Anasayfa Haber Intel Alder Lake S İşlemciler ATX12VO Güç Bağlantısı Desteğiyle Gelebilir

Intel Alder Lake S İşlemciler ATX12VO Güç Bağlantısı Desteğiyle Gelebilir

Intel, Alder Lake S işlemciler için verimlilik açısından ATX12VO standardını kullanmak istiyor. Ancak anakart ve güç kaynağı üreticileri bu durumdan pek hoşnut değil.

Ünlü donanım sitelerinden olan VideoCardz, 12. Nesil Intel Alder Lake S işlemcilerin kullanılacağı LGA 1700 soketli anakartlarda ATX12VO güç konektörüne yer verileceğini gösteren raporlar paylaştı. ATX12VO; Intel’in, modern anakartlardaki geleneksel 24 pinli konektörü değiştirmek için sınırları zorladığı 10 pinli güç bağlantısı olarak biliniyor. Kompakt ve kullanışlı yapısıyla birlikte düşük üretim maliyetine sahip ATX12VO, verimliliği artırmak için tercih edilmekte ki bundan dolayı sadece 12V’a ihtiyaç duyuyor.

Intel’in kendi yayınladığı istatistiklere göre, ATX12VO konektörünün boşta veya düşük güç yüklerinde enerji kullanımı açısından çok verimli olduğu belirtilmiş. Örnek olarak 20W yük altında ATX12VO destekli 500W 80 PLUS Gold güç kaynağı ile ATX 500W 80 PLUS Gold güç kaynağı kıyasında yüzde 86’ya varan bir güç verimliliğinden bahsediliyor. Intel Alder Lake S, buradaki oranı tam olarak gözlemleyebilmemiz adına big.LITTLE mimarisinin hibrit tasarım yapısından faydalanmakta. Zira, yüksek performanslı Golden Cove çekirdeklerle tasarruf odaklı Gracemont çekirdeklerin bir arada çalışmasına dayanan bu kombinasyon, Watt başına en iyi performansı ve güç verimliliğini vadediyor.

Intel Alder Lake S
Kaynak: VideoCardz

Intel, VideoCardz’ın isimsiz kaynaklarına göre ATX12VO güç konektörünü benimsemiş durumda. Ancak anakart ve güç kaynağı üreticileri bu yeniliğe pek yanaşmıyor. Çünkü donanımların ATX12VO standardına uyumlu hale getirilmesi için yeniden tasarlanması gerek. Bu da üreticilerin zamanına ve maddi kaynaklarına mâl oluyor. Bunun yanında ATX12VO uyumlu anakartların ve güç kaynaklarının, 2021’in sonlarında tanıtılacağı tahmin edilen Intel Alder Lake S lansmanına yetişmesi için küçük bir zaman aralığı kaldı. Ayrıca üreticilerin seri üretime geçmesi için yaklaşık beş ay süreleri var. Özetle bu sınırlı zamanda donanım sektöründeki her kuruluşun el ele vererek çalışması gerekiyor. Aksi takdirde ilerleyen zamanlarda bazı sorunlar ortaya çıkabilir.

Diğer bir taraftan, sadece giriş seviyesi anakartların ATX12VO güç konektöründen yararlanabileceği iddialar arasında. Üst düzey ve iş istasyonu sınıfındaki anakartlar ise 24 pinli güç bağlantısını uzun bir süre kullanmaya devam edebilir. ATX12VO’nun özellikle DIY pazarında ana akım olarak kabul görüp görmeyeceğini zaman gösterecek. Konuyla alakalı düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.