Anasayfa Haber Chia Çiftçiliği İçin 32 SATA Portlu Intel Anakart Üretildi

Chia Çiftçiliği İçin 32 SATA Portlu Intel Anakart Üretildi

Chia anakart

Son dönemin gözdelerinden Chia çiftçiliği için özel olarak tasarlanmış olan Chia-D32H-D4, 32 SATA portuna sahip bir Intel anakart.

Çinli anakart üreticisi Onda tarafından Chia-D32H-D4 adlı bir anakart üretildi. Adından da anlaşılacağı gibi Chia kripto para çiftçiliği için geliştirilen Intel anakartta tam 32 SATA portu yer alıyor. Markanın mevcut B365 D32-D4 modelinin yeniden adlandırılmış sürümü olduğu belirtilen anakart, 530 x 310 mm ölçülerinde ve bu anlamda devasa denilebilir. Zaten Onda, bu özel model için bir güç kaynağı ve özel kasa üretmeyi de ihmal etmemiş. Markası detaylandırılmayan 800W güç kaynağı 80Plus Gold sertifikasıyla gelirken, kasada da 5 soğutma fanı bulunuyor.

Chia-D32H-D4’ün esas satış noktası ise başta da belirttiğimiz gibi 32 SATA bağlantı noktası. Bu bağlantı noktaları 32 adede kadar sabit diskten yararlanmanıza izin veriyor. Zaten Çin’de Chia sebebiyle sabit disk fiyatlarının tavan yaptığını da bu noktada hatırlatalım.

B365 yonga seti yalnızca sınırlı sayıda SATA bağlantı noktası sağlayabilirken, Chia-D32H-D4 sayıyı 32’ye kadar çıkarmak için Marvell SATA denetleyici kullanıyor. Sürücü başına 18 GB olan anakart, tüm Chia çiftçilik faaliyetleriniz için 576 GB’a kadar depolama alanı barındırabiliyor. Bu da yaklaşık 5.760 101,4 GiB arsa anlamına geliyor. Mevcut Chia ağ istatistiklerine göre, bu toplam Chia ağ alanının yaklaşık yüzde 0,05’i için yeterli. Güç konektörleri tarafında ise özel anakart, D4 standart bir 24 pinli güç konektörü, bir 8 pinli EPS konektörü ve iki adede kadar 6 pinli PCIe güç konektörü ile donatılmış.

LGA1151 soketi ve B365 yonga setine dayanan Chia-D32H-D4, işlemci desteği açısından da oldukça esnek ve Intel’in Skylake, Kaby Lake, Coffee Lake, Coffee Lake Refresh işlemcileriyle uyumlu. Bununla birlikte anakart, altı aşamalı güç dağıtım alt sistemi kullanıyor.

Derin depolama gereksinimlerinin yanı sıra, Chia tarımında hafıza da önem taşıyor. Tek bir Chia slotu yaklaşık 4 GB bellek gerektiriyor. Anakart, sistemde 128 GB’a kadar belleğe sahip olma fırsatı sağlayan dört DDR4 bellek yuvası sunuyor.

Chia-D32H-D4’teki genişletme seçenekleri arasında ise PCIe x16 yuvası, bir PCIe x1 yuvası ve bir M.2 yuvası yer alıyor. Ekranları bağlamak için de HDMI bağlantı noktası veya VGA bağlantı noktası arasında seçim yapabilirsiniz. Ayrıca dört USB 3.0 bağlantı noktası ve iki Gigabit Ethernet bağlantı noktasının yanı sıra anakartın her iki ucunda da bir güç düğmesi mevcut.

Onda, Chia-D32H-D4 anakartını web sitesinde listelemezken fiyatlandırmasını da açıklamıyor. Öte yandan, anakartların çoktan Chia çiftçilerinin elinde olduğu söyleniyor.

Diğer taraftan, kripto para madenciliği için ekran kartı kullanımının azalabileceğine dair bir rapor yayımlanmış durumda.