Anasayfa Haber Google, 2029 Yılına Kadar Ticari Bir Kuantum Bilgisayar Kurmayı Planlıyor

Google, 2029 Yılına Kadar Ticari Bir Kuantum Bilgisayar Kurmayı Planlıyor

Google kuantum bilgisayar

Google, gelecekteki en büyük küresel zorluklara karşı fayda sağlayacak bir kuantum bilgisayar hazırlama niyetinde.

Google geliştiricileri, 2029 yılına kadar ticari düzeyde bir kuantum bilgisayar oluşturmak istiyor. Google CEO’su Sundar Pichai, Google I/O 2021 etkinliği sırasında şirketin bu planını duyurdu. Bir blog gönderisinde de Kuantum Yapay Zeka Baş Mühendisi Erik Lucero ise şirketin on yıl içinde kullanışlı, hataları düzeltilmiş bir kuantum bilgisayar hedefini paylaştı.

Yöneticiler ayrıca, Google’ın kuantum yapay zekaya adanmış California’daki yeni kampüsünü de ortaya çıkardılar. Kampüs, Google’ın ilk kuantum veri merkezine, donanım araştırma laboratuvarlarına ve şirketin kendi kuantum işlemci çip üretim tesislerine ev sahipliği yapıyor.

Kuantum hesaplamanın temel faydaları, araştırmacıların karmaşık hesaplamaları inanılmaz derecede hızlı çalıştırmalarına olanak tanıyan işlem gücü, ölçek ve doğruluk açısından geliyor. Uzmanlar, kuantum bilişimin sağlık hizmetleri, ekonomi, şifreleme, yapay zeka, sürdürülebilirlik ve enerji dahil olmak üzere bir dizi sektörde atılımlara yardımcı olacağını tahmin ediyor.

Lucero, “Gelecekteki 10 yıla baktığımızda, iklim değişikliğinden bir sonraki pandeminin üstesinden gelmeye kadar en büyük küresel zorlukların çoğu yeni bir tür bilgi işlem gerektiriyor. Daha iyi piller üretmek veya küresel karbon emisyonlarının yüzde 2’sini oluşturmadan dünyayı beslemek için gübre oluşturmak veya daha hedefli ilaçlar oluşturmak için molekülleri daha iyi anlamamız ve tasarlamamız gerekiyor. Bu, doğayı doğru bir şekilde simüle etmek anlamına geliyor. Ancak molekülleri klasik bilgisayarları kullanarak çok iyi bir şekilde simüle edemezsiniz.” ifadelerini kullanıyor.

Diğer taraftan Google Cloud ve Seagate, veri merkezlerinde kullanılan sabit diskler bozulduğunda arıza tespiti yapabilen teknoloji geliştirdi.