Anasayfa Video TP-LINK LTE-Advanced Mobile Wi-Fi M7650 İncelemesi

TP-LINK LTE-Advanced Mobile Wi-Fi M7650 İncelemesi

Gün boyu arazide birden fazla cihaza internet sağlamak için tasarlanmış bir 4G yönlendirici olan TP-Link M7650 modelini detaylı inceledik.

İnternet altyapısı bulunmayan noktalarda 4G LTE şebekeye bağlanıp, interneti WI-FI olarak kullanıcılara dağıtan routerlar günümüzde sıkça kullanılıyor. Bu tür ürünlerin son zamanlarda bir de taşınabilir varyantları çıkmaya başladı. Bunlar özellikle sık sık medeniyetten uzaklaşanlar için faydalı ürünler. Bugün incelemesini yapacağımız TP-Link M7650 de bu ürünlerden biri.

Eğer sim kart girişi olmayan bir mobil cihaza sahipseniz, mesela bir tablet ya da dizüstü bilgisayar gibi, bu tür 4G LTE şebekesini bir Wi-Fi ağı olarak yayınlayan, pille çalışan ve taşınabilir yönlendiriciler faydalı olabilir.

Amazon Fiyatı İçin Tıklayın

Neden 4G Yönlendirici?

4G LTE şebekesi her kullanım senaryosu için uygun sayılmaz. Örneğin bağlantının doğası gereği oluşan yüksek gecikme sebebiyle çevrimiçi oyun oynamak için bu cihazların verimli olduğu söylenemez. Ancak genel internet erişimi ve veri alışverişi için hayli yeterli olacaklardır.

Burada önemli olan husus yakındaki tüm mobil cihazlara internet dağıtabilmek. İnternet altyapısı olmayan yazlık gibi sabit bir konuma internet bağlamak istiyorsanız, prizden elektrik alabilen sabit 4G yönlendiriciler daha iyi bir çözüm olacaktır.

Elbette cep telefonunuzun “ortak erişim noktası” özelliğini açarak şebeke internetinizi Wi-Fi olarak dağıtabiliyorsunuz. Ancak bu yöntemi genellikle internet paketi biten arkadaşınıza geçici olarak internet paylaştırmak gibi bazı istisnai durumlarda kullanıyoruz. Çünkü bu kullanım senaryosu telefonun pilini çok hızlı tüketiyor.

Ayrıca cep telefonuna takılı hatlarda kullandığımız paketlerin internet kotaları genellikle kısıtlıdır. Bu da internet paketinizin kotasını çabuk bitirmenize sebep olacaktır. Operatörlerin sadece internet için kullanılmak üzere satılan paketleri ise bir miktar daha ucuza gelebiliyor.

Hatta yüksek miktarda veri indireceksiniz sınırsız 4G paketleri bile alabilirsiniz. Dolayısıyla sadece internet kullanmak için alınan hatların sim kartlarını bu yönlendiricilere taktığınızda daha hesaplı bir mobil internete kavuşmuş oluyorsunuz.

M7650 Genel Özellikleri

Tp-Link M7650 Mobil Wi-Fi yönlendirici 3000 Mah kapasiteli pile sahip. 600Mbps indirme, 50 Mbps yükleme hızlarına ulaşabiliyor. Küçük boyutları ve hafifliği onu oldukça taşınabilir kılıyor.

Kasası plastikten imal edilmiş olan cihazın ön yüzünde 1 inçlik bir ekran bulunuyor. Bu ekranda toplam indirilen ve yüklenen veri miktarını, anlık indirilen veya yüklenen veri hızını, GSM operatör ismini, 4G sinyal gücünü, pil kapasitesini ve Wi-Fi ağına bağlı cihaz sayısını görebiliyorsunuz. Ancak bu ekranın parlaklığı çok düşük, gün ışında okunması zor.

Arka kapağı açıp pili çıkardığınızda sim kart ve SD kart yuvasına erişebiliyorsunuz. Buradaki SD kart yuvasına 32 GB kapasiteye kadar kartlar takabiliyorsunuz. Wi-Fi ağına bağlanan cihazlara bu karta erişim izni verebiliyorsunuz.

