Anasayfa Mobil Oppo Reno 5 İncelemesi (Video)

Oppo Reno 5 İncelemesi (Video)

Oppo Reno 5

Oppo Reno 5 incelemesi ile Oppo’nun yeni orta segment akıllı telefonuna ve onun yapabildiklerine yakından bakıyoruz.

Oppo Reno 5 iki farklı renk seçeneği ile satın alınabiliyor. Bizim incelediğimiz siyah modelken, bir de gümüş renkli model bulunuyor.

Amazon Fiyatı İçin Tıklayınız

Parlak gümüş renkli Reno 5’in yüzeyi farklı açılardan baktığınızda binlerce farklı rengi yansıtabiliyor. Özetle Reno 5’lerin arka yüzeyleri son derece şık ve güzel görünüyor. Zaten Oppo telefonlarda kamera konumlandırmalarını da hep beğenmişimdir. Belki biz Technopat’lar olarak cihazların içerlerindeki donanıma daha çok önem veriyoruz ama bu cihazların önemli yönlerinden biri de tasarım özellikleri.

Oppo Reno 5 Tasarım ve Ekran

6.4 inç boyutundaki ekran 90 Hz tarama hızına sahip bir AMOLED panel kullanılıyor. Orta ve orta üst segmentte artık 90 Hz altını çok fazla görmüyoruz. Bu konuda ilk ön ayak olan firmalardan biri olan Oppo’nun geleneği Reno 5 serisi ile de devam ettirmesi son derece sevindirici. Ekran manuel olarak 433 nit parlaklık sunarken, otomatik parlaklıkta seviyesi 600 nite kadar çıkıyor.

Erkan dışında diğer önemli tasarım özellikleri ise 3.5 mm jak girişi ile microSD kart yuvası. Eğer elinizde kaliteli bir kablolu kulaklık varsa bu jak girişini kullanabilirsiniz. Ben genellikle mobil cihazlarda kablosuz kulaklıkları tercih ediyorum ama çok kaliteli kulaklıkları bulunan ve bunları telefonlarıyla kullanmak isteyen pek çok kullanıcı olduğunu da biliyorum.

MicroSD kart yuvası ise şu açıdan önemli. Her geçen gün daha az telefonda hafıza artırma seçeneği sunuluyor. Hatta Reno 5’in 5G versiyonunda da sd kart yuvası yok. Yine 3.5 mm örneğinde olduğu gibi pek çok kullanıcı bu bölümde daha fazla hareket alanına sahip olmak istiyor. O yüzden microSD kart yuvası önemli bir satın alma tercihi haline dönüşebiliyor.

5G’li versiyon ekran boyutu, ekranı koruyan Corning Glass sürümü ve işlemci çipseti gibi farklarla bizim incelediğimiz 4G modelinden ayrılıyor. Ama iki cihaz arasında kamera özellikleri açısından bir fark bulunmuyor. Hatta ön kamera özelinde konuşursak Reno 5 5G’de 32 MP bir kamera kullanılırken, Reno 5 4G’de 44 MP çözünürlüğünde bir kamera kullanılıyor.

Oppo Reno 5 Kamera Özellikleri

Hazır kameralardan bahsetmişken kamera özelliklerini anlatmaya başlayalım. Oppo Reno 5’te 4 çekim kamerası ve bir adet yardımcı kamera bulunuyor. Çekim kameraları sırasıyla şu şekilde: 64 MP ana geniş açılı kamera, 8 MP ultra geniş açılı kamera, 2 MP makro kamera ve 44 MP selfie kamerası. Az önce bahsettiğim yardımcı kamera ise 2 MP çözünürlüğe sahip ve mesafe hesaplamalarını yapmanıza olanak sağlıyor.

Ana kamera ile gün ışığında çektiğiniz fotoğraflar son derece güzel ve keskin görünüyor. Burada önemli bir hatırlatma yapayım. Reno 52’in kamera arayüzünde ek AI desteği açık olarak geliyor. Yapay zeka fotoğraflara parlaklık eklerken, renk doygunluğunu da arttırıyor. Siz daha doğal bir fotoğraf tercih ederseniz bu seçeneği kapayabilirsiniz.

