Anasayfa Haber AMD RDNA 3 Ekran Kartları 3 Kat Daha Hızlı Olabilir

AMD RDNA 3 Ekran Kartları 3 Kat Daha Hızlı Olabilir

AMD RDNA 3 GPU

AMD’nin RDNA 3 tabanlı Navi 31 amiral gemisi ekran kartları, mevcut RX 6900 XT modelinden 3 kat daha hızlı olması bekleniyor.

AMD’nin yaklaşmakta olan yeni MCM tasarımına sahip RDNA 3 tabanlı Navi 31 GPU’su, sızdırılan bilgiler göz önüne alındığında Big Navi 21’e göre 3 kat performans artışı sağlayacak. Navi 31 GPU, mevcut amiral gemisi Navi 21 GPU’nun yerini alacak ve çift yonga tasarımına sahip olacağı da düşünülürse, halefinden neredeyse iki kat daha büyük olacak. Halihazırdaki amiral gemisi Navi 21 GPU da çok güçlü bir çip olarak karşımıza çıksa da yeni nesil parçalar kullanılarak hazırlanan Navi 31 GPU’nun halefinden çok daha güçlü bir çip olacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Yeni çıkan donanımlarla ilgili sızıntı bilgilere ulaşmasıyla tanınan ünlü Twitter kullanıcısı KittyYYuko, RedGamingTech’ten Paul Eccleston’a yanıt olarak attığı bir tweetinde, AMD RDNA 3 tabanlı Navi 31 GPU için 2.5 kat bir performans sıçramasının az olduğunu belirtti. Bu durum, yeni nesil amiral gemisinin, Navi 21 GPU’dan neredeyse 3 kat daha hızlı olabileceğini gösteriyor.

Basit bir karşılaştırma yapabilmek için değerlere göz atacak olursak; Navi 21 GPU, 80 hesaplama birimi ve 5120 akış işlemcisi içeriyor. Navi 31 ise bu değerleri ikiye katlayacak. Bununla birlikte yeni amiral gemisi Navi 31 GPU’lar TSMC’nin yepyeni bir işlem düğümünü temel alacak. TSMC’nin 5nm üretim sürecinden çıkması beklenen bu GPU’lar, doğal olarak büyük bir enerji tasarrufunu da beraberinde getiriyor. Ayrıca, 7nm süreci ile karşılaştırıldığında, 5nm çipler %30’dan fazla enerji tasarrufu sağlayacak.

AMD RDNA 3 - Navi 31 GPU

AMD ayrıca entegre bir önbellekle birlikte gelen Navi 3X (RDNA3) grafik işlemci için “köprü yonga” patenti almıştı. Son olarak da şirketin yeni amiral gemisi Navi 31 tabanlı ekran kartlarını 2023 yılının başlarında piyasaya sürebileceğini belirtelim.