Anasayfa Mobil Android 12 Özellikleri – Video

Android 12 Özellikleri – Video

Android 12 yenilikleri

Android 12 işletim sistemi yepyeni arayüz tasarımıyla Google I/O 2021 Geliştirici Konferansı sırasında resmi olarak tanıtıldı. Biz de siz değerli okurlarımız için hazırlamış olduğumuz Android 12 özellikleri videosu ile beraber yenilenen arayüz tasarımına yakından bakıyor ve kullanıcıları ne gibi yeniliklerin beklediğinden bahsediyoruz.

Android 12 özellikleri uzunca süren sızıntıların ardından 18 Mayıs tarihinde düzenlenen Google I/O geliştirici etkinliğinde resmi olarak açıklandı. Yeni Android sürümüyle birlikte Material You adı verilen yeni bir UI diline geçiş yapan şirket, hem arayüz tarafında hem de kullanıcı deneyimi konusunda ciddi yeniliklere imza attı. Peki, bahsi geçen bu Android 12 yenilikleri neler? Dilerseniz, lafı daha fazla uzatmadan sizleri Android 12 özellikleri ile baş başa bırakalım.

Android 12 Özellikleri

Bu yılki Android güncellemesini en büyük yeniliği şüphesiz ki Material You tasarım dili. Android 12 ile Material You tasarım diline geçiş yapan teknoloji devi, bu tasarımla hem akıcı bir kullanıcı deneyimi vaat ediyor hem de daha kişiselleştirebilir bir Android deneyimi de sunmayı hedefliyor.

Ancak bu tasarım yenilikleri sadece Google Pixel akıllı telefonlardaki gibi stok yani saf Android sürümünü kullanan cihazlar için geçerli olacağını belirtelim. Bildiğiniz gibi Android işletim sistemini kullanan birçok akıllı telefon üreticisi, Android yeniliklerini kendi arayüz tasarımına göre uyarlıyor. Bu yüzden her markanın arayüz tasarımı birbirinden farklı görünüyor.

Android 12 tasarımındaki yeniliklere geri dönecek olursak, bu yeniliklerden biri ise Gelişmiş Duvar Kağıdı tasarımı. Yeni Android sürümüyle geleceği ifade edilen bu özellik sayesinde kullanıcılar duvar kağıdını değiştirdikleri zaman sistem renkleri de değiştirilen duvar kağıdına göre entegre edilecek. Böylece seçilen duvar kağıdındaki renkler  tespit edilecek ve kilit ekranı, ses kontrolleri, bildirim çubuğu ve widgetler duvar kağıdında ön plana çıkan renge göre optimize olacak.

Yeni Android sürümüyle daha akıcı bir kullanıcı deneyimine odaklanan Google, düzenlenen etkinlik sırasında Android 12’nin daha akıcı geçişler sunacağına da özellikle dikkat çekti. Bu geçişleri yeni animasyonlar ile akıcı bir hale getireceklerini söylen firma, böylece kullanıcıların daha canlı bir işletim sistemi kullandığını hissetmesini sağlayacak.

Android 12 Özellikleri - Gelişmiş Duvar Kağıdı
Android 12 Özellikleri – Gelişmiş Duvar Kağıdı

Bunun dışında kullanıcı deneyimi de iyileştirmeyi hedefleyen Google, Android 12 ile daha gelişmiş bir performans sunmayı da amaçlıyor. Bu doğrultuda Android 12’nin önceki sürümlere kıyasla yüzde 22 daha az CPU kullandığını söyleyen firma, ayrıca sistem sunucusu tarafında büyük çekirdek kullanımının da yüzde 15 oranında azaltıldığına dikkat çekiyor. Bu da Android 12’nin pil tasarrufu konusunda da öne çıkacağı anlamına geliyor.

Güvenlik kısmında da etkinlikte bazı duyurulara imza atan firma, kamera, konum ve mikrofon kullanımında bir takım yenilikleri kullanıcılar sunuyor.

Gizliliğe önem veren şirket artık kamera ve mikrofonu kullandığımız zaman sağ üst köşede kamera ve mikrofonun açık olduğu bildirimini bizlere gösteriyor. Ayrıca firma isteyen kullanıcıların hem kamerayı hem de mikrofonu sistem genelinde kapatabileceklerini söylüyor.

Konum verisi paylaşma konusunda da bazı yeniliklerle karşımıza çıkan firma, uygulamalara tahmini konum verisi göndermemizi sağlıyor. Böylece ev gibi özel konumlarımız uygulamalar tarafından takip edilemiyor.

Android 12 Güncellemesi Ne Zaman Yayınlanacak?

Google, geliştirici etkinliğinde aynı zamanda Android 12 güncellemesinin ne zaman yayınlanacağı konusunda da bir takım açıklamalarda bulundu. Güncelleme için bir yol haritası yayınlayan şirket, Ağustos ayında Android 12’nin stabil versiyonunun dağıtımına başlayacağını ifade etti.

Android 12 beta güncellemesi

Ancak, Ağustos ayında yayınlanacak olan stabil sürümün ilk olarak Google Pixel telefonlara geleceğini belirtelim. Şimdilik Samsung, Oppo, Xiaomi, OnePlus ve Vivo gibi akıllı telefon üreticilerinin yeni Android güncellemesinin stabil versiyonunu ne zaman dağıtacağı bilinmiyor. Fakat her firmanın Android sürümünü kendi arayüzüne göre uyarladığını göz önünde bulunduracak olursak, güncellemenin stabil versiyonunun Kasım ya da Aralık ayından itibaren piyasadaki diğer Android telefonlar için de yayınlanacağını tahmin etmekteyiz.