Bu arada telefonda 2x ve 5x yakınlaştırma seçenekleriniz bulunuyor. Reno 5’te bir telefoto kamera bulunmadığı için bu fotoğraflar ana sensörün alanından kırpılarak çekiliyor. İyi sonuçlar için iyi bir ışık şart, diğer türlü yakınlaştırılmış fotoğraflara gürültü oluşabiliyor ki bu zaten son derece doğal.

Ultra geniş açılı kamera ise beni gerçekten şaşırttı. Çünkü piyasada Oppo Reno 5 gibi orta veya orta üst segment telefonların birçoğu 8 MP sensörler kullanıyor ve genel olarak sonuçlar orta düzeyde oluyor. Gün ışığında ultra geniş açılı kamera ile çektiğiniz fotoğraflar son derece güzel. Eğer manzara fotoğrafları çekmeyi seviyorsanız Reno 5’in ultra geniş açılı kamerasını da çok seveceksiniz.

Gece Modu Önemli

Benim Reno 2 ve Reno 2Z’den beri Oppo Reno serisinde en çok övdüğüm kamera özelliği ise gece modu. Bu modu yine iki şekilde, hatta tripod modunu da sayarsak 3 şekilde kullanabiliyorsunuz. Standart kamera modunda hızlıca gece fotoğrafı çekilebiliyor ve sonuçlar genel olarak ortam ışığına göre değişiyor.

Gece modu ise sizi yaklaşık 5 saniye civarı bekleterek son derece güzel sonuçlar veriyor. Gece Modu ile çektiğiniz fotoğraflar Reno 5’in kendi segmentin üzerinde sonuçlar sağlıyor. Hele tripod modunu aktif edip, Reno 5’i sabitleyerek uzun bir pozlama alırsanız, amiral gemisi telefonların seviyesinde fotoğraflar elde edebiliyorsunuz. Kısacası, gece modu yine çok iyi olmuş.

Makro kamera ise 2 MP çözünürlüğünde ve size hiç de fena olmayan sonuçlar sunuyor. Gün ışığında özellikle hareketsiz nesneleri çekmeniz halinde güzel fotoğraflar elde edebiliyorsunuz. Keyifli bir özellik ama ana kamera kadar kullanacağınızı düşünmüyorum.

Oppo Reno 5 Video Çekimleri

Video çekim özelliklerine baktığımızda ise 4K çözünürlüğe kadar çekim yapabildiğimizi görüyoruz. 4K 30FPS video çekimlerinizde elde ettiğiniz sonuçlar –özellikle gün ışığında– gerçekten iyi.

Ben açıkçası telefonu ilk elime aldığımda size öncelikli olarak 1080p 30FPS modunu önereceğimi düşünüyordum ama Oppo Reno 5 4K video çekimlerinde gerçekten başarılı. Bu konuda Oppo iyi iş çıkarmış gerçekten. Elbette çekim yaparken telefonu çok fazla sarsmamanız gerekiyor çünkü ana kamerada OIS bulunmuyor ve Elektronik Resim Sabitleyici 4K’da çalışmıyor.

Bu arada Oppo cihazlarda Ultra Steady adında bir mod bulunuyor. Bu mod sayesinde 60FPS’ye kadar sarsıntının büyük ölçüde önüne geçmiş videolar çekebiliyorsunuz. Sarsıntının iyice önüne geçmek isterseniz de Ultra Steady Pro’yu açmanız gerekiyor.

Video özellikleri konusunda Reno 4 ve Reno 5 serisini gerçekten çok beğeniyorum. Oppo bu cihazların orta ve orta-üst segment telefonlar olduğunun farkında ve insanların genellikle çektikleri fotoğraf veya videoları sosyal medyada paylaştığını da gayet biliyor.