Cihaz üzerinde 2 tane tuş bulunuyor. Bu tuşlarla menüde gezinebiliyorsunuz. Bu menüden yapabilecekler sınırlı da olsa temel bazı fonksiyonları kontrol edebilirsiniz. Bunların başında Wi-Fi ağ ismi ve şifresini görüntüleme, güç tasarruf modu ayarı, 2.4 Ghz ile 5 Ghz Wi-Fi bantları arasında geçiş yapabilme gibi seçenekler geliyor.

M7650 Kurulumu Ve Yönetim

Cihazın ayarlarını detaylıca değiştirebilmek için web arayüzünü ya da mobil uygulamayı kullanabiliyorsunuz. Web arayüzünü görüntülemek için tarayıcınızın adres satırına tplinkmifi.net yazmanız yeterli. Mobil uygulamanın adı da tpMifi.

Her iki yöntemle de cihazın anlık kullanıma bağlı istatistiki bilgileri görebiliyor, Wi-Fi ayarlarını yapabiliyor, veri kotası belirleyebiliyorsunuz. Gelişmiş ayarlar altında port yönlendirme de bulunuyor.

Hız Testi

Cihazın 5 Ghz bandını desteklemesi 4.5 G’nin getirdiği yüksek bant genişliğinden tam anlamıyla faydalanmanızı sağlıyor. Ancak bu yüksek hızlara sadece en iyi koşullarda, yani baz istasyonlarına yakınken ulaşabiliyorsunuz.

İnternet hızınızı belirleyen ana faktör operatörünüzün bulunduğunuz bölgeye sunduğu hizmetin kalitesi olacaktır. Biz bunu ölçmek için Vodafone ve Turkcell sim kartlarımızı takip, İstanbul’un farklı semtlerinde Speedtest ile hız ölçümleri yaptık.

Vodafone operatöründen maksimum görebildiğimiz hız 25-30 Megabit aralığında olurken, Türkcell 50 Megabit hızlarına kadar çıkabildi. Tabii baz kulesine daha yakın noktalarda ve çevrede sinyal gücünü kesen yüksek apartmanlar olmayan yerlerde daha iyi değerler elde etmek de mümkün.

M7650 Wi-Fi Performansı

Cihaz pille çalıştığı için ondan prizden güç çeken bir yönlendiricinin sunduğu ağ kapsama alanı performansını beklememek lazım. Aşağı yukarı cep telefonunuzdan internet paylaştırdığınızda gördüğünüz performansı veriyor.

Bilgisayarınızla yönlendirici arasında bir engel olmadığında, Windows ağ bağlantısı özelliklerinde 780 Mbps bağlantı bile gördük. Ancak cihazı yan odaya götürdüğümüzde, yani araya bir duvar girdiğinde bu hız 325 Mbps civarına düştü. Yani cihazdan fazla uzaklaşmamak gerekiyor. Ancak zaten pille çalışan portatif bir cihaz olduğu için bu pek sorun değil.

Hatta bu durum 4G yönlendiricilerde genellikle karşılaşılan bir sorunu kökten çözüyor diyebilirim. O da yönlendiriciye güç vermek için prize yakın bir noktaya koymanızın gerekmesi ama evinizdeki prize yakın noktalarda şebeke sinyalinin zayıf olması. Pille çalıştığı için cihazı sinyalin en güçlü olduğu noktaya yerleştirip, en iyi çekim performansına ulaşabiliyorsunuz.

Batarya Testi

TP-Link M7650’nin 15 saate kadar pil ömrü olduğunu belirtilmiş. Bunu sınamak için yaptığımız testlerde pil tasarruf moduna aldığımız cihaz, sürekli ve yoğun kullanımda 17 saat, seyrek kullanımda ise 1 gün kadar dayanabildi.

Sonuç Değerlendirmesi

TP-Link M7650 modeli 1600 lira civarı fiyatıyla pek de ucuz sayılmaz. Yazlık gibi internet altyapısı olmayan bir yere internet götürmek için, prizden güç çeken 4G yönlendiriciler tercih edilebilir.

Ancak hem taşınabilir, hem de size yüksek bant genişliği sunan bir yönlendirici arıyorsanız TP-Link M7650 ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayacaktır. Yüksek batarya kapasitesi sayesinde gün boyu arazide birden fazla cihazın internet ihtiyacını rahatça karşılayabilir.

TP-LINK LTE-Advanced Mobile Wi-Fi M7650 hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.