Anasayfa Makale İncelemeler Bulut Oyunculuk Nedir?

Bulut Oyunculuk Nedir?

bulut oyunculuk

Oyunculuğun geleceği bulut oyunculuk hakkında bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik.

Yıllar geçtikçe oyunculuk ve oyun oynamak için kullanılan teknikler değişiklik gösteriyor. İlk zamanlarda Atari salonlarıyla başlayan video oyunculuğu zaman içinde yerini konsollara daha sonra da Commodore 64’lerin piyasaya sürülmesiyle beraber kişisel bilgisayarlara bırakmıştı. Günümüzde halen konsollar oyun amaçlı kullanılsa da, oyun sektörünün büyük çoğunluğuna halen kişisel bilgisayarlar hükmediyor diyebiliriz.

Her zaman olduğu gibi her geçen gün yeni teknolojiler bu süreçte gelişmeye devam etti, Atari salonlarından evimize kadar ortam değiştire değiştire gelen oyun dünyası artık yüksek hızlı internet bağlantıları nedeniyle biraz daha farklı bir oynanış şekline doğru evriliyor. Hatta bu öyle bir evrilme ki, zamandan ve mekandan bağımsız şekilde istediğiniz zaman istediğiniz yerde istediğiniz oyunu oynayabileceksiniz anlamına geliyor. Bu yazımızda bunu mümkün kılan bulut oyun teknolojisini ele alıyoruz.

Bulut Oyunculuk Nedir?

Bulut oyunculuk, oyunların uzaktaki bir sunucu tarafından çalıştırıldığı ve sonrasında bizim bilgisayarımıza, telefonumuza veya tabletimize aktarıldığı bir sistemdir. Bulut oyunculuk terimini anlamak için önce bulut bilişimi bilmek gerek. Basitçe ifade etmek gerekirse bulut bilişim; daha hızlı yenilik, esnek kaynaklar ve ölçeklenebilir bir fiyat sunmak için sunucular, depolama, veritabanları, ağ iletişimi, yazılım, analitik ve zeka dahil olmak üzere bilgi işlem hizmetlerinin İnternet (“bulut”) üzerinden sunulmasıdır. Bulut sisteminde genellikle yalnızca kullandığınız hizmetler için ödeme yaparsınız, bu da işletim maliyetlerinizi düşürmenize, altyapınızı daha verimli çalıştırmanıza ve iş ihtiyaçlarınız değiştikçe ölçeklendirmenize yardımcı olur. Kısacası internet bir bilgisayarlar “bulut”udur ve burada sunulan hizmetler de bulut hizmetleridir.

Normalde bir oyunu oynarken kendi bilgisayarınızın kaynaklarını kullanırsınız fakat bulut oyun servisleri yardımıyla oyun oynarken oyunlar sizin bilgisayarınızda değil, uzaktaki bir veri merkezinde bulunan güçlü bilgisayarlarda işlenir. Size ise çalışan bu oyunun oluşturduğu görüntüler kare kare ulaştırılır. Aynı bir canlı yayını izliyormuş gibi düşünebilirsiniz. Tek fark, oyunu kontrol edebiliyor olmanız.

Özellikle düşük sisteme sahip olan birçok oyuncu için bulut oyunculuk hizmetlerinin aranan kan niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz. Bilgisayarınız teknik açıdan oyunu oynamak için yetersiz olsa bile, hızlı bir internet bağlantısı yardımıyla istediğiniz oyunu oynamanız mümkün. Hatta bilgisayarınızın bile olmasına gerek yok, telefonunuz veya tabletinizi de bu iş için kullanabilirsiniz.

Bulut Oyun Servislerini Kullanabilmek için Nelere İhtiyacımız Var?

Bu tarz servisleri tam anlamıyla kullanabilmek için tahmin edebileceğiniz gibi yüksek hızlı bir internetinizin olması gerekiyor. Maalesef ülkemiz şartları göz önüne alındığında birçok kişi genellikle xDSL internet altyapısını kullanıyor. En azından ülkemizde bulut oyun servislerini kullanarak oyun oynamak için biraz çabalamanız gerekebiliyor. Birçok yüksek hızlı paketin de aşırı derecede pahalı olduğunu da göz önüne alırsak, pek cazip olduğu söylenemez.

