Anasayfa Haber Microsoft, Windows Mağazası Komisyon Oranını Azaltarak Steam’e Rakip Olacak

Microsoft, Windows Mağazası Komisyon Oranını Azaltarak Steam’e Rakip Olacak

Windows Mağaza

Yazılım devi Microsoft, dünyanın en büyük dijital oyun platformu Steam ile yarışmak için Windows Mağazası içerisinde yer alan oyunlardan kazanacağı gelir miktarını yüzde 30’dan yüzde 12’ye indirdi.

Microsoft, Windows Mağazası kesintisini düşürerek oyuncuların ve oyun geliştiricilerin gözdesi haline gelmek istiyor. Şirket, Steam’in kullanıcı kitlesini Windows 10 bilgisayarlarda bulunan Windows Mağazası’na kaydırmak için oyun stüdyolarına net bir teklif yaptı. Microsoft, konuyla alakalı paylaşılan son açıklamaya göre 1 Ağustos 2021 tarihinden itibaren Windows Mağazası’nda yayınlanacak oyunların satışlarından sadece yüzde 12 komisyon alacak. Normalde yüzde 30 olan komisyon seviyesinin bu denli düşürülmesi, oyuncular açısından oldukça heyecan verici olabilir.

Microsoft Xbox Game Studios başkanı Matt Booty, “Oyun geliştiricileri, oyuncularımıza harika yapımlar sunmanın merkezinde yer alıyor ve onları, platformlarımızda başarıya ulaştırmak istiyoruz. Bunun için bizim yapmamız gereken tek şey, net ve koşulsuz bir gelir paylaşım modelini geliştiricilerle buluşturmak. Bu sayede hazırlanan oyunlar çok daha geniş bir kesime hitap edecek ve bunun beraberinde ticari bir başarı da elde edilmiş olacak.” açıklamasında bulundu. Görünüşe bakılırsa Microsoft, Windows Mağazası’nın dijital oyun dağıtım alanında tercih edilen bir yer olması için deyim yerindeyse elini taşın altına koyacak. Zira normalde yüzde 30 olan oyun satış kesintisinin yüzde 12’ye kadar çekilmesi, Microsoft’un Microsoft Store’dan elde ettiği kazancı büyük ölçüde azaltabilir. Bunun gibi bir değişikliği her kuruluşun yapamayacağını da belirtmekte fayda var.

Ayrıca bahsedilen komisyon indirimi sadece PC oyunları için geçerli olup, mağazadaki Xbox konsol oyunlarını etkilemeyecek. Bu noktada Microsoft, Xbox oyun satışlarından alınan yüzde 30’luk kesintinin neden azaltılmadığı hakkında bilgi vermedi. Ancak, bunun bir nedeni olarak konsol iş modelinin PC’den tamamen farklı olmasını gösterebiliriz. Çünkü Microsoft, Sony ve Nintendo gibi şirketler, konsolları daha uygun fiyatlı hale getirmek için donanım maliyetini düşük tutmaya çalışır. Haliyle buradaki mali açığı kapatmak için oyun satışlarından yüzde 30 komisyon alınması bir nevi zorunluluk haline geliyor.

Steam İçin İşler Zorlaşabilir

Steam Sohbet Filtreleme

Microsoft’un komisyon indirim hareketi, Epic Games’in PC oyun geliştiricilerine sunduğu pozitif gelir dağılımıyla oldukça benzer yönler taşırken, Valve’ın Steam için uyguladığı gelir modelinin yoğun bir şekilde eleştirilmesine de yol açabilir. Valve, Steam mağazasındaki satışlardan yüzde 30 kesinti yapıyor; bu satışlar 10 milyon dolara ulaştığında kesinti oranı yüzde 25’e ve 50 milyon dolardan sonraki her satış için kesinti oranı yüzde 20’ye düşüyor. Steam’de daha fazla komisyon alınmasına rağmen bu platform, oyun geliştirme topluluğu açısından rakiplerine kıyasla pazara hakim durumda. Ancak oyun endüstrisi uzmanlarından oluşan bir topluluğun yakın zamanda gerçekleştirdiği ankete göre; çoğu oyun geliştirme stüdyosu, Steam’ın yüzde 30’luk bir komisyonu hak etmediğini düşünüyor. Belki Steam’den farklı mağazalara yaşanabilecek olası bir geliştirici göçü, Valve’ın gelir dağılımı politikasında değişiklikleri gündeme getirebilir.

Günümüzde Steam ile rekabet etmek hala büyük bir zorluk olarak karşımıza çıkıyor. Hem Microsoft hem de Epic Games, oyun geliştiricilerini kendi taraflarına çekmek için çeşitli yollar denedi ancak bu girişimlerin Steam karşısında çok da başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Microsoft’un, Windows Mağaza için verdiği mücadele kapsamında yaptığı en büyük iki hata; geçmişte oyun geliştiricilerini UWP kullanmaya zorlamak ve Windows Mağaza uygulamasının kullanışsızlığı olarak kendini gösterdi. Şirket, birkaç yıl önce mağazasında geleneksel win32 oyunlarını desteklemeye başladı ama bu değişiklik tek başına Steam ile rekabet etmek için yeterli olmadı. İkinci adım olarak yüzde 12’lik düşük komisyon oranı, daha fazla geliştiriciyi Microsoft’un mağazasında oyun yayınlamaya teşvik edebilir, elbette mağaza uygulamasının kullanıcılara yaşattığı kötü deneyim iyileştirilirse.

Tam da bununla alakalı birkaç gün önceki gelişmeye göre Windows Mağaza uygulaması tamamen yenileyecek. Asıl hedefin ise sade ve kullanışlı bir arayüzü yeni Windows mağaza uygulamasıyla buluşturmak olduğu belirtiliyor.

Mağazanın ötesinde Microsoft’un, PC oyunculuğuna yönelik olan araçlarını da önemli ölçüde iyileştirmesi gerekiyor. Xbox Game Bar hoş bir gelişme oldu fakat Discord gibi hizmetler ve oyunlar için kullanılan teknik yazılımlar, Microsoft’un alternatiflerinden çok daha popüler. Ayrıca PC oyunlarında hile sorunu çığ gibi büyürken işletim sistemi olarak Windows, oyunların korunması için bazı yetkinliklere sahip değil.

Windows 10 Dosya Gezgini Hatası

Bu konularla alakalı genel bir açıklamada bulunan Microsoft Xbox Game Studios başkanı Matt Booty, “Hala yapacak çok işimiz olduğunu biliyoruz, ancak hem PC oyuncularının hem de PC oyun geliştiricilerinin geri bildirimlerine dayanarak yaptığımız yatırımlarla, oyun topluluğu için doğru yönde ilerlediğimizi düşünüyoruz. Microsoft, önümüzdeki aylarda PC planları ve genel Windows iyileştirmeleri hakkında bilgiler paylaşacak. Tüm PC ekosistemindeki çalışmalarımızın, endüstriyi ileriye taşıyarak, dünya çapında daha fazla oyuncuya harika oyunlar sunma potansiyeline sahip olduğu söylemek isterim.” dedi. 2021’in ilerleyen dönemlerinde Microsoft’un yapacağı atılımları hep birlikte göreceğiz. Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.