Anasayfa Haber BTCTurk’ün Hacklendiği İddia Ediliyor

BTCTurk’ün Hacklendiği İddia Ediliyor

BTCTurk hacklendi mi

Türkiye’nin önde gelen kripto para borsalarından biri olan BTCTurk’ün hacklendiği ve telefon, isim, soyisim, açık adres gibi kişisel verilerin bir forum sitesinde satışa sunulduğu iddia ediliyor.

Ülkemizde yaşanan son gelişmelerden sonra kripto para pazarına karşı güven oldukça azaldı. Birçok kullanıcı kripto paralara yatırım yapıp yapmama konusunda tereddüt ederken, bugün de Türkiye’nin önce gelen kripto para borsalarında biri olan BTCTurk’ün hacklendiği iddia ediliyor. “BTCTurk hacklendi mi” haberleri gündemi meşgul ederken, firma tarafından konuyla ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Ancak Twitter üzerinden bazı kullanıcıların paylaşmış olduğu bilgilere göre, yaşandığı iddia edilen bu hack olayı sonrasında ele geçirilen verilerin Raidforums isimli bir internet sitesinde satışa sunulduğu ifade ediliyor. Sızdırıldığı ileri sürülen veriler ise şu şekilde sıralanıyor:

  • Ad Soyad
  • Doğum Tarihi
  • E-Posta Adresi
  • Telefon Numarası
  • Açık Adres
  • IP Adresi

btcturk sızıntı

İddiaların Doğruluk Payı Var mı?

Bu konuda BTCTurk’ten herhangi bir açıklama henüz gelmedi. Bizler de kendi çapımızda olayın gerçekliğini araştırma ve sizleri bilgilendirme gereği duyduk. Zira bu tarz haberlerin ve konuların aldatmaca olma ihtimali yüksek olduğundan firmanın resmi açıklamasını beklemeden bir şey söylemek zor. Şu anda gündem de genellikle haber ajanslarının birbirinin aynısını kopyalamasıyla yaptığı haberlerden oluşuyor.

İlgili forum gönderisini incelediğimizde verilerin 2019 yılına ait olduğu söylenmekte. İlgili tarihlerde BTCTurk tarafından kamuoyuna duyurulan herhangi bir veri ihlali bulunmuyor. Fakat gönderide paylaşılan örnek verilerde yer alan tarih bilgileri incelendiğinde verilerin tarihinin 2018 yılındaki çeşitli aylara ait olduğu görülüyor.

Normalde bir veri sızıntısı olduğunda genel itibariyle ilgili veritabanının ismi, tablolar ve kolonlar gibi bazı bilgilerin de paylaşıldığını biliyoruz. Fakat ilgili gönderide verilerin BTCTurk üzerinden çekildiğine dair herhangi bir kanıt veya bilgi bulunmuyor. Ayrıca gönderinin sahibinin ilgili siber suç forumuna 11 Mayıs 2021 tarihinde üye olduğu görülüyor. Profilindeki istatistiklere baktığımızda 11 Mayıs 2021 tarihinde yalnızca BTCTurk değil, başka kripto para borsalarını ele geçirdiğine dair konu da açtığını görüyoruz.

btcturk veri ihlali

11 Mayıs 2021 tarihinde açılan konuyu incelediğimizde adı geçen şirketleri ihlal ettiğine dair herhangi bir kanıt bulunmamakta, yalnızca mail adresi bırakılmış gözüküyor. Aynı şekilde ilgili siber suç forumunun kullanıcıları tarafından da pek yanıtlanmış gibi gözükmüyor.

btcturk hack

Fakat ilk gönderide yer alan örnek mail adreslerinden birisinin daha önce internette sızıp sızmadığını öğrenmek amacıyla bilgi güvenliği dünyasında da sıkça kullanılan HaveIBeenPwned adlı sitede kontrol ettik. Her iki mail adresinin daha önce sızdığı herhangi bir yer bulunamadı.

btcturk veri sızıntısı

Bu tarz çelişkiler yüzünden ilgili iddiaların gerçekliğinin az olduğunu söyleyebiliriz. Zira ortada iddia edilen kripto para şirketlerine ait herhangi bir görülen net bilgi sızıntısı olmamakta. Ayrıca ilgili kullanıcının bahsi geçen yeraltı siber suç forumuna yakın tarihte üye olduğu, herhangi bir reputation puanının da olmaması iddianın dolandırıcılık olabilme ihtimalini akla getiriyor.

BTCTurk Temsilcisi Herhangi Bir Sızıntının Olmadığını Belirtti

Ayrıca koinbulteni.com adresinden Ömer Sakmar’ın yaptığı habere göre, KoinBülteni iddiaları BTCTurk’e sordu. Cevap veren bir BTCTurk yetkilisi sistemde herhangi bir veri veya güvenlik ihlali olmadığını belirtti.

Konuyla ilgili yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde;

“Ekiplerimiz konuyu incelemektedir. Sistemlerimizde herhangi bir güvenlik ihlali bulunmamaktadır. BtcTurk olarak kişisel verilerin güvenliği hususuna azami hassasiyet göstermekteyiz. Kişisel verilerin güvenliğinin ön planda olduğu bilinciyle faaliyetlerimize devam ettiğimizi belirtmek isteriz.”

Güncelleme: BTCTurk İhlal Durumuyla İlgili Resmi Açıklama Yayınladı