Ayrıca bulut oyun servislerinde oyun oynamak için bir telefon, tablet veya bilgisayara ihtiyacınız var. Cihazlarınızın tarayıcıda medya oynatabilecek düzeyde olması yeterli olacaktır.

Popüler Bulut Oyun Servisleri

Tahmin edebileceğiniz gibi en popüler bulut oyun servislerinin başında yine sıkça duyduğumuz firmalar var. Google Stadia, NVIDIA GeForce Now ve Amazon Luna bunlardan birkaçı.

Google Stadia: Abonelik Yaptıktan Sonra Oyunu Tekrar Satın Almalısınız

Google Stadia aslında ilk gün yüzüne çıkmaya başladığında ben de dahil hepimizi oldukça heyecanlandırmış bir projeydi. İnsanların sistem toplamadan, internet üzerinden istedikleri şekilde oyun oynayabilmesi ve bu projenin Google tarafından yapılması merak uyandırıcıydı.

Ta ki gerçekten tanıtılana kadar. Aylık 9.99 dolara abonelik başlatabileceğiniz Stadia, deneyim anlamında hoş olsa da iş ücretlendirme ve servis politikalarına gelince maalesef ki çuvallamayı başarıyor. Eğer Google Stadia üzerinde bir oyun oynamak isterseniz oyuna daha önce sahip olsanız bile bir kez daha satın almak zorundasınız. Servis politikaları size bunu mecbur kılıyor. Ayrıca hizmet henüz Türkiye’de mevcut olmadığından abonelik başlatamıyorsunuz. Bu nedenle ek bir VPN kullanmak zorundasınız. Ücretsiz VPN’lerde  çok yavaş olduğundan oyun oynarken işinizi görmeyecektir.

Aylık 9.99 dolar + yüksek hızlı ev interneti için ödenen ücret + VPN’e ödenen ücret + zaten satın aldığınız oyunları bir kez daha satın almanız gerektiğini düşündüğümüzde Google Stadia maalesef ülkemiz şartlarında değerlendirildiğinde mantıklı bir bulut oyun servisi olmaktan çıkıyor. Zira bu servisi en çok kullanmaya ihtiyacı olan düşük sisteme sahip genç kesim aynı parayı biraz daha biriktirip sistem toplayabilir diye düşünüyoruz.

Aşağıdan Google Stadia incelememizi izleyebilirsiniz.

NVIDIA GeForce Now: İyi Başlayan Fakat Üzücü Biten Bir Macera

Ocak 2017 yılında NVIDIA’nın GeForce Now markasıyla tanıttığı bu bulut oyun servisi aslında birçok oyuncunun isteyeceği gibi bir servisti ki halen daha öyle olduğunu söyleyebiliriz. Stadia’nın aksine abonelere zaten sahip oldukları oyunları ikinci kez satın aldırmadan oynayabilmelerine imkan tanıyor ve oldukça hızlı sunucularla gayet iyi iş çıkarıyor GeForce Now.

Dünya genelinde yaklaşık 4.99 dolar abonelik fiyatıyla kendine yer edinen GeForce Now, Türk oyuncular için de bir numaralı -ve tek- tercih olmuştu. Birçok kişi daha Türkiye’ye gelmeden önce Global abonelik başlatıp az da gecikmeyle Avrupa sunucularından oyun oynamaya başlamıştı.

