Anasayfa Haber AMD, AM5 Soket ile DDR5 RAM Desteği Sunabilir

AMD, AM5 Soket ile DDR5 RAM Desteği Sunabilir

AMD AM5

Yeni nesil performans sunacak olan AMD AM5 hakkında detaylar ortaya çıktı.

AMD AM5 soketinin potansiyel özellikleri ExecutableFix tarafından paylaştı. Peki, Zen 4 mimarili Ryzen masaüstü işlemcilere ve APU’lara güç verecek olan platform neler sunuyor?

Öncelikle AMD’nin LGA1718 soketini kullanacak olması dikkat çekiyor. Malum, on yıldan fazla bir süredir şirket ana akım yongaları için PGA tasarımı kullanıyor. Sızıntının bilgisi doğruysa, AM5 soketi nihayet Intel gibi bir LGA sokete geçebilir.

Mevcut AM4 soketinde toplam 1.331 pin bulunuyor. Bu da pin sayısında yüzde 29.1 artış demek. Yine de bu artış Intel’in LGA1200 soketinden LGA1700 soketine geçişi (yüzde 41.7) kadar ciddi sayılmaz. Merak edilen bir konu ise AM5’in bir CPU soğutucu yükseltmesini gerektirip gerektirmeyeceği.

AM5 platformu DDR5 bellek desteğini de beraberinde getirecek. DDR5’in bellek modülü başına 128 GB’a kadar kapasite ve DDR5-10000’e varan veri hızlarına sahip olmasının beklendiğini bu noktada not olarak düşelim. Intel 12. Nesil Alder Lake işlemcilerininse DDR5 desteği ile 2021’in sonlarında veya 2022’nin başlarında kullanıma sunulması bekleniyor. AM5 soketinin bu yıldan önce çıkmasıysa pek olası değil.

ExecutableFix, AM5 soketinin PCIe 4.0 desteğini koruyacağını iddia etmiş. Halihazırda en iyi ekran kartları ve en iyi SSD’ler için PCIe 4.0 arayüzü yeterliyken, şirket PCIe 5.0 için hazırlık yapmak istemiyor gibi gözüküyor. AM5, yeni bir soket tipi ile yeni bir yonga setine de geçişi gerektirecek. Yani şirketin 600 serisi yonga setini piyasaya sürmesini bekleyebiliriz.

AMD’nin Zen 4 yongaları (Raphael), büyük olasılıkla AM5 soketinden yararlanan ilk ürünler olacak. Hala Raphael hakkında pek bir şey ise bilmiyoruz ancak işlemcilerin AMD EPYC Genoa’ya benzer şekilde TSMC’nin 5nm işlem düğümünün ürünü olması bekleniyor.