parayı hak ediyor.

4267 MHz frekansında çalışan RAM laptopun güçlü özellikleri arasında yer alıyor. Ucuz düşük frekanslı bellek yerine yüksek frekanslı bellek kullanılmış olması bu bilgisayardaki Intel Xe grafik yongasının performansında önemli bir rol oynadı. Dahili grafikler ana RAM’i kullandığı için, iyi miktar ve yüksek hız önemli.

MateBook X Pro 2021 Kamera

Huawei’ye Has Özellikler

Huawei kendi PC Manager yazılımıyla hem donanımı, hem de yazılımı denetliyor. Otomatik sürücü güncellemeleri sorunsuz çalışıyor. Hem Windows’u, hem de bu yazılım ile sürücüleri güncellemek maksimum kullanıcı deneyimi için önemli.

Huawei bir cep telefonunuz varsa kolaylıkla bağlayabilir, telefondaki bir uygulamayı hatta birden çok uygulamayı aynı anda laptop ekranından kontrol edebilirsiniz. Sosyal medya işleri gibi uygulamalarda bunlar çok yararlı.

Bir ajans çalışanı laptop ile telefon arasında sürükle bırak ile dosya taşıyabilir, kopyala ve yapıştır yapabilir, Android uygulamasından yapılması gereken işlemleri laptop ekranından ama doğrudan telefonda gerçekleştirebilir. Güncel Huawei telefonlarda Android uygulamaları Huawei’nin kendi servislerini kullanacak şekilde özelleşmiş sürümlerle Huawei’nin kendi uygulama mağazasından indiriliyor.

Sonuç Değerlendirmesi

Ekran, dokunmatik hissiyat, Touchpad, klavye, ses… Ultra taşınabilir bir laptopta önemli olan her şey sağlam ve çok kaliteli bir kasada bir arada sunulmuş. İster resim yapın, ister grafik işleriyle uğraşın gayet akıcı bir kullanım sunuyor. Isınmadan, fan sesi yükselmeden verdiği performans ve en önemlisi uzun pil ömrü ile Huawei MateBook X Pro 2021 modeli amacına uygun ve başarılı bir bilgisayar.