2021’in başlarında Türkiye’de de Turkcell ortaklığıyla sunucular açılıp testlere başlandıktan hemen sonra Mart ayında GAME+ markası altında oyun camiasına sunulmuştu fakat maalesef ki beklenenin çok çok üstünde açıklanan bir abonelik ücreti söz konusuydu. Ücretli olan paketi aylık 74.9 TL, 3 ay lansmana özel paket ise 149.7 TL idi. Basic paket ise 1 saat ücretsiz fakat sınırlı kapasite sunuyordu. Daha öncesinde 4.99 dolara global hesapla oyun oynayan Türk oyuncuların birçoğu haliyle bu servise zaten verdiklerinden daha fazlasını vermemek için global hesapta kalmaya devam etmek istediklerini belirtti.

Bunun üzerine NVIDIA bütün global Türk oyuncuları GAME+’a taşımaya çalıştı fakat fazla tepki çekince bu kararı askıya aldı. Daha sonraları global abonelik fiyatlarının da aylık 9.99 dolar olmasıyla beraber maalesef birçok kişi aboneliğini iptal etti. Dolar kuru, internet paketlerinin pahalılığı göz önüne alındığında hepsi beraber maalesef GeForce Now servisi mantıklı bir tercih olmaktan uzaklaştı. Zira yine Stadia’da dediğimiz gibi aynı ücreti aylık verip bilgisayar toplamak hayli mümkün.

Hemen aşağıdan GeForce Now powered by GAME+’ı test ettiğimiz videomuzu izleyebilirsiniz.

Amazon Luna: Ülkemizde Olmadığı için Gecikmeler Fazla

Amazon Luna, Amazon’un bulut sunucu pazarındaki gücünü kullanarak geliştirip kullanıma sunduğu bulut oyun servislerinden biri. Şu anda yalnızca yurt dışında bulunuyor, sunucuları henüz ülkemizde yok. Geçtiğimiz günlerde Amazon Luna deneyimlerimizi aktarmıştık. En büyük sorun videoda da görebileceğiniz gibi sunucular uzak ülkelerde olduğundan bariz gecikmeler yaşanması.

Amazon eğer gerçekten potansiyelini değerlendirebilirse aylık 5.99 dolarlık fiyat etiketiyle oldukça rekabetçi bir seçenek olabilir. Ayrıca şunu da belirtmemiz gerekiyor ki Amazon Luna’nın iki paketi bulunuyor. Birincisi klasik 5.99 dolar, diğeri ise Ubisoft+ adında aylık 14.99 dolar ücretlendirmeye sahip. Klasik abonelik de oyun anlamında oldukça zengin olsa da Ubisoft oyunlarını oynamak için 14.99 dolarlık seçenek de kur durumu göz önüne alındığında bizim için olmasa da yabancılara cazip gelebilir.

Amazon Luna’nın eğer Türkiye’ye giriş yaparsa Prime ile beraber veya özel fiyatlandırmayla sunulması bekleniyor.

Microsoft xCloud: Henüz Beta Sürecinde

Microsoft da Amazon ve Google’ın yaptığı gibi bulut sektöründeki liderliğini kullanarak bulut oyunculuk arenasında yer edinmeyi planlıyor. Şirketin yakın zaman içerisinde beta testlerine başladığı xCloud’u deneyimleme fırsatımız olmadı fakat arkasında son zamanlarda oyun dünyasında hızlıca yer edinmeye çalışan firmanın, oldukça dolgun oyun kütüphanesiyle beraber rekabetçi bir servis olarak sunacağını düşünüyoruz.

Sonuç

Bulut oyun servisleri her ne kadar iyi hoş olsalar da maalesef ki yüksek abonelik ücretleri ve ek maliyetler nedeniyle şimdilik ülkemizde pek makul bir seçenek olarak durmuyorlar. Bu servisleri kullanabilmek için gereken yüksek hızlı internet paketleri de ülkemizde oldukça yüksek ücretlendirmeye sahip. İnternet parası, abonelik parası, VPN ücreti derken ortalama bir hesap yaptığınızda neredeyse taksitle bilgisayar alabiliyorsunuz.

Eğer olur da Amazon ve Microsoft yeni bulut oyun servislerini ülkemize özel fiyatlandırmayla sunarsa işte o zaman Türk oyuncular için bulut oyun servisleri makul bir hale gelebilir.