Anasayfa Haber IBM, Dünyanın İlk 2nm Çipini Üretti

IBM, Dünyanın İlk 2nm Çipini Üretti

IBM 2nm çip wafer

IBM, ürettiği 2nm işlemcilerin, 7nm tabanlı işlemcilerden yüzde 75 daha az güç tüketeceğini iddia ediyor.

IBM, ilk 2nm çipi üreterek, çip teknolojisinde büyük bir adım attığını iddia ediyor. Şirket, bir elin tırnağı büyüklüğündeki bir çipe, 50 milyar transistör sıkıştırdığını belirtiyor. IBM’e göre yeni mimari, işlemci üreticilerinin mevcut 7nm tabanlı yongalarına oranla yüzde 45 performans artışı sağlayacak. Buna göre çoğu 2nm tabanlı işlemci, daha iyi performans dengesi ve iyileştirilmiş güç verimliliği sağlayacak diyebiliriz.

2nm tabanlı işlemcilere sahip mobil cihazlar, 7nm yonga setlerine göre dört kat daha uzun pil ömrüne sahip olabilir. IBM, böylelikle akıllı telefonları yalnızca dört günde bir şarj etme gereksinimi duyulacağını iddia ediyor. Şirkete göre otonom araçlar, nesneleri daha hızlı algılayıp tepki verirken, dizüstü bilgisayarlar da bu tür işlemcileri kullanarak hız artışı elde edebilecek. Şirket, teknolojinin veri merkezi güç verimliliği, uzay keşfi, yapay zeka, kuantum hesaplama, 5G ve hatta 6G gibi alanlara da fayda sağlayacağını belirtiyor.

Apple’ın M1 ve A14 yongaları, geçtiğimiz sonbaharda Huawei’nin Kirin 9000’iyle birlikte TSMC’nin 5nm büyüklüğündeki ilk işlemcileri olarak karşımıza çıkmıştı. Bunun yanında Qualcomm’un Snapdragon 888’i de Samsung’un 5nm teknolojisi ile üretilmişti. Ayrıca, AMD ve Qualcomm gibi diğer üreticiler şu anda halen TSMC’nin 7nm yongalarını temel alıyor. Intel ise 10nm ve 14nm çipleri kullanıyor ve 7nmlik çiplere geçmesi için 2023 yılını hedef gösteriyor. Ancak, Intel’in çipleri, aynı nm değerlerindeki rakiplerine göre daha fazla transistör yoğunluğuna sahip ve böylelikle karşılaştırma yapmak için de farklı parametreleri göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Son olarak, IBM’in ürettiği 2nm’lik işlemcilerin ne zaman tüketiciler ile buluşacağının henüz belli olmadığını belirtelim.