Anasayfa Video TP-Link Tapo L530 Akıllı Ampul İncelemesi

TP-Link Tapo L530 Akıllı Ampul İncelemesi

WI-FI ağına entegre edilen akıllı ev ürünleriyle tanıdığımız TP-Link Tapo serisinin yeni üyesi L530 çok renkli akıllı ampulü farklı ortamlarda test edip, yeteneklerine yakından baktık.

Daha önce TP-Link’in benzer özelliklere sahip L510 akıllı ampulünü Technopat’ta incelemiştik. L530 aslında o modelin çok renklisi diyebiliriz.

L530 güç olarak 60 Watt eşdeğerinde bir ampul. Yani 60 Watt güç harcayan akkor telli ampullerin ürettiği kadar ışık üretiyor. Bu tam olarak 806 lümen birimine denk geliyor. Bu miktar ışık üretmek için harcadığı güç miktarı ise 8,7 Watt.

Amazon Fiyatı İçin Tıklayınız

Ölçüleri itibariyle aynı miktarda ışık veren tipik LED ampullerden hiçbir farkı yok. Duy tipi de yine klasik E27 standardı. Akıllı bir ampul olarak 2.4 Ghz bandındaki WI-FI ağınıza bağlanabiliyor ve telefonunuza kurabileceğiniz Tapo uygulamasından kontrol edebiliyorsunuz.

Kurulum

İlk defa güç verdiğinizde ampul 3 defa yanıp sönüyor. Tapo uygulamasına girip kurulumu yapmanız ortalama 1- 1,5 dakikanızı alıyor ve açıklayıcı adımlarla ilerliyor. Önce uygulama ampulün WI-FI sinyalini algılıyor, bulduğunda ona bağlanıyor, sonra onu dahil etmek istediğiniz WI-FI ağınızın adını ve şifrenizi girmenizi istiyor. Bunu da tamamladıktan sonra ampule bir isim, simge ve ampulün konumunu seçip işlemleri tamamlıyorsunuz. İşlemler başarıyla tamamlandığında ampul 2 defa yanıp sönerek bunu size bildiriyor.

Yazılım güncelleme

Bağlantı kopması gibi olası bazı hatalara çözüm amaçlı olarak Tp-Link bazen akıllı ev donanımları için yazılım güncellemeleri çıkarabiliyor o sebeple arada bir Tapo içinden yazılım güncelleme kısmını kontrol etmeyi de unutmayın. Zaten kurulum bitiminden sonra da otomatik kontrol ediliyor.

Ampul kontrolü

Ampulün kontrolüne gelirsek, Tapo uygulamasının ortasında büyük bir ampul görüyoruz ve ışık miktarını bunu yukarı ve aşağı kaydırarak, çok küçük adımlarla değiştirebiliyorsunuz. Bu kontrol yöntemi ışık şiddetini yüzde bir gibi oranlarda bile artırıp azaltmanıza izin veriyor. Ampulün altında da bir güç simgesi görüyoruz, tahmin edebileceğiniz gibi bu da gücü tamamen kesiyor ya da açıyor.

Devam ettiğimizde bu ampulün üstünde 8 tane hazır renk şablonu var. Bunların en başında otomatik mod bulunuyor. Buna  bastığınızda sizi iki seçenek karşılıyor. İlk seçenek koridor gibi sürekli aydınlık kalmasını istediğiniz ve az ışığın bulunduğu noktalar için düşünülmüş. Çevredeki ışık miktarını algılayıp, ortamda daima bir miktar ışık olmasını sağlıyor. İkinci seçenek de günün saatine göre ışığın sıcaklığını otomatik ayarlıyor.

Otomatik modun yanındaki renk şablonlarını da isterseniz değiştirebiliyorsunuz. Üzerine 2 defa bastığınızda bir renk tekeri çıkıyor ve bu tekerden favori renginizi seçebiliyorsunuz.

Renk tekerinin hemen yanında farklı sıcaklıklarda beyaz ışık seçmenize izin veren bir ayarlayıcı da bulunuyor. 2500 Kelvin yani sarı ya da sıcak olarak bilinen ışık ile 6500 Kelvin yani beyaz ya da soğuk olarak bilinen ışık arasında tercih yapabiliyorsunuz.

Uygulamada bir de alt panel bulunuyor ve burayı yukarıya kaldırdığımızda ampulün ne kadar açık kaldığını ve ne kadar enerji harcadığının günlük, haftalık ve aylık dökümünü görebiliyoruz. Enerji bütçesini hesaplamak isteyenler için güzel bir özellik.

Temalar

Burada tema da seçebiliyorsunuz. Bunlar arasında parti modu ve rahatlama modu var. Parti modu saniyede bir farklı renkler arasında geçiş yapıyor. Rahatlama modu daha sade renk tonları arasında yavaşça yanıp sönerek geçiş yapıyor. Ancak yanıp sönerken ışık şiddeti usulca değişmiyor. Yani RGB oyuncu ekipmanlarında gördüğümüz gibi %1 artıp azalan nefes alma efektleri gibi değil, ışık şiddeti %10 artıp azalıyor gibi geldi bana. Yani o geçiş adımlarını tak tak fark edebiliyorsunuz. Belki bu geçişi daha yavaş ve daha usulca yapabilirmiş Tp-Link.

Akıllı özellikler

Programlama belki de bir ampule “akıllı” diyebilmek için en çok aranan özellik. Tapo L530’u haftanın belirli günlerinde ve belirli saatlerde otomatik açılarak ve kapanacak şekilde programlayabiliyorsunuz

Ancak sadece bununla da kalmıyor. Ampulde bir de uzak modu var. Bu mod olası hırsızlık gibi olaylara karşı caydırma amaçlı, ampulü belirlediğiniz saat aralıklarında rastgele yakıp söndürüyor.

Son olarak ampulde bir de zamanlama modu var. Bu mod belirlediğiniz bir süreden geri sayım yapıyor ve süre dolduğunda ampulün açılmasını ya da kapanmasını sağlıyor.

Sonuç değerlendirmesi

Şahsen 60 Watt’lık bir ampulü tavanda genel aydınlatma için fazla kısık buluyorum. Ancak daha loş bir ortam aydınlatması aradığımda L530 modeli abajurumda kesinlikle kullanmak istediğim türden bir ampul diyebilirim. Aynı zamanda rengini değiştirebilmeniz ortam aydınlatmanızın ruh halinize uyum sağlaması için güzel.