Anasayfa Haber SpaceX Starship Roketi İlk Kez Başarıyla İniş Yaptı

SpaceX Starship Roketi İlk Kez Başarıyla İniş Yaptı

SpaceX Starship

SpaceX, sonunda bir Starship roketini ufak bir pürüzle de olsa başarıyla indirdi.

SpaceX, on yıl içinde astronotları Ay’a uçurmak için kullanmayı planladığı Starship roketini başarıyla indirdi. Testte uçan Starship SN15, 10 km yükseklikten indikten sonra başarılı bir yumuşak iniş yapan ilk Starship olarak tarihe geçti. Önceki testlerin tümünde çeşitli Starship yinelemelerinin iniş sırasında patladığını veya değişen derecelerde başarılı olduğunu görmüştük.

Teksas’taki Boca Chica’da gerçekleştirilen görevin ana amacı, SpaceX’in başarılı bir yumuşak iniş yapmasını sağlamaktı. Bu arada inişte geminin tabanına yakın bir yerde yangın çıktığı görülüyor. Mart ayında Starship SN10’da olduğu gibi yangınlar bir patlamaya neden olabileceğinden SpaceX’in bunu gelecekteki görevlerde kesinlikle çözmesi gerekecek.

Starship’in inişinin ardından SpaceX CEO’su Elon Musk, Starship’in inişinin nominal olduğunu, diğer bir deyişle her şeyin planlandığı gibi gittiğini bildirmek için Twitter üzerinden bir paylaşımda bulundu.

Nisan ayı sonunda Federal Havacılık İdaresi’nin SpaceX’e üç Starship fırlatma izni verdiği belirtilmişti. Bunlar yeni fırlatılan SN15’in yanı sıra SN16 ve SN17 olacak. Önümüzdeki iki fırlatmanın ne zaman başlatılacağı ise henüz belli değil ancak bu fırlatmaların da kısa bir süre içinde gerçekleştirilmesi bekleniyor. SpaceX’in inişi gerçekten mükemmelleştirip geliştirmediğini ve iniş pistinde çıkan yangınları durdurup durdurmayacağını göreceğiz.

Geçtiğimiz ayın sonunda SpaceX’in Crew-2 görevindeki dört astronotu ilk defa yeniden kullanılan bir roket ile ISS’ye gönderdiğini de hatırlatalım.