Anasayfa Haber Windows 10, Daha Hızlı Bir Paket Yöneticisine Kavuşuyor

Windows 10, Daha Hızlı Bir Paket Yöneticisine Kavuşuyor

Windows 10 paket yöneticisi

Microsoft, Windows 10 paket yöneticisi için ilk kararlı sürümü yayınlandı.

Microsoft, geçtiğimiz yıl uzunca süredir talep edilen bir özelliği hayata geçirmişti. Bu doğrultuda Microsoft Build 2020 ile beraber Winget isimli bir paket yöneticisini kullanıma sunan yazılım devi, böylece Linux’ta olduğu gibi komut satırı üzerinden kolaylıkla uygulama kurma, silme ve güncelleme gibi işlemlerin gerçekleşmesine olanak sağlamıştı. Bir süredir devam eden test sürecinin ardından yazılım devi Windows 10 Paket Yöneticisi için ilk kararlı sürümünü yayınladı.

Bildiğiniz gibi daha önceden kullanıcılar Windows üzerinde Chocolatey ve Ninite gibi üçüncü parti paket yöneticisi uygulamalarını kullanıyordu. Ancak, doğrudan Windows 10 için geliştirilen Winget paket yöneticisini kullanıma sunan Microsoft, böylece kullanıcıların üçüncü parti uygulamalara bağımlılığını da azaltmayı hedefliyor.

Özellikle IT ve ağ yöneticilerine hitap eden bu paket yöneticisi sayesinde kullanıcılar birkaç adımda istedikleri uygulamaları cihazlarına yükleyebilmek için bir komut dosyası hazırlayabilecekler. Bu komut dosyası sayesinde de kullanıcılar uygulamaları hem güvenli hem de hızlı bir şekilde cihazlarına kurabilecek.

GitHub’dan veya Microsoft’un resmi sayfası üzerinden rahatlıkla indirilebilen bu paket yöneticisi de Windows PowerShell üzerinden kontrol edilebilecek. Halihazırda Windows Insider programına kayıt olan kullanıcılar, söz konusu paket yöneticisine zaten bir süredir erişebiliyordu. Fakat Microsoft’un yayınlamış olduğu blog yazısına göre bu paket yöneticisinin kararlı sürümü yakında tüm Windows 10 cihazları için erişime açılacak.

Windows 10 Dosya Yöneticisi Komutları

Hemen yukarıda belirtiğimiz linkler üzerinden Winget dosya yöneticisini indirip aktif ettikten sonra, PowerShell’i açıp komut satırına “winget” yazarak dosya yöneticisinin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra karşınıza dosya yöneticisinde kullanabileceğiniz bazı komut satırları çıkacaktır. Windows 10 dosya yöneticisi komutları ise şu şekilde sıralanıyor:

  • install: Verilen paketi kurar.
  • show: Paket hakkındaki bilgileri gösterir.
  • source: Paket kaynaklarını yönetme.
  • search: Paketlerin temel bilgilerini bulma ve görüntüleme.
  • list: Yüklü paketleri görüntüleyin.
  • upgrade: Belirtilen paketi yükseltir.
  • uninstall: Belirtilen paketi kaldırır.
  • hash: Karma yükleyicisi dosyaları yardımcısı.
  • validate: Bir bildirim dosyasını onaylar.
  • settings: Ayarları aç.
  • features: Deneysel özelliklerin durumunu gösterir.
  • export: Yüklü paketlerin listesini dışarı aktarır.
  • import: Bir dosyadaki tüm paketleri yükler.

Windows 10 Paket Yöneticisi İle Uygulama Yükleme

Winget Paket Yöneticisi İle Uygulama Yükleme

Windows 10 paket yöneticisi ile uygulama yükleme için “install” komutunu kullanmanız gerekiyor. Örneğin paket yöneticisi üzerinden Steam uygulamasını kurmak istediniz. Bunun için komut satırına “winget install steam” komutunu girmeniz gerek. Bu işlemi tamamladıktan sonra da Steam uygulaması birkaç saniye içerisinde cihazınıza yüklenecektir.

Not: Şimdilik her uygulama paket yöneticisinden yer almıyor. Ancak, yakın zamanda paket yöneticisinde yer alan uygulama sayısının çoğalması bekleniyor.