Kamera arayüzünde “AI” simgesi yer alıyor. Yapay Zeka modunu hem fotoğraf hem de videolarınızda kullanabiliyorsunuz. Mesela video çekerken ışık düşük seviyedeyse bu mod sayesinde iyileştirilmiş videolar elde edebilirsiniz. Veya video çekerken bokeh efekti uygulayabilirsiniz. Veya belli renkleri ön plana çıkararak farklı tarzda videolar elde edebilirsiniz.

Oppo Reno 5 Performans ve Batarya

Reno 5’in orta segmentte sıkça gördüğümüz bir işlemciyi, yani Snapdragon 720G kullandığını görüyoruz. Cihaz microSD kart desteğine sahip ve 8 GB RAM ile geliyor. Bu donanımla beraber sentetik sonuçlara baktığımızda sonuçların Snapdragon 720G için gayet normal olduğunu görebiliyoruz.

O zaman gelin biraz daha derine inelim ve telefonun performans verilerini eşeleyelim. Öncelikle klasik olduğu üzere Geekbench 5 ve AnTuTu puanlarına bakıyoruz. Burada Snapdragon 720G’den beklediğimiz sonuçları alıyoruz. Ama performans ve verimlilik tek başına değerlendirilemez. Bu yüzden telefonunuz performanslı çalıştığında arka planda, pilde neler oluyor onları da görmemiz lazım.

PUBG Mobile Testi

Bu noktada bize Gamebench Pro yardımcı oluyor. Gamebench Pro bizim akıllı telefonların performanslarını detaylı bir şekilde ölçmemizi sağlayan profesyonel bir uygulama. Bakalım 15 dakika performans gerektiren bir oyun oynadığımızda sonuçlar nasıl?

Ortalama FPS, FPS kararlılığı ve bize verilen ekran açık süresi son derece iyi. Öncelikle oyun ortalama 59 FPS çalışmış ve kararlılık yüzde 98 seviyesinde. Ayrıca Variability Index puanımızın 1.27 FPS gibi son derece iyi bir seviyede olduğunu görüyoruz. FPS Kararlılık Tablosu’nda ise gözümüze çarpan güzel detaylar var.

Ortalama FPS 59 demiştik ya, işte telefon bunu 15 dakikanın yüzde kaçında göstermeyi başarmış? Tabloya baktığımızda oranın yüzde 51.13 seviyesinde olduğunu görebiliyoruz. Hatta 60 FPS’i de yüzde 29.11 oranında göstermiş. Bunlar gerçekten de güzel değerler.

15 dakikada PUBG Mobile 164.31 mAh pil tüketmiş. Ve bu metrik üzerinden bize verilen ekran açık süresi 7 saat 25 dakika. Tüm bu sonuçlar içinde beni en çok etkileyen verilerden biri ekran açık süresi oldu. Reno 5’in içerisindeki 4310 mAh bataryayı son derece verimli kullandığını söyleyebilirim.

Biz kullandığımız yazılım sayesinde cihazın hangi saniyede ne kadar voltaj çektiğini ve güç seviyesini izleyebiliyoruz. Böylece olası dar boğazları gözlemleyebiliyoruz. Ve Oppo Reno 5 bu noktada kararlı performans göstermeyi başarmış.

Oppo Reno 5 İşlemci Çekirdekleri

Yetti mi? Yetmez gelin elimizdeki verilere biraz daha bakalım. Snapdragon 720G sekiz çekirdekli bir işlemci platformu. Test sırasında nasıl bir davranış gösterdiğine yakından baktığımızda, en başta oyun açıldığında çekirdeklerin neredeyse tam performans ile çalıştığını görebiliyoruz.

Testin büyük bölümünde ise 5 ve 6 numaralı çekirdekler dinlenme modundaymış. Yani CPU kullanımı aşırı artmamış. Zaten ortalama kullanıma baktığımızda yüzde 12.73 yük bindirildiğini görüyoruz.

Özetle Oppo Reno 5 tasarım, kamera ve performans açısından orta segmentte bulabileceğiniz en iyi telefonlardan biri olmuş. Reno 5’in Türkiye fiyatı ise 4.999 TL.