Anasayfa Haber 32 Adet RTX 3080 Gücünde: Antminer E9 Ethereum ASIC Madenci Tanıtıldı

32 Adet RTX 3080 Gücünde: Antminer E9 Ethereum ASIC Madenci Tanıtıldı

Antminer E9

Çinli madencilik şirketi Bitmain, Antminer E9 isimli ASIC madencisini tanıttı. Ethereum kazımı için tasarlanan bu cihaz, 32 Adet RTX 3080’in sunabileceği hash değeriyle ön plana çıkıyor.

Kripto para dünyasında adı bilinen madencilik kuruluşlarından biri olan Bitmain, Antminer E9 Ethereum madencisinin belli teknik özelliklerini içeren bir video tanıtım yayınladı. Şirket, Antminer E9’un çıkışını yapacağı tarih hakkında bilgi vermemiş olsa da, çok yakında piyasaya sürüleceğini belirtiyor. Ethereum kazımı için üretilen bu makinenin en ilgi çekici yönü ise 32 Adet RTX 3080’in gücüne eş değer performansa sahip olması. Antminer E9, bu pazarlama şeklinden öte olarak bahsedilen kazım performansını sağlayabilirse, oyuncu ekran kartlarında yaşanan stok sorunun bir miktar hafifleyeceği tahmin ediliyor.

Antminer E9, oyuncuların hayalini süsleyen ekran kartlarında etkili olan stok ve fiyat sıkıntısının üstesinden gelebilir. Kripto para madencileri şayet bu yeni ASIC madencisine yönelirse, NVIDIA’nın Ampere mimarisine dayanan ekran kartlarını satın almaktan vazgeçebilir ve belki yaşanan stok sorununda bir miktar rahatlama hissedilebilir. Bir miktar diyoruz çünkü grafik kartı kıtlığının tek nedeni kripto para madencileri değil. Bunun yanında yaklaşık bir yıldır hayatımızda olan salgın da piyasadaki olağanüstü talebin karşılanamamasının önemli bir nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

Antminer E9’un tanıtımında 3 GH/s’ye kadar Ethereum hash oranı sağladığı belirtildi. Bu da tamı tamına 32 adet Ampere mimarisine sahip NVIDIA GeForce RTX 3080 grafik kartının madenciliğine denk geliyor. Bitmain burada verdiği sözü yerine getirirse; Antminer E9, dünyanın en hızlı ASIC madencisi olacak ve hatta 2.600 MH/s’ye kadar hız sağlayan Linzhi’nin Phoenix Ethash ASIC madencisinden daha iyi performans gösterecek. Üretici şirket, cihazın 2.556W’a kadar güç tüketiyor ve 0.85 j/m değerinde güç verimliliği göstermesi dışında çok fazla teknik ayrıntı açıklamadı. Antminer E9, sunacağı bu güç tüketim değerlerleriyle sadece Phoenix madencisinden daha hızlı değil, aynı zamanda enerji açısından çok daha verimli. Basit bir karşılaştırma yapmamız gerekirse, Phoenix madencisi 3.000W güç tüketiyor ancak Antminer E9 ise 2.556W ile %14.8 daha düşük güç tüketimine sahip.

Peki Antminer E9 maddi açıdan ne kadar kârlı? Açıkçası, 32 adet GeForce RTX 3080 grafik kartının optimize edilmiş bir ASIC madencisiden daha ucuza gelmeyeceği bariz şekilde belli. Twitter’daki bazı söylentilere göre, Antminer E9’un 20.000 dolar civarında satılabileceği konuşuluyor ki bu oldukça makul bir fiyat sayılabilir. Zira GeForce RTX 3080 yurt dışında 2.500 dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor ve 32 tanesinin satın alınması 80.000 dolara kadar çıkabileceğinden dolayı, kripto para madenciliğiyle uğraşan biri için Antminer E9 kaçırılmaz bir fırsat olacaktır.

Antminer E9

Öte yandan NVIDIA, Ampere mimarili ekran kartları günümüzde muazzam şekilde satıldığından dolayı, muhtemelen Antminer E9 hakkında çıkan haberlerden pek hoşlanmayacak. Unutmayalım ki, NVIDIA’nın 4. çeyrekteki gelirlerinin 100 ila 300 milyon dolar arasındaki kısmı yalnızca kripto madencilik satışlarından kaynaklanıyor. Diğer bir taraftan Antminer E9, müşterilere vadedilen teknik özellikleri sunamazsa NVIDIA’nın kripto madencilik işini pek de sekteye uğratacağını söyleyemeyiz. Konuyla alakalı düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.